Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

5 tipp, hogyan lehet tökéletes a nyaralás!

2019. augusztus 02. - Click for Work

Sokan az utószezont szeretik, és mostanában készülnek egy hosszabb nyaralásra, sokan már márciusban túlestek rajta. Míg gyerekként izgatottan írtuk a táblára a vakáció betűit, a nyár felnőttként valami egészen mást jelent. Pedig a nyaralás fontos: aki nem szakít rá időt, azt később a saját szervezete fogja kényszer szabadságra küldeni. Mit tegyünk, hogy tökéletes legyen a nyaralás, hogy minél kisebb trauma legyen a visszatérés? Összeszedtünk pár tippet!

nick-fewings-t6oin_04uf0-unsplash_1.jpg

Magyarország a 20 napos alapszabadságával átlagosnak mondható (az EU-ban évi négy hét a minimum). Habár a nyaralásfóbia itthon nem akkora probléma, mint pl. az Egyesült Államokban, azonban lazulás tekintetében azért még van hova fejlődnünk. A Profession.hu 2016-os felmérése szerint a magyar munkavállalók 53 százaléka dolgozott a nyaralás alatt is, tíz százalékuk rendszeresen, függetlenül attól, mennyire volt fontos a feladat. Emaileket 52 százalék nem néz, viszont csupán 16 százalék volt az, aki nyaralás közben nem veszi fel a telefont.

Legtöbben azt gondoljuk, hogy a legjobb módja a dolgos hétköznapok kipihenésének egy jó hosszúra elnyújtott nyaralás. Azonban a szakemberek azt javasolják, hogy sokszor az is elegendő, ha havonta egyszer egy hosszú hétvégés szünetet tartunk. Vagyis nem is muszáj elutazni vakációzni valahová messze, csak el kellene távolodnunk a munkánktól, belemerülni a szociális kapcsolatainkba és kedvenc hobbinkba. Mert hiába foglaljuk le a szállást, és megyünk el wellnessezni akár, ha közben folyton a telefonunkat és a számítógépet nyomkodjuk.

Suzanne Degges-White professzor szerint ez az eset gyakoribb, mint gondolnánk, főleg a mai, okos telefonos világban jellemző, hogy fáradtabban térünk vissza a nyaralásból.

„Egy olyan világban élünk, ahol a technológia miatt mindenkiben az állandó készenlét elvárása alakult ki. Rögtön kell válaszolni, reagálni a hét minden napján. A testünk azonban nem képes ezzel a tempóval lépést tartani, szüksége lenne kikapcsolódásra, mert különben a fizikai és mentális egészség látja kárát.”

freestocks-org-hofnej9_b98-unsplash.jpg

A megoldás abban rejlik, hogy nem tömjük tele mindenféle tervekkel a naptárunkat a nyaralásra, hanem csak nagyjából fogalmazzuk meg magunknak, milyen fajta pihenésre áhítozunk. Íme 4 tipp, hogy lehet akár egy hétvége alatt is tökéletes egy nyaralás.

Ne tervezz túl sok programot - relaxálj!

Ha csak rövid időt, akár egy napot veszünk ki, akkor ne akarj mindent bepótolni előre: befizetni a számlákat, kitakarítani a házat, edzeni és utána még bulizni is a barátaiddal. Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor előre tudod, takarítással kezdődik a nyaralás. Egész évben kötött programok vannak, rohanni kell egyik helyről a másikra, az egyik gyereket oviba viszed, a másikkal oda kell érni a gyerekorvoshoz, el kell érni a buszt, le kell adni a papírt és a többi. Élvezd, hogy nem hajt senki, nem kell sehová se odaérni, adj esélyt relaxálni magadnak.

simon-migaj-b2qszo9c7sw-unsplash.jpg

A relaxálás lényege, hogy valami kellemes és kevés energiabefektetést igénylő cselekvést végezzünk. Nem kell, hogy teljesen passzív tevékenység legyen, de fontos, hogy ne érezzük közben, hogy valamit el kell érnünk, teljesítenünk kell. Teljesen rendben van, ha pl. teraszon heverészős hétvégét tervezünk és semmiféle indíttatást nem érzünk arra, hogy felkeljünk a nyugágyból. Mégis érdemes rávenni magunkat, hogy mozogjunk egy kicsit, mert azzal a hangulatunk is jobb lesz, és sokkal energikusabbá is válunk.

Aludj többet, mint szoktál!

A szakértők szerint minimum hét óra alvásra lenne szükségünk naponta ahhoz, hogy kipihentek legyünk. A nyaralás pont megfelelő idő arra, hogy pótoljuk ezen a téren is a mulasztást.

Keress hobbit – flow élmény

Ha olyan tevékenységet végzünk, ami valamennyire kihívást jelent, de egyben fejlődési lehetőséget is a képességeinkben, valamint kellően értékes számunkra, akkor teljesen belemerülhetünk és sokkal jobban érezhetjük magunkat általa. Ha sikerül olyan tevékenységeket végeznünk, amik flowt idéznek elő nyaralás közben, akkor azok jutalomértékűek lesznek, és növelik az elégedettséget. Soha nem késő, hogy kitaláljunk magunknak olyan új tevékenységeket, amikben jól érezzük magunkat, és amiket esetleg az év többi részében is tudunk űzni. Biciklizzünk, teniszezzünk, horgoljunk, bármi jöhet, amitől úgy érezzük, feltöltődünk. Mindennap pár órát szánjunk a hobbinkra is, hogy egyensúlyban maradjunk a munka és az élet között.

anthony-tran-8i2fhtstfxk-unsplash.jpg

Elszakadás a munkától

Bár fizikailag lehet, hogy az irodánktól jó pár száz kilométerre süttetjük a hasunkat a strandon, fejben simán lehet, hogy folyamatosan pörögnek az Excel-táblák és az elintéznivalók. Érdemes lehet nyaralás alatt otthon felejteni a munkával kapcsolatos eszközöket, vagy legalábbis kikapcsolni őket. Ha nem így teszünk, folyamatos készenlétben tartjuk magunkat, és megöljük a feltöltődés lényegét.

Ötödik tippünk azoknak szól, akik ragaszkodnak a hosszabb és távolibb helyeken eltöltött szabadságokhoz.

A szállás lefoglalásával, az autós utazás megtervezésével vagy a repülőjegy megvásárlásával elméletben már felkészültünk a nyaralásra, de az utolsó pillanatra mindig marad jó néhány elintéznivaló, ami megkeserítheti az indulás előtti napokat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy számos esetben akár többórás rohangálást is megspórolhatunk online ügyintézéssel, így akkor sem kell aggódnunk, ha az így elintézhető feladatok valóban az utolsó pillanatra maradnak. Azok, akik ezt választják, akár egyhatodára is csökkenthetik a személyes rohangálással töltött hosszú órákat. Érdemes ellenőrizni havi törlesztéseinket, közműszámláinkat, egyéb rendszeresen fizetendő tételeinket! A nyaralás alatt lejáró számlákat az online fizetési rendszerekben úgy ütemezzük be, hogy a határidő előtt egy-két nappal történjen meg a szolgáltató számára az átutalás. 

5+1 tanácsként megfontolandó, hogy mik azok, amikkel értékes időt lehet spórolni, hogy megnézzük, mi az, ami ugyan nem tartozik a kötelező előkészületek közé – autópálya-matrica, reptéri transzfer, autóbérlés, jegyfoglalás, bérletkártyák előzetes feltöltése stb. –, de ha előre elintézzük, több időnk marad ott helyben a pihenésre!

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr3014992742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása