Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Home office - az álom iroda

2019. február 23. - Click for Work

Diákként te sem szeretted az íróasztalhoz kötött létet? Bevallom,  én már kisiskolásként is szívesebben írtam meg a leckémet a kanapén ücsörögve, lehetőleg alaposan szétpakolva magam körül a tankönyveimet.

foldonulve.jpg

Azt hiszem, ez a vonzalom azóta sem változott. Munkáim során mindig feszélyezve éreztem magam az irodai asztalnál ülve. Számos trükköt, praktikát kipróbáltam, hogy otthonosabbá, kellemesebbé, de leginkább kényelmesebbé tegyem a munkakörnyezetemet. Sikertelenül. Emiatt gyakran előfordult, hogy este, otthon kellett befejeznem ezt-azt. Furcsán hangozhat, de igazából ezt imádtam. Talán éjszakai bagoly mivoltom miatt is. Az igazi ok azonban, hogy ilyenkor ugyanúgy szét tudtam pakolni a kanapén esetleg a szőnyegen az anyagaimat, laptopomat, ahogy diákként a tanulnivalóval tettem. Ezerszer hatékonyabb voltam ilyenkor. Pedig nem volt a szomszédos irodában a főnök, nem hívott fel, nem tornyosodott felettem, hogy vajon valóban a feladataimmal foglalkozom-e. Milyen ütemben dolgozok.

Akkoriban még hazánkban ennyire sem volt elterjed a varázslatos 'home office', mint mostanság. Örültem is, amikor rátaláltam egy kezdeményezésre, miszerint havonta egy pénteket nevezzünk ki a munkahelyen "home office napnak". Azonban hamar ráébredt a vezetőség - és a munkatársak is -, hogy bármilyen vonzónak is tűnik ez a fajta munkamódszer, bizony nem való mindenkinek!
(Nem beszélve arról, Munkajogilag és a köztudatban is más-más kép él a home office-ról)

Diákként felmondtad anyukádnak a leckét?

Mindez azért érdekes, mert általában azok az emberek, akik diákként örömmel vették, ha a megtanult ismereteket visszakérdezték tőlük, megfigyelhető, hogy felnőtt korukra kevésbé alkalmasak a kötetlenebb munkavégzésre.  Sokfélék vagyunk, így már a gyerekkorban is van, aki igényli, hogy kikérdezzék, ellenőrizzék a megtanult, elvégzett leckét, mások jobb szeretik a kevésbé kötött, ellenőrzött közeget, mégis kiválóan teljesítenek. Mindezt már a munkáltatók, vállalkozók is felismerik, sőt üdvözítik. Egyre több helyen kezelik rugalmasan a munkavégzés helyét, körülményeit egészen addig, míg az a munka rovására nem megy.

Inspiráló pinterest vs. valós otthoni 'zug'

Sokunknak legelőször vagy egy tipikus amerikai film jelenik meg a szeme előtt, vagy a pinteresten található temérdek inspiráló otthoni iroda sarok. Csodálatos, tágas asztal, hozzá illő polcrendszerek, esztétikus falitáblák a jelmondatoknak, fontos feladatoknak. Na és persze a részletes naptár a teendőkkel. Mindehhez mérnöki pontossággal passzoló asztali lámpa, tolltartó, iratgyűjtő, rendszerezők és soroljuk még?

casasugar.jpg

A valóság sokszor ennél jóval visszafogottabb és kevésbé inspiráló. Sokan évekig az étkezőasztalnál, vagy ugyszintén a földön ülve a kanapé előtt dolgoznak. Egy másra már nem használt könyvespolcon tartják az irataikat, vagy szanaszéjjel a ház legkülönbözőbb pontjain.. Bár mindannyian vágyunk arra a szépen berendezett irodai kuckóra, ahol minden egy helyen, és legfőképpen kéznél van, minderre jut a legkevesebb idő. Mígnem egyszer megelégeljük, és jó esetben megvalósítjuk álmaink irodáját.

Az életérzés

A sorok között olvasva, már a fentiekből is könnyen rájöhetünk, valójában a home office nem egyszerűen egyfajta munkavégzés, annál sokkal több: egyfajta életérzés. Picit hasonlít a művészek, színészek világához. És ha mindez utazással is társul, digitális nomádnak is nevezhetjük.

Persze mint sok más, ez is egyedi, és mint minden ez is tanulható. A megfelelő jellemvonások csiszolásával bárki tud otthonról dolgozni. De igazán sikeres, eredményes az lesz ezen a területen, akik zsigerből rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, mint az erős fókuszálás, priorizálás, önmotiválás képessége, magas szintű felelősségvállalás. Akik nem rettennek meg a kemény munkától, a lemondástól, áldozatok vállalásától.

paige-cody-1153560-unsplash.jpg

Ez a fajta munkamód hatalmas szabadságot ad. Szabadságot, amiben tudni kell szabadnak lenni, anélkül, hogy szétcsúsznának a dolgok körülöttünk. Koncentrálni kell, sokszor kényszeríteni magunkat dolgokra. Gyakran csábít a kert egy kis kerti munkára, a konyha egy több fogásos vacsora elkészítésére, vagy éppen a tv egy maratoni sorozatnézésre. Ennek tudni kell ellenállni. Néha nehéz. Néha lehetetlen. De a határidő nem vár. És nem vár  munkaadó, sem az ügyfél. Tőle ne várjuk, hogy azt mondja: "...nem baj, majd holnap/jövő héten befejezed!"

Otthon, de magányosan

Bizony, bizony akármilyen csillogó, irigylésre méltó is ez a fajta munkastílus, azért megvan a hátulütője. Mert bizony ez magányos műfaj. Otthon a négy fal között - jobb esetben egy házi kedvenc társaságában - nincs kihez szólni, nincs kitől segítséget kérni, megerősítést remélni. És bár szinte a legtávolabb helyekről is lehet ma már dolgozni, vagyis a home office kezd átváltozni digitális nomád műfajjá – de sokszor így is magányos maradsz munkavégzés szempontjából.
Léteznek viszont szuper közösségi terek, ahol ideig-óráig tudsz asztalt, helyet bérelve dolgozni. Ennek a szépsége nemcsak az, hogy úgy érzed, társaság vesz körül, de hasznos kapcsolatokra is szert tehetsz egy-egy ilyen helyen.

shridhar-gupta-678685-unsplash.jpg

A jövő már itt van

A mai kor szabadabb nevelési módszerei, a technikai újdonságokról nem beszélve, mind azt mutatják, hogy pár év és általánossá, elfogadottá válik a home office.
Nekünk, felnőtteknek fontos szerepünk van abban, hogy erre a hatalmas szabadságra megfelelően készítsük fel gyermekeinket. Így a szabadsággal járó kihívásokat, kudarcokat, nehézségeket megfelelőképpen fogják tudni kezelni és igazán sikeresek lehetnek munkájukban!

Pályaválasztás előtt állók, pályát módosítani vágyók, home office után sóvárgók olvassátok el korábbi cikkeinket, amelyben irtunk a könyvelők, fotosok, rendezvényszervezők és webdesignerek munkájáról.Ezek mind olyan szakmák, amikbe tökéletesen beilleszthető a szabad munkakörnyezet, a home office.

Tipp: mindig akadnak olyan pillanatok, amikor jól jöhet a plussz segítség. Hívj egy clickforworker diákot, hogy hamarabb végezz a munkáddal. Akár adminisztrációs munkákra, akár marketing feladatokra, vagy ha csak a postára kell menni, hívj segítséget. Ird ki még ma a feladatot, válogass a jelentkezők közül és válaszd ki a legalkalmasabb diákot. 

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr2114645071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása