Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Utolsó pillanatos húsvéti fogások

2019. április 17. - Click for Work

A húsvéti készülődés finishébe érve előfordul, hogy kreatív készleteink kimerülnek, nincs – vagy nem elég – ötletünk, mi kerüljön az asztalra.

Még a pontos tervezésben jeleskedők is szembesülhetnek ezzel a jelenséggel. Van, aki már unja a megszokott ünnepi fogásokat. Meglehet, hogy hirtelen bejelentkezett vendégeknek kell kitalálni valami finomságot.

Összegyűjtöttünk pár ötletet, amivel színesebbé tehetitek a húsvéti asztal kínálatát. Ezeknek a recepteknek a kezdőbb háziasszonyok is bátran nekieshetnek, mindegyiknél garantált a siker.

Sárga túró

Ez a szabolcsi, még konkrétabban nyírségi finomság igazi kuriózum. Annyira tájjellegű étel, hogy még a Szabolcsban sem mindenki ismeri. Mégis a világ minden pontján felfedezhető a húsvéti asztalon. Vannak háziasszonyok, kezdő konyhatündérek, akik a párjuk miatt tanulják meg elkészíteni. Mások a netes fórumokról, főzős oldalakról kapnak kedvet elkészítéséhez.
Hogy miért ilyen népszerű? Ha valaki egyszer találkozott a recepttel, vagy kóstolta, késztetést érez az elkészítésére. Hihetetlen egyszerű, kevés hozzávalóra van szükség, viszont annál különlegesebb a végeredmény.

Alaprecept:
1 liter min. 2,8%-os tej

10 tojás

5 evőkanál cukor

1/2 mokkáskanál őrölt vanília

1 csipet só

A tejet a vaníliával és a sóval odatesszük főni. Közben a tojásokat a cukorral kikeverjük. Hozzáadjuk a tejhez és sűrűsödésig főzzük gyakori kevergetés mellett. Kb. 8-10 perc alatt besűrűsödik. Ekkor egy konyharuhával kibélelt szitába (de tésztaszűrő is megteszi) öntjük a masszát, összekötjük a kendőt.
Egy fakanál segítségével fellógatjuk és megvárjuk, hogy alaposan kicsepegjen a savó. Amíg csepeg, szépen összeáll. Nyugodtan maradhat akár egy éjszakára is így, de pár óra is elég neki.
Végül kibontjuk és hűtőben tároljuk.

Kerülhet bele egy mazsola vagy aszalt áfonya is. A cukor mennyisége ízlés szerint változtatható.

sa_rga_tu_ro.jpg

Éjszakázott sajtos pogácsa

Van az úgy, hogy nem sikerül a kelt tészta, nem vagytok barátságban az élesztővel, esetleg kezdők vagytok még pogácsa témában. Nektek ajánljuk ezt a pofonegyszerű, szinte elronthatatlan mégis mennyei pogácsát. Tényleg gyerekjáték az egész ;)

50 dkg liszt

25 dkg margarin

1 kis pohár tejföl

3 dkg élesztő

1 ek só, 1 ek cukor

1 egész tojás

kenéshez tojás

tetejére sajt, magvak vagy köménymag

A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, jól kidolgozzuk a tésztát. Nem, az élesztőt nem kell felfuttatni, simán megy a többi hozzávaló közé. Viszont itt is érdemes szobahőmérsékletű alapanyagokkal dolgozni.
Miután szépen meggyúrtuk a tésztát fóliával letakart tálban egy éjszakára vagy legalább 8-10 órára a hűtőbe tesszük.
Másnap kb 3 cm vastagra nyújtjuk, megszórjuk sajttal vagy amivel szeretnénk, szaggatjuk és 180 fokon aranybarnára sütjük.

pogi.jpg

Töltött tojás a sütőből

Ha unjátok már a sablonos töltött tojást, de valahogy mégis nélkülözhetetlen a hidegtálról, dobjátok fel egy kicsit. Mutatjuk, hogyan.

A tojásokat megtöltjük a kaszinótojásból jól ismert töltelékkel (majonéz, mustár, só, szerecsendió). Tepsibe rakosgatjuk és mustáros mártással locsoljuk le. Sütőben összesütjük. Forrón és hidegen is fenségesek ezek a falatok.

toja_s.jpg

Egyben sült rozmaringos báránycomb

Báránnyal dolgozni nem túl egyszerű. Kezdő háziasszonyok általában nem szívesen kísérleteznek vele. Ez a recept viszont igen könnyű és gyors megoldás. Ha idén rászánnád magad és meglepnéd szeretteidet egy finom báránysülttel, de ötleted sincs hogyan állj neki, jó szívvel ajánljuk ezt a friss, illatos húsvéti sültet elkészítésre.
Lepd meg a váratlanul betoppanó locsolókat egy villámgyors ugyanakkor különleges fogással!

 

1.2 kg báránycomb

5 szál rozmaring (friss)

9 gerezd fokhagyma

1 db citrom reszelt héja

6 nagy csipet só

bors - fekete (tört)

100 ml étolaj

100 ml víz

A csont mellé beszúrunk egy hegyes késsel, egyenletesen elosztva kis lyukakat. Ebbe helyezzük a fokhagyma gerezdeket és egy-egy kis rozmaring ágat.
Az egész comb mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, citromhéjat reszelünk rá és rákerül a maradék rozmaring is. Jól bedörzsöljük a fűszereket a húsba.
Ezután olajjal kikent tepsibe vagy jénaiba helyezzük. Meglocsoljuk a hús tetejét is olajjal. Felöntjük a vízzel, majd 220 C-os sütőbe tesszük, és kb. 60 percig sütjük légkeverés nélkül.

husi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr9314771454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása