Diákmunka mint még soha

Feledékeny vagy? 5 tipp, hogy tartsunk rendet tennivalóink között

2018. augusztus 14. - Click for Work

Gyakran panaszkodunk, hogy mennyire feledékenyek vagyunk, olykor még a fiatalok is, pedig náluk fel sem merülhet bármiféle emlékezetbeli probléma. Legtöbbször egyszerüen csak azért nem jegyzünk meg dolgokat, mert többet akarunk az agyunktól, mint amire az adott pillanatban képes. Okozhatja ezt túlterheltség, fáradtság, stressz, vagy csak mert nem figyelünk oda. Ebben nincs semmi különös. Így vagyunk más képességeinkkel is, illetve tevékenységeinkkel, a munkát, a főzést, vagy éppen a futást illetően is. Mindig jobb teljesítményre vágyunk.help.png

A listakészítés ezzel egyutt is megosztó dolog, hiszen van aki arra esküszik, hogy minden fejben van, ha bármit leírna, az csak fokozná a káoszt. Emese barátnőm, ezzel szemben, egy lépést sem tenne a naptára nélkül, amint csak felmerül a lehetősége is annak, hogy akár egy ötperces időpontot is leegyeztetessünk, azonnal előkerül az olvasó szemüveg és a naptár. Az maga a megtéveszthetetlen igazság, gyüngybetők sora árulkodik arról, kivel mit beszélt meg már korábban. Ha üres, akkor van a boldogság: tudunk újra együtt lenni, ide-oda menni!

De vegyük a tennivalóink sorát, a tényeket, miért érdemes listát készíteni? A Wikipédia szerint (igen, a teendők listája-nak van már oldala!) a „teendők listája, vagy az angolból kölcsönözve to-do lista, todo lista, 2Do lista az időgazdálkodás és időtervezés egyik eszköze”. Na ugye? Személyes véleményem, hogy talán elsősorban azért érdemes elkészíteni ezt a listát, mert segít fokuszálni. Amíg elkészítem a listát, ez időben eltarthat akár öt percet is, addig fokuszálok. Utána elkezdem végrehajtani, újra fokuszálok. Így biztosan nem fogok belekezdeni két-három másik dologba, csak mert az is eszembe jutott. Emellett segíti az átláthatóságot is. Ha van listám látom, miket kell még megcsinálnom. Ha nincs, folyton kerget az érzés, mennyire temérdek sok feladatom van. Harmadsorban: tökéletes tükör, feketén-fehéren ott van a papíron, mit csináltam meg, mit nem. Végül, de nem utolósorban, segít a tervezésben. Ha látom, mit akarok megcsinálni és mennyi a rendelkezésre álló időm, tudom melyik feladatra mennyi időt szánhatok. Ahhoz, hogy hatékony legyek, elégedetten, jó érzéssel álljak fel nap végén, sokszor nagy segítség a nap elején végigvenni, mit is akarok feltétlen megcsinálni.

todolist_2.jpgMilyen eszközök vannak a lista elkészítésére? Sokszor nem kell nagy dolgokra gondolni, sőt a jól bevált módszereket nem feltétlen kell elhagyni. A legkézenfekvőbb megoldás még mindig a papír és toll. Olcsó és kis helyet foglaló megoldás, és amit más eszköz nem tud: felrakható a hűtöszekrényre, így állandóan a szemünk előtt van. Azonban néhány dolgot nem tud: például nem figyelmeztet minket, ha éppen dolgunk lenne. Ezen kívül a cetlik elhagyására valamivel nagyobb esélyünk van, nem is említve azokat a nem túl szerencsés eseteket, amikor véletlen kidobjuk párunk feljegyzéseit takarítás közben. Épp ezért nézzük a modernebb megoldásokat!

fiatalok.png

Todoist

A Todoist egy remek online feladatütemező. Önmagában nem egy csoda, viszont vannak érdekes megoldásai. Ilyen például, hogy egy egyszerű könyvjelző létrehozása után összedolgozik a Gmail levelezőrendszerrel. Mivel online működik, gyakorlatilag bármilyen rendszeren, bárhonnan elérhetjük, ahol van internet és böngésző. A riasztásokat is e-mailben küldi utánunk.

Remember the milk

Remek választás valószínűleg a Remember the milk fantázianevű oldal, amely gyakorlatilag mindenre képes, amire szükségünk lehet ebben a témakörben. Itt is igaz, hogy online volta miatt szinte minden rendszeren elérhető, de nem csak saját felületén bütykölhetjük (bár nagyon kényelmes és gyors az is). Integrálható a Gmailbe, az iGoogle-be, a Twitterbe stb. A Google Gear telepítése után pedig akár offline is használhatjuk, ha éppen nem csatlakozik a gépünk az internetre. Természetesen mobil eszközökről is elérhető, az iPhone és az iPod Touch számára külön optimalizálva is.

Dextronet

A Dextronet szoftvere nem fog minket elkápráztatni funkciók tömegével. Éppen ellenkezőleg: egyszerűségével és könnyű kezelhetőségével hódít. A telepítése után a tálca ikonra kattintva máris megjelenik az átlátható, nagyméretű és letisztult tennivaló lista. Egy kattintással írogathatunk bele bármit. A legjobb az egészben, hogy a tennivalókat a Windows asztalra helyezhetjük, egyfajta interaktív tapétaként, így mindig szem előtt lesznek, nem kell külön szoftver betöltenünk, és menükben kotorásznunk. Minden teendőhöz beállíthatunk prioritást és emlékeztetőt, sőt bármilyen sorrendben (dátum, fontosság, stb.) rendezhetjük őket.

Napi teendők listája – átlátható rendszerben 

Nagyon szerethető kialakításban a szoftver különböző színkódokkal jelöli a programokat, így a felhasználó csak belenéz a naptárába, és máris látja, mi és milyen feladatok várnak rá aznap. A fejlesztő ezt gondolta egy kicsit tovább, hiszen a munkáink nagy része 5 perc alatt elvégezhető…így aztán, amikor valaki összeírja, még az is kiderül mik azok a feladatok, amiket nem érdemes halogatni...

Applikációk - Checklist 

AppStore-ban válogathatunk rengeteg ilyen jellegű alkalmazás között. Az ingyenes Checklist már egy jól használható megoldás. Villámgyorsan használható és jól átlátható. Amivel végeztünk, azt kipipálhatjuk, így nyomon követhető, hogyan halad pl. a vásárlás.

(Forrás: Hvg.hu)

Minden nőnek bocsánatkéréssel tartozom. Különösen a gyesen lévő nőknek

avagy van úgy, hogy a segítő szándék hoz egy nagytestvért a háztartásba

Régebben, amíg több generáció élt egy fedél alatt, minden gördülékenyebben működött, hiszen a nagymamák vigyáztak az unokákra, a nagypapa pedig elment a postára és befizette a csekkeket. „Cserébe” a középgeneráció tagjai gondoskodtak az idős szülőkről, s elvégezték azokat a nehezebb feladatokat, amiket ők a koruknál fogva már nem tudtak.1130707_32a-4.jpg

Viszonylag új társadalmi jelenség, hogy egy nő egymaga, a közösségből szinte kiszakítva látja el a gyerekeit. Manapság szeparáltan, a rokonoktól általában távol lakunk. A megváltozott helyzet pedig értelemszerűen hozza magával, hogy az anyát kevésbé képesek tehermentesíteni, nem beszélve arról, hogy a nagyszülők sokáig dolgoznak, így még akkor sem feltétlenül érnek rá, ha a közelben élnek.

Pedig rengeteg olyan férfi van, aki szinte térden állva könyörög a párjának, hogy árulja el, mit segítsen neki.

A nők jó része pedig hárít, és nem fogadja el a jó szándékú közeledést. Természetesen vannak kivételek, nem is olyan régen lehetett olvasni az Interneten, egy blog bejegyzésben egy őszinte és megrázó, gyesen lévő apuka szívből jövő bocsánatkérését

„Minden nőnek bocsánatkéréssel tartozom. Különösen a gyesen lévő nőknek.

Sok férfihoz hasonlóan azt gondoltam a gyesen lévő anyukákról, hogy vagy csak úgy matatnak összevissza a lakásban, vagy egész nap ülnek a tévé előtt. Pár éve gyakran felhúztam magam, amikor arra mentem haza a munkából, hogy a feleségem nem végzett el valamit napközben. Többször is abba a bűnbe estem, hogy arra gondoltam: klassz lehet egész nap a tévét bámulni…Ugyanis el sem bírtam képzelni, milyen akadályok tornyosulhatnak az ember elé, ha három kisgyerekkel van otthon egész nap…ezúton szeretnék bocsánatot kérni minden pikírt megjegyzésért, amivel valaha is gyesen lévő anyukákat illettem. Ez nem könnyű szakma. Sőt, igazából a legnehezebb, amelyet valaha is alkalmam volt kipróbálni.

 Maradok tisztelettel, 

egy gyesen lévő apuka”’

people-2557510_1920-1080x675.jpg

Sajnos nagyon sok manapság az önbizalom hiányos nő, ami legtöbbször a gyerekkorból eredeztethető. Minden erejükkel harcolnak a szeretetért, eszeveszettül meg akarnak felelni, és azt gondolják, ezekért cserébe mindent egyedül kell elvégezniük. Persze ez nyilvánvalóan lehetetlen, úgyhogy viszonylag hamar frusztrálódnak, telítődnek, és kimerültek lesznek.

Sok olyan fórum van, ahonnan segítséget meríthetnek, számtalan jobbnál jobb szakember várja, hogy segíthessen, de most egy kézenfekvő ötlettel szeretnélek meglepni Benneteket!.  

„Mennyit ér” egy otthon maradt háztartásbeli kismama, illetve háztartásbeli ma Magyarországon? Vegyétek elő a számológépet, és ha van kedvetek, számoljunk együtt!

Kit nem fáraszt a főzés, a mindennapi ötletelés, bevásárlás, utánajárás. Ha mindezt nem csinálnánk, hanem egy bejárónőnk lenne, egyszeri főzésre 1500 Ft/óra díjjal találnánk magunkat szemben. Az internetes áruházak kiszállítási díja alkalmanként 1000 forint körül alakul. Ha egy főzésre napi 3 órát számolunk, akkor ez a két tétel összesen havi szinten nagyjából 90 ezer forint.

Legyen a következő tétel a takarítás, amelyre hetente 5000 Ft-t számolva, elsőre soknak tűnik, kicsit utánaszámolva már egyet érthetünk abban, hogy nagyon is alulról karcoljuk az ezzel járó fizetéseket. Hiszen, ha ebbe belevesszük a vasalást is ennél olcsóbban biztosan nem fogjuk „megúszni”. Mindez havonta 20 000 Ft költséggel járna.

Mosást legkönnyebben akkor tudjuk megbecsülni, ha egy házhoz szállítós mosócég áraival számolunk. Kis kutakodás a Google-n, és máris megtudjuk, hogy a standard ár 600 Ft/kg. Az otthoni gépek kapacitásával számolva ez naponta 3000 Ft-ra jön ki, ha heti 6 nappal számolunk, havonta 18 000 Ft-t ér a mosás.

Nézzük a mosogatást! Ha nincs mosogatógépünk, akkor egy nap ez eltart minimum 40 percig. 1000 Ft-s óradíjjal számolva ez 700 Ft körüli összeg. Hetente 5000 Ft, azaz havonta 20 000 Ft.

Bébiszitterről se feledkezzünk meg, 1000 Ft/óra díjjal számolhatunk, ami napi 8 órával számolva havi 160 000 forint.

Összesen havonta közel 308 000 Ft-ra jön ki minden olyan háztartási tevékenység, amit mi anyák magunk elvégzünk. Ha egy naptári évet az egyszerűség kedvéért 365 naposnak tekintünk, naponta kicsit több mint 10 000 Ft-t ér a munkánk.  

a21a934316d1314282f639787c7ba7ca.jpg

Ez a módszertan természetesen leegyszerűsíti a világot, és nem vesz figyelembe számos tényezőt, de arra mindenképp rámutat, hogy az otthon maradt feleség (vagy férj) munkája is komoly értéket képvisel. 

Mindent azonban valóban nem lehet egyedül csinálni, de jó hírünk van! Létezik egy olyan online piactér, ahol mindenféle házimunka, kiszervezhető, meghirdethető. Legyen az egy egyszeri fűnyírás, vagy gyermekfelügyelet, akár otthon, akár a belföldi nyaralás alatt, mindezeket alkalmanként átadhatjuk a ClickforWork diákoknak. Velünk, a ClickforWork-kel (www.clickforwork.hu), - illetve a diákjainkkal – a fenti számításoknál garantáltan olcsóbban meg lehet úszni bármilyen házimunkát!

Programs with kids at Szent Iván’s night - 23 Jun 2018

Szent Iván’s night, the magical night

 

During the shortest night of the year we celebrate the summer solstice. According to the beliefs of old people, this is a magical night when almost anything can happen, wishes can be met. In accordance with folk traditions - worldwide - they light up joyful fires, which attribute a miraculous power.

4-663b.jpg

The beliefs and customs of St. John's Day came to us from neighboring peoples on the one hand and church mediation.

There are many beliefs about St. John's Day fire. They kept these fires protecting the disease, especially the plague, and protecting crops against hail. In our country since the 16th century, it was probably, but probably already, a joy lamp at this holiday. In the Hungarian antiquity, the month of June was called St. Ivan the Month. Fire ignition was fired by shooting fire (flying) and in some parts of Hungary, especially in Nyitra County, a long singing sequence accompanied by singing the song of St. Ivan.

For almost a generation now, the night of June 23 is no longer just the celebration of the summer solstice, this will be the 16th year when the doors of the museums open at night.

The events of the Night of the Museums have a number of continuing traditions. One of them is that every year the State Secretariat for Culture chooses a central topic and a featured city. This year’s central topic is linked to the Year of the Families.

Night of the Museums - Family programs 

Várkert bazár 

From 18:30 onwards, there will be a listen-and-cuddle concer for small and bigger children, moms and dads, grandmothers and grandparents, young and old. In this performance popular songs will be heard, accompanied by cello, and by cheerful flute.

One night between locomotives

Start the night in the Hungarian Railway History Park and go for a free ride between 18 and 01 on the garden train! For each armband that has been redeemed in the park, we offer a free coupon for garden railways.

You can start the night in the Hungarian Railway History Park and go for a free ride between 18 and 01 on the garden train! For each armband that has been bought in the park, they offer a free coupon for garden railways.

PLANNED PROGRAM

 18: 00-01: 00: Possibility to travel on the garden train (special program, paid)

18: 00-01: 00: Free night cruise on the first turntable

18: 00-23: 00: Free night travel on the horse trail

18: 00-22: 00: Guided tours to take a look at teak dinning trams

21: 00-01: 00: We can walk in the light of the lampions by steam oldtimer locomotives

 

1200px-mav_301_a_magyar_vasuttorteneti_parkban.jpg

Some other programs:

 

We wish you and your family happy hours at Szent Ivan's night! If you need somebody to help you out do not forget to share it with ClickforWork.hu. 

Gyermekfelügyelet

A világ minden részén a nyári iskolai szünet a leghosszabb. De hogy hány hétig is tart, az már országonként eltérő. Európában a legrövidebb vakáció 5 hetes, a leghosszabbak 13 hétig is tartanak. A legrövidebb nyara a Németországban, Hollandiában, Dániában, Angliában vagy Walesben tanuló diákoknak van, nekik alig valamivel több, mint 6 hét a vakáció. Kétszer ennyi ideig (12-13 hétig) tart a szünidő a balti államokban, Olaszországban, Máltán, Görögországban. Magyarországon 11 hét a vakáció, akárcsak Romániában és Finnországban.

nyar-620x330.jpg

Magyarországon kb. 1,2 millió iskolás korú gyerek felügyeletét kell megszerveznie a családoknak. A 11 hetes vakáció nem számít extrém hosszúnak, mégis jogosan merülhet fel a kérdés, vajon nem volna-e jobb, ha rövidebb lenne, és több ideig tartanának az évközi szünetek. A diákok biztosan nem rövidítenének rajtuk, de mi szólhat a hosszabb vakáció ellen?

Elsőként említhető a szülők rendelkezésre álló fizetett szabadsága, ami jóval kevesebb az iskolai szünetnél, a táborok, nyaralások költségesek. Vagy a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyerekek számára pedig kifejezetten hátrány, ha két hónapon át akadozik a fejlesztésük.

A nyári szünet ideje alatt a nagyobbakat már akár otthon is lehet hagyni napközben, de még ezzel együtt is a nyári szünet tervezése, legalábbis fejben, kora tavasszal már biztosan elkezdődik. Ha nem akarjuk, hogy a gyerek a tévé vagy a számítógép előtt töltse az idejét, előre ki kell találni a menetrendet, vagy egy programot. Nyilván mindenki családon belül igyekszik megoldani a nyaraltatást, de nem mindenhol van nagymama vagy nagypapa, akire rá lehet bízni az unokákat akár hetekre. Ilyenkor jön az ismerősök, vagy az ismerősök ismerősei források. De mi van, ha ezek is kifújtak?

Aki megengedheti magának, csak időt kell szánnia arra, hogy a legmegfelelőbb tábort megtalálja a gyerekének. Van is erre specializálódott honlap, ahol az árakat is össze lehet vetni, és többek között a főző-, nomád, kézműves, sport-, zene-, és kalandtáborok közül válogathatunk kedvünkre. Ám sajnos ezek egyikét sem lehet heti húszezer forintnál kevesebből megúszni, de a határ a csillagos ég, 90 ezerért kínálnak például vitorlástábort a Balatonnál…

zanka_ro_4446_md.jpg

Nade…

Vajon jó az a gyereknek, ha reggel 7-től este 6-ig és még a szünetekben is az óvodában van? És az iskolás? Folyton táborokban legyen? Mikor vannak akkor egyáltalán otthon? Mikor játszhatnak egymással a testvérek? Mikor vacsorázik együtt a család? Egyáltalán mikor van együtt a család? Milyen így az életük?

Valami, valahogy nagyon hiányzik szinte minden családból, “valaki”, aki nem kapkodva, idegeskedve, hanem kényelmesen, odaadással, odafigyelve gondozza a gyerekeket, valaki aki, úgy általában besegít a családoknak. Azért, hogy normálisan menjen minden, úgy mint régen. Mert sajnos manapság, a vélt vagy elvárt társadalmi jólétben, az újonnan alapított intézményi keretek között mindez elveszett. Mindenki rohan, és egyébként is oldja meg mindenki úgy, ahogy tudja. De mi van akkor, ha az ismerős ismerőse forrás is elérhetetlen?  

Ilyenkor jön jól egy rugalmas pót nagyi, vagy egy kisgyereket közelről is látott már egyetemista…aki otthon a megszokott, a saját birodalomban vigyázz a „nyaraló” gyerekekre. Így minden „normális” maradhat, annak ellenére, hogy a szülők dolgoznak, a gyerek otthon van biztonságban és ráadásul felügyelet, kiemelt figyelem mellett. Ennél mindenki számára nincs is jobb, kényelmesebb, illetve így több olyan dolog is természetesen és minden erőlködés nélkül megvalósulhat, ami nélkülözhetetlen a gyereknevelésben. Mert mi is az a gyereknevelés?  

Napirend. Az egészséges napirend kialakítása újszülött kortól nagyon fontos, ez adja a gyereknek a biztonságot, későbbi tájékozódási pontokat a világban. Nagyon fontos, hogy ne boruljon fel nyáron se. Mert igenis nem jó, ha nyáron is kora reggel kell kelni, hogy a város másik végén megtartott táborba odaérjen a gyerek.

A Gyerekre szánt idő. Ha egy gyerekkel otthon foglalkoznak, az óvodában, iskolában is érdeklődő lesz. Sok olyan tábor van, ami rendkívül érdekesnek tűnő programot kínál, ám keveset ér, ha a gyerek nem kapja meg a minimális figyelmet sem.

Mozgás. Egy pót nagyi, vagy az egyetemista a legalkalmasabb arra, hogy kiránduljon, piknikezzen, vagy akár focizzon órák hosszat a rá bízott gyerekekkel. Nincs is ennél jobb, kell ennél nagyobb nyári élmény? Együtt és közösen, még ha rossz is az idő.

apafia_quotesgram_com_2016.jpg

Valódi kapcsolat Mert ha rossz az idő a mai gyerekeket már kevéssé lehet a szabadban tartani. Ráadásul az anyagi jólét fokozódása és az ezzel együtt járó technikai fejlődés átírta a mindennapokat, a gyerekek óhatatlanul az online világ résesei,  ők már egy másik generáció. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, legyen egy  szabály a "gépezésre" és azt tartassuk is be a gyerekkel.  Nem kizárt, hogy az 5 éves megtanítja az egyetemistát a számítógép rejtelmeire, de ugyanilyen jó móka lesz a "Ki nevet a végén" társas is egészen bizonyosan. 

Plusz 1 kéz és napi pár óra jól jöhet nyáron különösen, így mentik meg a pót nagyik és az óvoda pedagógus egyetemisták a családokat. Mert ők azok, akik kitalálnak kreatív feladatokat a gyerekeinknek, akár közös rajzolást – pl. valaki elkezd valamit rajzolni, a másik meg folytatja és végül egészen absztrakt, vicces dolgok születnek belőle- illetve nekik van arra idejük, hogy társasjátékozzanak, ügyesség és képesség fejlesztő játékokkal játsszanak a gyerekeinkkel.   

Kerti munkák júniusban

 Egyesek szerint  szerint nyaralni július második felében, illetve augusztus 10. és 25. között érdemes menni, mások szerint pokoli időjárást hozhat a nyár Magyarországon.

vrucin88.jpg

Az elmúlt hónapban a májusi kerti teendőkkel foglalkoztunk, sziklakertépítés, kertrendezés volt többek között a témánk, júniusra is kerestünk aktuális teendőket, amiket összefoglalunk most nektek. Mindamellett szeretnénk majd a sziklakertépítéssel még külön foglalkozni, mert az egy kimerítő kutakodást megér!

Elsőként érdemes megjegyezni, bevallom, én nem is gondoltam, hogy a növények intenzív növekedése még egy kis ideig eltart, annak ellenére, hogy végképp megkezdődött a nyári forróság. Vagyis nem elegendő a folyamatos locsolásról gondoskodnunk, más feladatok is adódnak a kertben, így nyár elején.  

Kezdjük a rózsákkal, mert ők a kert királynői, mert csodaszépek. Az én kertemben pompásan virágoztak egész májusban, gyönyörű volt a kiskapura felfutatott, vagy a kemencénk mellett ültetett futórózsáim, ezer és egy virágot bontottak. Pár teendő, amit érdemes megtennünk értük:

 • Az elszáradt virágokat óvatosan el kell távolítani, hogy a rózsabokor ne veszítsen túl sok levelet. Gondoskodj a tápanyag-utánpótlásról.
 • A rózsa betegségei, ha a megfelelő fajtát a megfelelő helyre ülteted. A beteg leveleket azonnal vágd le, és ne add a komposzthoz!
 • A frissen ültetett rózsa meghálálja, ha esténként jól beiszapolod vízzel. A leveleket és a jól begyökeresedett töveket alig kell öntöznöd. Érdemes trágyázni, főképp szerves trágyával, így a rózsa erőteljesebb lesz, és gazdagabban virágzik. További tippek az öntözéshez, illetve itt még többet is olvashatsz a rózsákról. 

Már lenyírtátok a sövényt? Bevallom mi mindig, minden esetben kora tavasszal tesszük ezt. Tévedés! A sövények ebben az időszakban vannak teljes növekedési fázisukban, ezért ilyenkor kell őket először nyírni. Ezután már csak locsolni, nyírni és szeretni kell, és máris kész a sövényünk. A sövénynevelés azért rejteget egy-két tudnivalót, ha bővebben szeretnél tudni róla, érdemes ellátogatni a Kerti tippek oldalra, és ott elolvasni a sövénynevelés ABC-jét. Csodás képeket is találsz ezen az oldalon, pl. gondoltad volna, hogy hortenziából is kialakítható sövény?

soveny_vagas_makita.jpg

És a gyep, gyepgondozás megér egy külön misét. Komolyan mondom, néha úgy érzem inkább konyhakertet kellett volna ültetni akár mindenhová kertembe, kevesebb dolgom lenne. Mert bizony a folyamatos füvesítés nem leányálom. De hogyan kell füvesíteni? Mik a füvesítés legfőbb buktatói? Mik a korlátok?  

És a gazolás, a locsolás, a nyírás? Mikor, mennyit, hogyan nyírjam, és mit kell tennem, hogy az én kertem zöldebb legyen?

Aki a virágot szereti…ismeritek ugye? Nekem sok évelő virágom van a kertemben, ennek ellenére még egynyári virágot is szoktam vásárolni, nem tehetek róla, imádom őket. Lemegyek a kertészetbe és nem tudom megállni, hogy ne vegyek párat. A sövény alá pár éve például minden évben ültetek begóniát, piros és fehér színűeket, így a sövény tömör zöldjével a világ legszebb trikolórját mutatják nekem egész nyáron.

egynyari-kinalat.jpg

Találtam egy remek leírást, melyik virágot, vagy éppen dísznövényt hová érdemes ültetni. Ezt érdemes megfontolni, mert egy nyáron nincs sok idő, ahhoz hogy minden kiültetett egynyári pompásan díszítse a kertünket. 

Nem tértem ki a zöldségekre és a fűszernövényekre, mert így is elegendő tennivalót soroltam fel, így jöjjön az örök érvényű befejezés:

Legvégül egy jó tanács. Ha mindennek egymagunk-állunk neki, hamar rájöhetünk arra, hogy bizony sosem végzünk a teendőinkkel még év végére sem. Azonban a kerti munka nem várhat, ha nem osztjuk meg akár családon belül, vagy azon kívül nem lesz örömünk benne, nem lesz elő növény, aki meghálálja nekünk a fáradtságunkat. Ne legyen gond a kert, biztos akad a környéken egy diák, aki besegíthet, kérd bátran a segítségét. Meghálálja a fű, a fa, a virág, meglátod!

Here are some tips about what to do in the garden when it’s June, you will love all of it!

 According to the weather forecast, the best time to go for holiday is the second half of July and between 10 and 25 August, others say the temperature will be extremely hot all along this summer here in Hungary.

We have recently started to publish what to do in the garden in each month. Now let us look through what are current activities in June. It’s time to make sure that the garden is in good shape for the summer months.

Did you know that In June still intensive growth of plants would take place, despite the already hot temperature? So when planning your garden activities besides continuous watering you should check some other things, like the followings. Are you ready?

Let's start with the roses, do you have any? Would a rose arch complete your garden’s look? Then you have plenty of tasks to do to have your roses magnificently blossoming all through summer time.  

roses-pink_full_width.jpg

 • The dried flowers should be carefully removed so that the rose bush does not lose too many leaves. Provide nutrition supplies.
 • If you plant the appropriate breed in the right place, you can avoid rose diseases. Cut the sick leaves immediately and do not add them to the compost!
 • Freshly planted roses need slip water well in the evening. Leaves should not be watered and well-grounded edges need little irrigation. It is worth fertilizing, especially with organic fertilizer, so roses will become stronger and more prosperous.

Check also this to learn more.

Garden hedges in your garden is an excellent natural shelter for wildlife, they deserve your attention.  Green hedges in this period are in their full growth phase, so this is the first time they need to be trimmed. Besides maintain in “A” shape, broad at the base, and don’t tidy up too much – leave leaf litter and seed heads to attract hedgehogs, birds, small mammals and insects. Then just water, and love and we're ready for our hedge. Read more about hedges here.

soveny_vagas_makita.jpg

The neighbors’ garden is always greener? Not to be so, some research needs to be done from your side. Do you know what type of grass you have? Or do you know how much water “Vörös csenkesz” grass need? Seriously, sometimes I feel if I have planted a kitchen garden instead of planting grass, I would have less to do. Anyway June is the last month to apply lawn-sand or hormone weed killers to remove broad-leaved weeds. Hand weeding can also continue for large specimens. Watering is as important at this time of year as weeding, because plants could be easily drought. Be careful and visit this page to learn more.

ontozorendszer-es-gyepszonyegezes-bpxvii.jpg

Those who love a flower cannot be a bad person, by our great poet Petőfi Sándor. Read up on what you are planting, a flower garden in summer is like paradise found. But a little bit of design inspiration never goes astray. What to choose? There is plenty of design inspiration online. 

And last but not least do not forget to share your tasks, because if we want to do everything by ourselves, we can quickly realize that we will never finish even by the end of the year. Do not worry about the garden; there is surely a Hungarian student in your neighborhood, who would love to help you out!

Takarításmentes nyaralás

Nincs annál kiábrándítóbb, mint amikor előre tudod, takarítással kezdődik a nyaralás. Nem ám úgy, mint a filmekben, hogy leteszed a bőröndöt, és mehetsz a tópartra, strandra. Dehogy. Elő a portörlő rongyokat, a hipót, porszívót. Miközben pedig ott tobzódik körülötted a család, mert mennének és nem értik, ha őket nem érdekli a piszok, akkor téged miért zavar?

És zavar. Mert elképzelted, hogy majd rend lesz, és utána lesz édes a pihenés. Mire azonban vége, ki kell ábrándítsalak, mindenki unni fogja a nyaralásnak álcázott takarítással teli napokat.

Lássuk be, Te is. Mert ott lesz benned a rossz érzés, hogy nem erre kérted a szabadsággal is eltölthető napokat. És miközben nézed a családod, rá kell ébredned, minden együtt töltött idő emlékké válik majd.

33846807_1144016769074933_5625336482542649344_n.jpg

Rajtad áll, milyen emlék lesz. Felszabadult, örömmel teli, vagy görcsökkel teli. Hiszen a nyaralás nem más, mint pihenés, amit Te is megérdemelsz. Megérdemled, hogy csak arra figyelj, ami igazán fontos. A családra.

Megérdemled, hogy az egész évi taposómalom után végre kikapcsolódj, és azt az arcod mutasd, amire már annyira vár a családod. Hiszen ne feledd, a boldogságuk a Te kezedben van.

33987288_1144017019074908_1835850239865520128_n.jpg

A Click for Work nem csupán egy név, hanem segítség a minden napokra. Erre is. Ha tudod mikor mész nyaralni, szólj előre, és kitakarítják a nyaralót. Hogy neked ne legyen más dolgod, mint átélni, megélni minden percet feltöltődve, jókedvűen, gondoktól mentesen.

Mert megérdemled. Megérdemlitek. (Theodorovits Andrea)

8 tipp a kerti munkákhoz

Végérvényesen itt van a tavasz, és valljuk be, abnormális tavaszunk van. Közel két hét leforgása a fák kizöldültek, virágba borultak a cserjék, de néha-néha ebben a nagy melegben kellemes szellő is simogatja az arcunkat.

Így, az év ötödik hónapjában épp ideje, hogy áttekintsük, milyen teendők várnak ránk májusban, a kertben! Még mindig időben vagyunk, még nagyon sok mindent tehetünk azért, hogy csodás és szép kertet teremtsünk a ház körül. Legyünk bátrak, merészek, mert nem kell mindig profi szakembernek lennünk ahhoz, hogy megtervezzük a kertünket. A szeretet és a gondoskodás a kertben is csodákra képes!

landscaping-1.jpg

Összeválogattuk a legfontosabb májusi teendőket. Összeszedtünk pár hasznos tanácsot, leírást, miként, hogyan álljunk hozzá egy-egy feladathoz, mire figyeljünk a leginkább.  

Reméljük, már nem kell félnünk, a fagyosszentek elmúltak, az összes fagyérzékeny virág (egynyáriak, cserepes virágok, egyéb kerti virágok) kikerülhet a szabadba. Természetesen Bálint gazda tanácsaival kezdünk:

 • A rózsák ültetése is a tavaszi kerti munkák egyike, ha nyárra szép illatos virágzó rózsakertet szeretnénk. A Kertvarázs magazinban találtok erről egy videót:

 

pink-roses-garden-flowers-wallpaper.jpg

 • A gyep újravetése vagy pótlásáról ír a Kertlap, de kertészek blogjai között is találunk pár hasznos tanácsot itt és itt:

 • De ha gyeptégla telepítésében gondolkodunk, az sem ördögtől való feladat, nekiállhatunk mi magunk is. Erről ír az Ezermester:

 • Májusban lehet földlabdás, konténeres fás növényeket, illetve a tűlevelűeket ültetni.

 • A hagymás virágokat hagyjuk visszahúzódni, és csak az elszáradt leveleket távolítsuk el. Csak így áll majd rendelkezésre elegendő erő a következő évi bő virágzáshoz, erről itt lehet olvasni:

 •  Ne feledkezzünk meg a metszésről sem, de csak előírás szerint érdemes ezt végrehajtani, figyelmesen olvassatok el a tanácsokat itt. 

Ha mindezzel végeztük, varázsoljunk még, ráadásként pár tipp, csakis haladóknak!

 • Szeretitek a sziklakerteket? És gondoltatok arra, hogy saját kezűleg megépítenétek? Ha igen, két linket is szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani: itt és itt:

 • És végül a kerti tó, ami annyira varázslatos, annyira pompás látványt nyújt. Ebben a témában is nagyon sok tanács, tipp elérhető, jöjjön kettő a sok közül. Az egyikben arról olvashattok, hogy hol legyen a kerti tó, és milyen legyen a formája, a másik cikk pedig tanácsokat ad arról milyen halak úszkáljanak a kerti tóban.

De valljuk, be minden a tervezésnél kezdődik, érdemes kertépítéssel kezdeni. Füvesítés, térkövezés, öntözéstechnika, gyeptégla, favágás, vagy a kerti szegély megépítése minderről szeretnénk majd bővebben egy következő cikkben írni.

9834e5006257a5f2f9a8e36333576445.jpg

Legvégül egy jó tanács. Ha mindennek egymagunk-állunk neki, hamar rájöhetünk arra, hogy bizony sosem végzünk a májusi teendőkkel még év végére sem. Azonban a kerti munka nem várhat, ha nem osztjuk meg akár családon belül, vagy azon kívül nem lesz örömünk benne, nem lesz elő növény, aki meghálálja nekünk a fáradtságunkat. Ne legyen gond a kert, biztos akad a környéken egy diák, aki besegíthet, kérd bátran a segítségét. Meghálálja a fű, a fa, a virág, meglátod!

 

Példát adj a gyermeknek

Ez a cikk csak akkor szól neked, ha stresszes gyereket nevelsz. Ha a tiéd azon elenyésző kis csapat táborát alkotja, akik reggel örömmel mennek iskolába, nincs stressz, és nincs gyomorgörcs, akkor ne vesztegesd az időd, görgess tovább.

Te, aki viszont itt maradtál a hatalmas százalék elkeseredett táborát gyarapítod. Te vagy az átlag szülő, az átlagon felül gyermekkel. Meg én. Tudod, tiéd az a gyerek, aki stresszes, és folyton sír. Aki hiába tanul otthon, és hibátlanul felmondja a leckét, a suliban mégsem teljesít. Tiéd lesz az a gyerek, aki folyton kapja a beírást, és ha suliba kell mennie nem panaszkodik, de gyomorgörcse lesz, és folyton hányni kezd. Ugye a tiéd is?

is-your-teenager-depressed.jpg

És miközben éjszakákon át azon töprengünk mit rontottunk el, olvassuk a szakértőket, mely szerint elég, ha boldog a gyerek, nem számíta  jegy, hiszen a boldogságra szültük őket. Majd megnyugszunk, és éjjel felriadunk, mert bakker, boldogság és lepkekergetés, de a pontszámok, az a rohadt pontszám kell majd a suliba.

És eszedbe jut a múltkor hajnalban látott jelenet, amikor a fiatal 17 éves a Tesco előtt áll, munkás ruha rajta, és beszalad a boltba sört venni és kiflit, hiszen kezdődik a meló, és a napot bírni kell. És rájössz, nem volt szükség a pontokra, lett belőle melós, 17 évesen hajnalban kel, pedig még iskolában lenne a helye.

És rádöbbensz, valahol mégis kell a pont, meg a jobb jegy, és alig várod a reggelt, hogy felkeljen a szemed fénye, és elmesélhesd a 17 éves fiú történetét, hogy motiválj, hogy lelket önts, és nem érted, miért lesz hirtelen zöld a kicsi arca, és ismét öklendezik, szeme könnyben, és te nem érted, megint mit rontottál el.

Semmit. Te őt akarod, ő pedig kivételesen nem téged. Példaképet akar. Igazi, kézzel fogható példaképet. Nem a YouTube csatorna sztárját akarja, mert ő sosem válaszol. Nem is téged akar, mert te leszel az intő és óvó, néha megrovó. Egy példaképet akar. Valakit, aki laza, aki közel áll hozzá, aki megérti min megy most keresztül. Önmagát akarja látni. A rettegett felnőtt világban akarja látni magát. Tudni akarja mivé vált a szorongó kiskamasz, aki ugyanúgy hallja, mint ahogy Te hallatod, hogy ha így folytatod, nem lesz belőled senki. A senkit akarja. A tegnap senkijét, akiből mára valaki lett.

Add meg neki. Ha fél a matektól, szerezz hozzá egyetemistát. Ha az angol nem megy neki, szerezz hozzá egyetemistát. Ha a rajztól, írástól, földrajztól vannak görcsei, szerezz hozzá egyetemistát.

20f811b74f8db56fcf2846e45462651e.jpg

A jövőképét add meg neki. A példát. Az egyetemistát. Aki meg fogja érteni min megy most keresztül, és mindamellett érti az egyenletet, ami neki nem megy. Aki jól beszél angolul, vagy épp a formatervező szakot végzi és úgy rajzol, mint a környezetedben senki más. Adj neki példát. Ne a szemüveges szomszéd Gizi nénit. Mert nem érti meg. Más volt a világ. Példát adj neki. Mait. Kézzel foghatót.

Mert szüksége van rá, és rád. Rád, aki észreveszed, hogy bajban van, hogy szorong, és megérted, lesznek dolgok, amikről veled nem beszél majd. És igen, évek múlva Te leszel a példaképe, mert megérti majd mindazt, amit Te már tudsz. De ma másra van szüksége. Egyetlen emberre, aki vele van, aki talán pár évvel ezelőtt még szintén szorongó volt. De ma ott tart, ahová a tiéd vágyik. Az egyetemre, a boldog életre, a lazaságra, vagányságra, alázatra. Az életre. (Theodorovits Andrea)

Szerelemből idegen

Ki ne ismerné. vagy ki az, aki nem fél attól, hogy a ma még lángoló szerelem lapossá lesz, majd egész egyszerűen egy reggel arra kelsz, nem is ismered azt, aki melletted fekszik? Mert minden szürke lett. Mert hagytuk azzá válni. Mert lett lakás, és közben hajtunk a zöld kerítésre, a kicsi kerttel, és ott a gyerek, aki az élet, a minden. És ott a rózsaszín Coelho idézet, mely szerint az élet szép csak észre kell venni. Na igen. És jön a frusztráltság, mert csak képeken látsz boldog naplementében fürdő párokat. Neked ez kimaradt. No persze nem a naplemente, mert az volt a múlt hónapban is, amikor a kicsi lehorzsolta a lábát a Duna parton, és egész úton hazáig ordított. Ott volt a naplemente, közben alig vártad, hogy hazaérj. De valahogy észre sem vetted. És ott vannak a meghitt esték is, amikor elmosogatod a vacsora szennyesét, és közben kikészíted, ami holnapra kell. És ott a másik, akivel szinte másról sem beszéltek, csak, hogy miért nem eszik rendesen a kicsi, és megint beázott a tető, vagy, hogy a munkahelyen a Bözsi megint mekkora idióta. Majd fáradtan bekapcsoljátok a tévét, és hangtalan alszotok. Mindeközben kialszik a láng. A láng, ami a lelkek őszinte beszélgetésével megmenthető lett volna. Mert vannak félelmek, ki nem mondott vágyak, álmok, és a csend, ami akkor, abban a pillanatban mindent elmond.

bad-relationship.jpg

De te mosogatsz, mert reggel nem maradhat koszos tányér, és a férfi is fáradt, és különben is, ott a gyerek, ez már nektek nem jár. És közben eltelnek a percek, az órák, az évek, és valami elveszett. Eltűnik a meghittség, a pillanat, az érzés, amit magaddal vihetnél, ha nehéz az élet.

És egy reggel felébredsz, és azt érzed, kihúzták a lábad alól a világot. Az, ami nem is oly rég még ezer színben pompázott, most szürke. Mert nincs idő, nincs lehetőség, nincs esély. Pedig csak néha kellene egyetlen este, vagy egy délután kettesben.

relationships.jpg

Amikor ti sétáltok a Duna parton, a naplementében, hogy láthasd azt a férfit, akit rég úgy szeretettél, és te is nő lehess. Nő, aki igenis tud még hangosan röhögni, szandál nélkül lábat lógatni, és nem, nem akarsz most horzsolt térdet ápolni. Mert most nő vagy, a lelkedben anya, aki megmenti azt, ami menthető. A férfit, aki azzá tett, ami lehetsz, amiért egész életedben talán hálásnak kell lenned. Anyává tett. De most nő lehetsz. Önfeledt, szerelmes, giccses és boldog. Pillanatot adhatsz, és kaphatsz, amit elrejtesz a szívem zugába, ha szürke lesz az élet.  És nem kell, hogy fájjon a szíved, mert a lelked másik fele, a gyerek is boldog. Otthon van, és vigyáznak rá. Hangosan kacag, elbújik a szekrény mögé, és szívecskét rajzol neked. Mert biztonságban van, boldog, és vigyáznak rá. Te pedig pár órán át élhetsz. Ismét lélegzel, és mentesz. Egyszerre több életet. A családodat mented. ( Theodorovits Andrea)

https://clickforwork.hu