Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Döbbentes különbségek, gyerekek a világ minden tájáról

2019. június 30. - Click for Work

Bizonyára hallottatok Gabriele Galimberti olasz fotográfus híres sorozatáról, amelyben lencsevégre kapott gyerekeket a világ minden táján, ahogy épp kedvenc játékaikkal pózolnak. James Mollison kisgyerekek alvóhelyeit mutatta be nekünk, míg Gregg Segal 3 éven keresztül 9 országot látogatott meg, hogy lencsevégre kapja 9-10 éves gyerekek étkezési szokásait.

libanon.jpg

Különös érzések fognak el bennünket. Őszintén szólva is döbbenetesek a fényképek, amelyek a három fotográfus keze nyomán születtek. Honnan jött az ötlet? Ki volt a kedvenc? Talán, a szélesen mosolygó brazil kisfiú? Vagy a mérgeskedő amerikai kislány? Mi találtunk kedvencet, nem is egyet. Arra gondoltunk, hogy itt e helyen átadunk egy válogatást, csokorba kötve e három különleges és egymástól mégis különböző témát. Nem vagyunk szakemberek, de óhatatlanul „anyuka” szemmel válogattunk, egy picit a saját kedvenc, egy picit a fénykép által megszólaltatott téma okán, egy picit a kuriozitás miatt. A fényképek szavak nélkül is mesélnek a sokszor elképesztő különbségekről, még akár egy-egy országon belül is. Kérdéseket fogalmaztunk meg, nem szeretnénk sztereotípiákba esni, vagy bárkit is megbántani.

Az "az vagy, amit megeszel" mondás viszont minden korábbinál fontosabb mondanivalóval bír, az egészség- és testtudatos étkezés a 21. században ugyanis relevánsabb, mint valaha. „A gyerekekre összpontosítottam, azért is, mert az étkezési szokások fiatal korban alakulnak ki, így ha 9 vagy 10 éves gyerekek nem a megfelelő táplálékot kapják, később sokkal nehezebb lesz helyesen étkezniük” - mondta Gregg egy interjúban. A tejes fényképsorozat itt érhető el. A gyerekeket a fotográfus úgy fényképezte le, hogy körberakta őket azokkal az ételekkel, amiket egy hét alatt ettek meg. Fantasztikus és lenyűgöző, ne csak az ételekre, arra is figyeljünk, hogy kit mennyi étel vesz körbe, vagyis melyik gyerek mennyi evett egy hét alatt. Mert ebben is nagyok a különbségek.  

Rosalie és Daria – kedvenceink

Rosalie (10) szülei elváltak, ezért két otthona van, az egyik a francia Alpokban, a másik Földközi tenger partján. Rosalie jó példa az egészséges étkezésre, sokszor eszik friss halat, köztük szardíniát, szereti a salátát is. Viszont kedvence a palacsinta, amit el is tud készíteni. Nagy vágya, hogy egyszer Hollywood-ba eljusson, pont oda, ahol Daria (6) él. Ő az a mérgeskedő kislány, akit a bevezetőben is megemlítettünk. Nem szereti sem a gyümölcsöt, sem a zöldséget, kedvence a szalonna, a tészta, a csokoládé és egyéb édességek. Gyermekorvosa aggódik, szülei aggódnak, amiatt, hogy mennyire keveset eszik, és amiért ilyen kis vékonyka. Amíg Rosalie aktívan thai kickboxos, és szeret sziklát mászni, tornázni, Daria nem sportol. Vajon, ha sportolna, vidámabb lenne, szeretne mást is enni, mint csak édességeket? Megtalálná a boldogságot azokon kívül is? Ezt már csak találgathatjuk.

Rosalie Durand 

rosalie.jpg

Daria Joy Cullen

daria.jpg

June és Gréta – jólétben jó éte(le)k?

Két kislány Németországból, mindketten Hamburgból, ráadásul közel egykorúak is, Gréta 7, míg June 8 éves volt a fényképezéskor. June anyukája divat fotós, és bár őt még nem fényképezte le, több alkalommal is látta már anyukáját dolgozni a kamerák mögött. June elárulta a fotósnak, hogy többször is előfordult, már, hogy vacsora után még megéhezett. Gréta húgával és anyukájával él, sok időt tölt a nagyszüleinél. Kedvence a hal rudacska tört krumplival és alma lével. Gréta szemmel láthatóan túlsúlyos, kevés zöldséget eszik. De vajon mennyit számít a minta? Mi az, amit követni szeretnének a gyermekeink és mennyire van ez befolyással az étkezésükre? 

June Grosser

june.jpg

Greta Moeller

greta.jpg

Davi és Ademilson – szegénységben jó ételek

Davi Ribeiro de Jesus (12), édesapjával, mostohaanyukájával és három testvérével él egy rendes, egyszobás házban a Santa Luzia favela-ban, amely a legnagyobb szemétlerakó Latin-Amerikában. Davi bár a földön alszik, van egy saját polca, ahol a ruháit,  játékkocsi-gyűjteményét és mobilját tartja. Mindent megeszik, de azért olyan is van, amit nem szeret. Éhes még soha nem maradt, mindig volt mit ennie.  Nagyon mosolygós fiú, az ember rögtön a szívébe zárja, ahogy a focista szerelésében nevet a világra. A másik kisfiú is hasonló szegénységben él, ő Ademilson Francisco dos Santos (11) 300 családból álló közösségben, Goiás Cerrado régiójában él. Ademilson otthona 200 km-re van a legközelebbi várostól, lakóhelyén nincs TV, villany vagy folyó víz. Ademilson, a 7 gyermek közül a legfiatalabb, reggelente több órát gyalogol, míg az iskolába ér. Délutánonként, mikor hazaér, édesapjának segít a földeken, a család növénytermesztésből él. Ademilson egyszer evett hot-dog-t, mikor a városban járt, de nem tudta megenni, nagyon furcsa volt neki. A pizzát sem szereti, viszont a barna gyökér egy tipikus étel a mindennapok során (bal felső sarokban). Reménykedünk, hogy tényleg nem éhezik ez a két fiú, és egyszerre fel is sóhajtunk, bárcsak ennyi sok friss gyümölcsöt, zöldséget adhatnánk a gyerekeinknek mi is. Mit meg nem teszünk ezért: konyhakertet kerítünk el csöppnyi kertünkben, hajnalban megyünk az eper földre szedd-magad, csak hogy egyszer-kétszer egyenesen a földekről kerüljön friss gyümölcs az asztalra.

 Davi Ribeiro De Jesusjesus.jpg

Ademilson Francisco Dos Santos

ala.jpg

Játékok a világ körül

 Milyen a jó játék? A pszichológus szerint olyan, ami nem játszik magától, a játékkészítő úgy véli, az, amelyiknek lelke van, a játékboltos szerint pedig a legjobb, ha anya vagy apa együtt tud játszani a gyerekkel. A leginkább érintett csoport egy ötéves képviselője szerint: "a jó játék az, aminek örülök". Szavak nélkül is mesélnek a képek.  Örülnek, hogy megmutathatják a játékaikat, a játékoknak itt lelkük van, és biztosan sok kisgyerek a képeken lehetőséget kap arra, hogy együtt játsszon a szüleivel. Mégis mások. A mi galériánk szubjektív, a teljes fotó sorozat itt érhető el. 

Játék, ami nem játszik magától - Haitijatek_haiti.jpg

 

Akivel játszanak - Svédország
sved.jpg

 

Lelke van? - Libanon

libanon.jpg

Végül az alvóhelyek - Ágyam a váram?

Ma minden hetedik ember a világon nyomornegyedben él és közel 1,6 milliárd ember lakhatása nem biztosított. Számos tanulmány példákkal bizonyítja, hogy van összefüggés az otthonok állapota és a családok egészsége között. A szegény és a gazdag országokban egyaránt kimutatható a rossz lakáskörülmények hatása a népegészségügyi kérdésekre. Hasonlóan fontos és érdekes témát boncolgat az angol származású fotós, James Mollison is, aki a különböző nemzetiségű kisgyerekek életterét, azon belül is az alvóhelyüket mutatja be sorozatában ( a teljes sorozat itt érhető el). A Kínában, Nepálban, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Japánban, Szenegálban, Elefántcsontparton, Ciszjordániában, Skóciában, Kenyában és Kambodzsában készült fotókon rengeteg apró részletet felfedezhet az ember és újra rádöbbenhet, micsoda különbségek vannak társadalmi és kulturális tekintetben és persze az anyagi jólétben ember és ember között.

Japánjapan.jpg

 

USA

usa.jpg

 

Ciszjordánia

ciszjordania.jpg

 

Nepál

nepal.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr9814918640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása