Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

10 természetes tipp, hogy elkerüljön az influenza

2019. február 08. - Click for Work

Tombol az influenza szezon. Egyre több kórházban, egyre több osztályon rendelnek el látogatási tilalmat. Csalóka az időjárás is, ami nagyon kedvez a vírusok terjedésének.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy eddig még nem ért utól a járvány, minden bizonnyal szeretnél mindent megtenni, hogy ebből a körből kimaradj.

rawpixel-1057255-unsplash.jpg

Azt gondolja az ember, hogy ha álmából felkeltik is, tudja, hogyan lehet megelőzni az influenzát, mire kell fokozottan figyelni. Ez javarészt így is van. Akadnak azért olyan praktikák, amik elkerülik a figyelmünket, pedig jelentős mértékben hozzájárulnak az egészségünk megtartásához egy ilyen fertőző időszakban.

Összegyűjtöttünk néhány ritkábban emlegetett, de annál fontosabb trükköt a prevenció jegyében.

1. Láss túl a C-, D-vitaminon!

A vitamin fogyasztás köztudottan nagyon fontos az év minden napján. Télen érdemes emelt dózist szedni, főleg, ha betegekkel vagyunk körülvéve.
A C-vitamin, sőt már szerencsére a D-vitamin napi fogyasztása evidens és általános dolognak számít.
Arra viszont kevesen gondolnak, hogy az A-vitaminnak is fontos szerepe van. Ez segíti megőrizni a nyálkahártyák épségét, és védi azokat a kiszáradástól.

 

2. Fontos az ép bélflóra

Egyre több kutatás bizonyítja a probiotikumok fontos szerepét. Ez túlmutat az antibiotikum kúrával való kéz a kézben járáson.
Bizonyított tény, hogy  bélflóránkban lévő jó baktériumok folyamatosan pusztulnak. Életvitelünknek, a modernkori élelmiszereknek köszönhetően viszont nem tudnak olyan ütemben újra szaporodni, ahogy arra szükségünk lenne.
A legyengült bélflóra például nem tud segíteni, hogy a gyomorból a vírusok ne jussanak át a szervezet többi részébe.
Ezért fontos, hogy akkor is juttassunk probiotikumot a szervezetünkbe, ha amúgy egészségesnek érezzük magunkat.

 

3. Megfelelő táplálkozás

Fogyassz minél több fehérjében dús fogást és sok színes zöldséget és gyümölcsöt a bennük lévő antioxidánsok miatt. Emelett fokozottan figyelj az Omega3 zsírsav beviteledre!

 

vegetables-1085063_960_720.jpg

 

4. Hűtsük ki a házat!

Vagyis szellőztessünk tágra nyitott ablakokkal! Tévhit, hogy a hideg levegő önmagában kárt okoz. Tévhit, hogy kisbabák mellett nem szabad szellőztetni. Épp ellenkezőleg. Szabad, sőt kell is. De helyesen!
A megfelelő szellőztetés segíti, hogy a cseppfertőződéssel terjedő és tüsszentés által levegőbe került kórokozók távozzanak a meleg, akár nyírkos, zárt térből.
Napjában legalább kétszer - ha az otthonunkról van szó, munkahelyen ennek akár a kétszerese is szükséges lehet - nyissuk ki az ablakot amennyire csak tudjuk. Lehetőség szerint csináljunk kereszthuzatot, akár egyszerre nyissuk ki az összes ablakot. Ha így járunk el 3-5 perc bőven elég ahhoz, hogy a levegő megtisztuljon.

morning-1850893_960_720.jpg

 

5. Mozogj, de mértékkel!

Napi 30 perc séta, kocogás sokat lendíthet az immunrendszer erősítésében. Arra azonban érdemes figyelni, hogy mint mindenben, itt is alapvető a mértékletesség. Valamint az időjárásnak megfelelő öltözékről sem szabad megfeledkezni.

 

6. Hidratálj kívül és belül!

Az influenza kórokozóinak az alacsony páratartalom és a hideg adja a legkedvezőbb feltételeket. Ezért van téli időszakban influenza járvány és nem nyáron. Ezért fontos, hogy a lakó- és munkakörnyezetedet megfelelően párásítsd és tartsd melegen - de ne túl melegen. Ha pedig már úgyis párásítassz, használj illóolajokat is. Már önmagában az eukaliptusz vagy teafaolaj párologtatása csodákra képes, de léteznek kitűnő illóolaj-keverékek is, mely mind a prevencióban, mind a gyógyulásban társad lehet.

A belső hidratáltság hallatán valószínűleg te is felsóhajtasz, hiszen ez már a könyökömön jön ki... Igyak több vizet... Igen, a megfelelő folyadékbevitel is nagyon fontos (20 {testömeg} kg/1l víz ). Ezen felül a nyálkahártyák hidratálására is érdemes odafigyelni. Érdemes napi szinten tengervizes orrsprayt használni.

essential-oils-1433692_960_720.jpg

 

7. Vedd magad körbe zöld növényekkel

Környezeted hidratálásában - párásításában és persze a levegő tisztításában igazán nagyágyúnak számítanak a növények. A csodaszép színekben pompázó virágzó növények mellé azért érdemes beszerezni néhány nagyobb levelű zöld növényt is. Mindamellett, hogy káprázatossan otthonossá, barátságossá varázsolják a környezetedet nagyon hasznosak is. Ahogyan te is nekik. Csodálatos a földi élet, ahogy megalkotta ezeket a szimbiózisokat. A különböző növények küllemükkel melengetik a szívedet; lélegzésükkel tisztítják a levegőt körülötted és éltető oxigénhez juttatnak. Te cserébe gondozod őket és szén-dioxiddal látod el csupán azzal, hogy lélegzel.

 

8. Aludj legalább 7 órát!

Mint minden az emberi szervezetben, az alvás is összefüggésben van az immunrendszerünkkel. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás az egyik alappillére az erős immunrendszernek. Viszont nem elég csak a mennyiségre figyelni. Ha igazán erősnek, kipihentnek szeretnéd érezni magad érdemes figyelni az alvásciklusodat - 90 perces ciklusokban alszunk (még ha nem is vesszük észre a megébredést). Ha a 90 perc közben ébredünk valahol, könnyen energiaszegénynek- 'zombinak' érezhetjük magunkat akár egész nap. Ezért kis odafigyeléssel kialakíthatod, hogy az alvással töltött időd 90 perccel osztható legyen. Ekkor tud a szervezeted és az immunrendszered a lehető legnagyobb fordulaton forogni a következő napon.

 

9. Méregteleníts

A mai, kicsit elferdült világban a méregtelenítést könnyen azonosítják a fogyókúrákkal, diétákkal, felesleges kilókkal. Pedig a szervezet méregtelenítésére mindenkinek szüksége van. Nemtől, testi adottságoktól függetlenül.

Tévedés, hogy azért méregtelenítünk, mert karácsonykor degeszre ettük magunkat és meg kell szabadulnunk a fölösleges kilóktól. A fogyás a méregtelenítés mellékhatása lehet esetleg. De ez sem törvényszerű.

Méregteleníteni már évezredek óta divat. Gondoljunk csak a böjtre!
Számos méregtelenítő kúra, módszer létezik. Vannak dasztikusabbak, vannak kíméletesebbek. Akad rövid lefutású és hosszabb kitartást igénylő is. A lényeg viszont közös. A szervezetet meg kell szabadítani a méreganyagoktól, szabadgyököktől - helyet adva az antioxidánsoknak, elősegítve a vitaminok, ásványi anyagok könnyebb felszívódását. Vagyis ezzel erősítve az immunrendszert.

 

10. Mossuk le a kilincseket. Otthon. (Is.)

Közintézményekben, boltokban, bevásárló központokban igyekszünk nem megfogni a kilincset. Ha mégis muszáj, automatikusan nyúlunk a táskánkba a kézfertőtlenítő tubusért. Bár gondosan odafigyelünk, mégis nagyon nehéz az otthonunkon kívül hagyni a kórokozókat. Ezért érdemes rendszeresen áttörölni fertőtlenítős - akár teafaolaj, ecet, szódabikarbóna triós - vízzel az otthonunkban található kilincseket. Nem is gondolná mennyi minden bújik meg ezeken. 

 

Mennyire ellenálló a szervezete?

A teszt segítségével mindenki eldöntheti, mennyire van kitéve a fertőzés veszélyének. Számoljuk össze az egyes válaszokra kapott pontjainkat!

 

Értékelés

80–100 pont: Gratulálunk! Minden esélye megvan rá, hogy a telet megússza megfázás vagy influenza nélkül. Bár a fertőzés kockázata kicsi, erősítse az immunrendszerét, hogy ez így is maradjon!

60–80 pont: Bár lehetséges, hogy ezen a télen megkapja az influenzát, ha megfelelő megelőző programot végez és optimalizálja az életmódját, elkerülheti a fertőzést.

40–60 pont: Meglehetősen magas a kockázata annak, hogy megkapja az influenzát. Tanácsos lenne átgondolni, hogyan változtathatna életmódján ott, ahol nulla pontot kapott, és természetes influenzamegelőző programot végezni.

20–40 pont: Sajnos a szervezete nem védett kellőképpen az influenzás fertőzésekkel szemben, ezért tanácsos lenne felülvizsgálnia életmódját. Mindenképpen ajánlatos a természetes influenzamegelőző program! Próbáljon meg tanácsot kérni a témában járatos szakembertől.

A képek forrása: ppixabay.com
A teszt forrása: http://tgy-magazin.hu/betegsegek-a-tol-z-ig/termeszetes-vedelem-influenza-ellen

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr9814614706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása