Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Sharing economy, valóban környezetbarát? - Föld napja 2019

2019. április 11. - Click for Work

Magyarországon is egyre népszerűbb a közösségi gazdaság, a „Sharing economy”. Egy sharing economy vonatkozású kutatás alapján a hazai felnőtt internetezők egyharmada hallott már a közösségi gazdaság fogalmáról (eNet,2017), mely egyelőre változatlan. 2017 óta megalapult a magyarországi Sharing Economy Szövetség is, melynek célja, hogy elősegítse a közösségi gazdaság fejlődését hazánkban is. Rengeteg szuper vállalkozással, ötlettel találkozhatunk a szövetségben, akiknek nem csak a közösségépítés, hanem a fenntartható fejlődés is a célja.

sharingeco.png

De mi is az a Sharing Economy?

Sok téves definíció és információ kering erről a gazdasági jelenségről. A Sharing Economy segítségével termékeket és szolgáltatásokat oszthatunk meg. Nem csak egyéni megosztásról van szó, ezen túlmenően közösségiről is. A megosztás célja, hogy megfelelően használják fel az erőforrásokat, mindezt úgy, hogy közben a termékek és szolgáltatások minősége és értéke folyamatosan nőjön. Ez a minőségi növekedési tendencia éppúgy jelen van az üzleti életben, mint személyes terünkben.                                                                                

Lehet, már Ön is használta Sharing Economy előnyeit, csak nem tudott róla, hiszen kezd teljesen beépülni a mindennapjainkba. Uber, Oszkár,Mol bubi, Airbnb...csak pár tipikusan Sharing Economys vállalkozás, amikről a lakosság több mint 70 százaléka hallott már átlagosan.

 Április 22. - a Föld napja. Az ember az utóbbi évtizedekben rengeteg kárt okozott a Földön, az óceánjainkban haldokol az élővilág, rengeteg hulladékot termelünk, nem vigyázunk a természeti kincseinkre. Egyre többen állnak bele ebbe a problémába, és foglalkoznak a környezetvédelem jelentőségével. Ez egy valós probléma, amivel igenis foglalkozni kell. Ma már sztárok is hirdetik, hogy milyen fontos, hogy óvjuk a bolygónkat. Ezt támogatja a fenntartható fejlődés elvét követő Sharing Economy is, mert lehet fejlődni anélkül is, hogy kiaknáznánk a Földünket!

 Összegyűjtöttünk pár magyar példát, akik jó indikátorai a Sharing Economy életérzésnek.

toshare.png

Magyarországi viszonylatban az egyik legnépszerűbb a közösségi autóhasználat. Az Oszkár segítségével megoszthatod az autódat, utastársakat szerezve magadnak. Így csökkented a légkörbe kikerülő benzingőzt, ugyanis több autó helyett egyet használtok. A közösségi oldaláról nem is beszélve, megismerkedhetsz új emberekkel, nem kell egy percig sem unatkoznod az utad alatt, és a pénztárcádat is megkíméli.

A Click for Work felületén alkalmi munkákat lehet meghirdetni, amikre diákok jelentkezhetnek. Megspórolva a sok papír munkát, ami az alkalmi bejelentéssel jár. Ez a startup teljes mértékben a fenntartható fejlődést képviseli, hiszen a piac kihasználatlan kapacitásait szeretné kiaknázni. Nem újat teremt, hanem a már meglévő kapacitásokat használja ki. Rengeteg új, és egyedi igény merül fel a piacon napról napra, ez egy olyan oldal, ahol ezeket az egyedi vevői igényeket is ki lehet elégíteni. Különböző munkákkal találkozhatunk, amik testreszabottak. A sharing economy lehetőséget nyújt arra, hogy akkor használjuk a már meglévő eszközöket, amikor szükségünk van rá, így a Click for Work-nél is csak akkor kell alkalmaznunk a munkaerőt, ha éppen van egy elvégzendő feladat.

A veddbérbe.hu oldalán szinte bármit bérbe tudunk venni, ezzel csökkentve a felesleges vásárlást, és túltermelést. Van, hogy csak egy két használatra kell nekünk valami, ezért valóban felesleges lenne megvenni, de ha éppen egyik ismerősünknek sincs, ilyen eszköze kénytelenek vagyunk megvásárolni. A veddbérbe.hu oldalán pont az ilyen vásárlásokat kerülhetjük el, pár napra is ki tudunk bérelni szinte bármit a felületen. De ezt fordított helyzetben is használhatjuk, ha épp nekünk van olyan tárgyunk, ami hónapok óta csak áll a garázsban, mi is bérbe adhatjuk, ezzel csökkentjük a termelést, és növeljük a közösségi élényt! Hát nem szuper?

A Rukkola nevű website-on felajánlhatsz egy könyvet, és másnap kapsz helyette egy újat. Az E-book megjelenésével jelentősen csökkent a papír alapú könyvek kereslete, de még mindig jelentős. Már az óvodában is tudtuk, hogy a papír fából készül, a fa pedig oxigént termel, mégis évente több, mint 100 kiló papírt használunk személyenként. 1 tonna papír előállításához, pedig 3,5 tonna fa szükséges. A Rukkola megjelenése jó hír lehet azoknak, akik nem kedvelik az E-bookot, de szeretik a környezet- és pénztárcabarát megoldásokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr4314758301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása