Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Így éld túl a nagytakarítást! Apró titkok öreganyáinktól!

2019. március 25. - Click for Work

splendidhome3.jpgLétezik olyan ember, aki ne szeretné a tavaszt? Kiülni a teraszra vagy sétálni egyet miközben a nap meleg sugarai cirógatják az arcunkat. Lecserélni a vastag kabátot, nehéz csizmákat könnyed dzsekire, vászoncipőre, mutatós topánkákra. Felfrissíteni önmagunkat, ruhásszekrényünket, otthonunkat. Ja, hogy ezzel együtt jár a nagytakarítás is?! Mondjuk, ezért már kevesebben rajonganak. Pedig nincs is annál üdítőbb érzés, mikor szívünknek oly kedves kuckónkat pincétől padlásig átjárja a tavasz.

Ahogyan a szervezetünknek szüksége van a tavaszi méregtelenítésre, megújulásra – úgy lakókörnyezetünkre is ráfér a felfrissülés.

splendidhome1.jpg

„Nagymamánál mindig rend van és tisztaság. Nem tudom, hogy csinálja.” – ez a kedves gondolat csalt mosolyt az arcomra a minap, amikor barátnőmmel a családi házak takarításáról beszélgettünk. Elgondolkodtatott. Tényleg, vajon hogyan csinálják?
Lessünk be együtt a kulisszák mögé. Egy nagy – és pár apró - titokkal segítenek nagyanyáink túlélni a tavaszi nagytakarítást.

 Mindent csak fokozatosan!
Már az X generációnak is nagy kihívása - az Y generációról ne is beszéljünk - a ’Miért áll a nap csak 24 órából?’, ’Mindent egyszerre akarok véghezvinni’ kérdéskör. Nos, éppen ilyenkor vagyunk a legkevésbé hatékonyak. Látványosan igaz ez a takarításra.
Ezért arra bíztatunk mindenkit, hogy bátran kövesse a fokozatosság elvét. Egy (több)száz négyzetméteres házat ne akarj egy nap alatt ragyogóvá varázsolni!
Oszd el egy hosszú hétvégére vagy akár egy hétre a tennivalókat.

Készíts takarítási tervet!

Huh, ez nagyon komolyan hangzik…
De hát a határidőnapló, a hetünk előre beosztása, tervezése már a mindennapjaink részévé vált. Nemcsak az elfoglalt üzletemberek, de az egyéb területen dolgozó nők és férfiak, háziasszonyok, családanyák rutinja is.
Ugyanezt a technikát alkalmazd, mielőtt nekiállsz a teljes ház kipucolásának. Vegyél egy üres lapot – de akár a határidőnaplód is lehet az – és írd össze mikor, mit is fogsz megcsinálni. Milyen ütemben, kinek a segítségével fogod elvégezni.

Ne felejtsd el a tisztítószereket, -eszközöket sem összeírni: mire lesz szükséged, mit kell beszerezni.
A legrosszabb, ha éppen használat közben fogy el valami. Szakíthatod meg a tervet, rohanhatsz a boltba és bizony máris borult minden.

Figyelj a sorrendre!
A kabátot sem a gombok felvarrásával kezdjük, igaz? A takarításnak is megvannak az íratlan – de annál logikusabb – szabályai:

  • pakolás (ide értjük a lomtalanítást is)
  • portalanítás, súrolás
  • textiliák
  • ablak

 

Kalákára fel!

Csináljátok, ahogy régen is csinálták. Fogjatok össze a család női tagjaival és közös erővel essetek neki előbb egyik, majd a másik kecónak.
Gondolj csak bele, mennyivel nagyobb buli bármit társaságban végezni. Van kihez szólni, szuper trükköket leshettek el egymástól és persze a munka is gyorsabban halad. Ne feledd négy kéz több, mint két kéz ;)

Az előkészületek, tervezés-szervezés után, ha elméletben már profi vagy, jöhet a fekete leves. Naná, hogy itt is van, mit ellesni öreganyáinktól. Lássunk néhány (költség)hatékony, szervezet- és környezetbarát tisztítószert.

Általános tisztító

A vadgesztenyéből nagyszerű tisztítószert lehet főzni. Portalanításhoz, felmosáshoz, sőt akár még mosogatáshoz is tökéletes megoldás.

Ha használat előtt a vízbe kedved szerinti illóolajt is csepegtetsz már helyiség illatosításáról is gondoskodtál.

Súrolószer

Van egy szuper keverék, amihez minden összetevőt megtalálsz a háztartásban. Némi sót keverjünk össze ecettel vagy citromlével. Vizes ronggyal vagy dörzsi szivaccsal dörzsöljük át vele a felületet! Nemcsak tisztít, de fertőtlenít is.

Textíliáksplendidhome4.jpg

Függönyök, ágynemű huzatok, terítők és egyéb textíliák mosásához filléres, mégis igazán hatékony módszer, ha a következő recept alapján készült mosószert alkalmazod, majd a nap fertőtlenítő és fehérítő erejével koronázod meg a munkafázis.

3 in 1 mosószer by Dia
(tisztít, fehérít, elbír a makacs foltokkal)

3 csésze mosószóda (nátrium bikarbonát)
3 csésze szódabikarbóna
1 csésze trisó
1 csésze foltsó (nátrium perkarbonát)
1 csésze konyhasó
Adagolása: 2 evőkanál/ mosás
Öblítéshez 1/3 ecet 2/3 víz keverék max. szintig az öblítő tartályba (nem lesz ecetszag!) ide lehet mosóparfümöt vagy illóolajat csepegtetni 
Az ecet szuperül közömbösíti a lúgos maradványokat

Ablakpucolás
Talán a legismertebb házi praktika ebben a témakörben keresendő. Bár ezer féle „csíkmentes ragyogást” ígérő csodaszer reklámjával találkozhatunk lépten-nyomon, azt hiszem akad egy, amiben talán még senki nem csalódott.
Ez az ecetes-vizes mosás majd újságpapírral (a fekete-fehér napilappal, véletlenül sem a színes magazinokkal) való szárazra törlés.
Ha nincs kéznél napilap, vagy nem vagy híve a dolognak, bátran használd a lehúzós gumifejes ablaktisztító eszközt.

Gőztisztító

A leggyorsabb megoldás, ami szinte minden felületen használható igazán higiénikus és környzetbarát, az a gőztisztító berendezés. Ha sikerül olyat beszerezned, melyhez ezernyi különféle fej is tartozik szinte másra nem is lesz szükséged, hogy kimaxold az idei nagytakarítást.

Extra tipp(ek)

Szobanövények (nap)fürdőre fel!
Utolsó lépésként ne feledkezz meg az élőlényekről, akik érted élnek. Cserepes növényeidet is illik portalanítani időközönként. A kádban sorakozva örömmel fogadnak egy kellemes zuhanyt. Majd szívesen száradnak kint a szabadban pár napsütötte órán keresztül.

splendidhome2.jpg

Élvezd!
A legfontosabb tippet a végére hagytam. Bár arról nem teljesen vagyok meggyőződve, hogy nagymamám is így vélekedne a nagytakarításról. De én azt mondom ez a kevésbé szeretett dolog is lehet élvezetes, szórakoztató – minden csak elhatározás kérdése.
Tárd szélesre az ablakokat, engedd be a friss, tavaszi szellőt. Kapcsold be a rádiót, ne fukarkodj a hangerővel. Énekelj, táncolj!

Ha idén végre sikerült becsületesen végig küzdened magad mumus feladatokon, igyekezz megtartani a rendet, tisztaságot! Így a következő alkalommal sokkal nagyobb kedvvel állsz neki otthonod nagyszervízének. 

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr9014715787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása