Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Diákmunka - mennyibe kerül?

2019. február 18. - Click for Work

A diákmunkára jelentkezők mindössze 30 százaléka hajlandó 700 forintos órabér alatt munkát vállalni, ugyanakkor 800 forintos órabérért már a diákok 80 százaléka elmenne dolgozni – mutatta ki az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég felmérése. A diákoknak mindössze egytizede állította, hogy 900 forintosnál magasabb órabérért talált munkát.

 m_gyak_poz_nagy.jpg

 A diákmunkaerő elvárásait és motivációit firtató kérdőívet közel 700 diák töltötte ki, túlnyomó többségük életkora 16 és 24 év közé esett. „700 forint alatti órabérért már nagyon nehéz alkalmas jelölteket találni” – mondta Horváth Botond, az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadója. Megjegyezte: „A budapestiek igénye valamivel nagyobb a vidékiekénél.” A felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy annak, aki jó munkaerőt szeretne találni a diákok között, nem csak a fizetésben kell versenyeznie.

Bár a legtöbb, a felmérésben részvevő diák (96%) a fizetést tartotta fő szempontnak egy-egy munka elvállalásában, más tényezők is közrejátszanak a diákok döntésében. A munkavégzés helye a kitöltők 90 százalékának volt fontos. Igen sokan nevezték fontosnak azt is, hogy rendes főnököt kapjanak (88%), hogy rugalmas időbeosztásuk legyen (87%), és hogy „jó fej”munkatársakkal dolgozhassanak (86%).

Minden második 15-24 éves diák dolgozik a tanulás mellett a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) adatai szerint – közölte a szervezet elnöke Fiák István. Kiemelte: a diákok 60 százalékkal több bevételt termeltek 2018 első 8 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest. Az elnök kitért arra is, hogy az általános munkaerőhiány miatt a megbízók egyre több mentor- és gyakornoki programokat indítanak, ezzel lehetőséget nyitva a diákok állandó elhelyezkedésére is.

A legnépszerűbbek továbbra is a bolti eladói és kisegítői munkák mind a lányok, mind a fiúk tekintetében a Pannonwork adatai szerint, különösen az árufeltöltés és a pénztárosi munkák hipermarketekben és gyorséttermekben. Abban viszont minden nyilatkozó szövetkezet egyetért, hogy a fiúk a terhelhetőségük miatt inkább a könnyű fizikai munkát, vagy az IT munkaköröket keresik, míg a lányok körében a hostess és a recepciós állások a keresettebbek.

A nyári munkák közül különösen népszerűek a fesztiválok, ahol szintén lehet könnyű fizikai munkát találni, a fesztiválra való bejutási lehetőséggel együtt. Az euDiakok szerint az országban sok és egyre több olyan fesztivál van, amelyen a diákok akár büfés, vagy jegyeladásban is dolgozhatnak.

A fiatalok széleskörű érdeklődése miatt kevés a nehezen betölthető állás, a legmeghatározóbb gátló tényező, ha bonyolult vagy hosszadalmas egyes munkahelyeket megközelíteni - hiszen kevesebb fiatalnak van jogosítványa, illetve autója. Jellemző eset még, hogy hasonló foglalkoztatási körben megjelenik egy jobban fizető ajánlat is, ami munkahelyváltáshoz vezethet. Az AtlaszDiák esetében a meghirdetett állásaikat 1-3 héten belül betöltik – azaz a jelentkezésnél nincs idő a restségre, ha igazán jót szeretnétek találni a palettán.

"Az órabérek nagy eltérést mutatnak, de már nem igaz, hogy a diákok kis pénzért is hajlandóak dolgozni, még a MacDonald'sban sem, mondta MŰISZ. Napjainkban a diákokat nemcsak szórólapok vagy fizikai munkákra használják: vannak olyan cégek, akik webfejlesztőt keresnek, míg mások mérnököket igényelnek. Ezek a vállalatok általában olyan diákokat keresnek, akiknek komoly nyelvtudása van és szakértelme is van. Az 1000-1500 Ft-os órabér ilyen esetekben nem szokatlan. A gyakorlati tapasztalattal kiegészített érettségi később a munka világában arannyá válhat. Valójában egyre több vállalat végleg "alkalmazza" a gyakornokokat a tanulmányaik befejezése után.

screen_shot_2017-09-26_at_3_02_25_pm.png

Az iskola melletti munka azonban extrém nagy leterheltséget jelenthet, gyakran a tanulás rovására. Ezért hoztuk létre a Clickforwork-t. A piacra lépés óta eltelt idő tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a diákok nagyon szeretnek a ClickforWork-el dolgozni. Úgy látjuk, hogy a  a diákoknak valóban nagyon fontos, hogy  rugalmasan és jó emberekkel dolgozzanak együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr6814634486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása