Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

5 tipp a környezettudatos karácsonyért!

2019. december 14. - Click for Work

Tudjuk, milyen a karácsony, ezer meg egy teendő, de az alábbi tippekkel nemhogy plusz munkát csinálsz magadnak, de megkönnyíted a karácsonyi készülődést!

 arisa-chattasa-lk3ty4sz1ho-unsplash.jpg

Sajnos abban a világban élünk, ami már nem biztos, hogy megmarad az utókornak. A klímaválság valóság, de rajtunk (IS) múlik, milyen állapotban kapják meg gyermekeink gyermekei ezt a világot! Nem kell tökéletesnek lenni, totális zero waist életmódot nem kell folytatnunk, de ha pár dologra odafigyelünk, olyan bolygót adhatunk át az utókornak, amiben mi is szívesen élnénk!

1. Vásároljunk igazi fenyőt, felelős gazdálkodásból!

A fenyőfa kérdés mindig elég rizikós. Sokan nem értenek egyet az igazival, hiszen kvázi egy hasznos élőlényt teszel ki a házadban feldíszítve, hogy aztán pár hét után kidobhasd. Elég szörnyen hangzik. Helyette megveszed a műfenyőt… 5-10 évig használod (nagyon jó esetben) és utána kidobod. Sajnos a műfenyő előállításával annyit ártanak a bolygónak, mint egy kivágott fenyőfával, csakhogy ennek még le is kell bomlania. Szerencsére vannak már olyan megoldások, ami segít abban, hogy bűntudat nélkül készülj a karácsonyra: ilyen a visszaválthatós karácsonyfa, a gyökeres fenyő, amit ha olyan helyen veszel, szintén visszaválthatod. Mindig figyelj arra, hogy felelős gazdálkodásból származó fenyőt vásárolj!

joanna-kosinska-lsb0agj-gbq-unsplash.jpg

2: ajándékozzunk felelősen ruhadarabokat- A fast fashion ideje lejárt! Egy darab póló előállítása egy ember 3 évnyi ivóvízszükségletét dolgozza fel. Akinek van kedve, számoljon utána, összesen mennyi víz vész kárba, ha naponta 10 000 pólót gyártanak le… Arról nem is beszélve, hogy a nagy gyárakat kitelepítik olyan helyekre, ahol olcsó a munkaerő, ami álltalában azt jelenti, hogy azok az emberek éhbérért naponta 12 órát ülnek a réges-régi varrógépek felett. A szállítása ugyancsak hatalmas környezeti károkat okozhat (repülővel való szállítás stb.) Ha mégis valami ruhadarabot ajándékoznánk, keressünk hazai divattervezőtől származó ruhákat, vagy olyan boltokat, amik rendelkeznek környezettudatos vagy bio minősítéssel. Elajándékozhatjuk megunt, nem használt ruháinkat is, különböző segítő szervezeteknek. Ugyan ehhez kicsit több utánajárásra van szükség

3: ajándékozzunk élményt- Az élmény talán a legkönnyebben utánajárható ajándék. Nagyjából elég leülnünk a gép elé, és kiválasztanunk akár helyi, akár külföldi nevezetességek, programok, események dátumait. Nem kell előállítani plusz műanyagot, nem kell lebomlania semminek. Egyedül az lehet káros, ha repülővel utazunk. Így nem csak a bolygót ajándékozzuk meg, de életre szóló emlékeket okozhatunk szeretteinknek!

4: varázsszó: izzók!- Figyeljünk a fogyasztásra! Nem biztos, hogy egész éjszaka van értelme égnie a világításnak. Ha már csak erre odafigyelünk, akkor is tettünk valamit a bolygónk érdekében (arról nem is beszélve, hogy a villany számlánk is soványabb lesz! )

t-rampersad-5toriwf2guy-unsplash_1.jpg

5: díszek : Tudom, nagyon sokan évekig használjuk ugyan azokat a díszeket, de mostanában elég elterjedt lett az a szokás, hogy aki megteheti, évente lecserélni a karácsonyfa díszeit. Mindig van egy aktuális fenyőfa-díszítés trend, így mindig van miért lecserélni a díszeinket. úgy gondoljuk, hogy akik szeretnék követni a trendet, de környezettudatosak maradnának, azoknak sincs minden veszve. Kézműves boltokban, vásárokban, de az aluljárókban idős néniktől is lehet csodaszép, nem drága, mégis hangulatos díszeket vásárolni, de aki nagyon tudatos, akár fel is újíthatja a megunt díszeit, amik ezáltal egy plusz érzelmi színezetet is kapnának! Mondanunk sem kell, a díszek többségében műanyagból készülnek, amit nem tudunk elég sokszor hangsúlyozni, hogy mennyire káros mind az előállítása, mind a megsemmisítése.

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr6715352348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása