Click for Work

2018.dec.16.
Írta: Click for Work Szólj hozzá!

Túl a családi fotókon - szívhez szóló ajándék időseknek

8 nap és megérkezik közénk a szeretet ünnepe. Ezekben az meghitt napokban igyekszünk azokra a rokonaikra is -több- időt szánni, akikre  az egész éves hajtásban nem sikerül úgy figyelnünk, ahogyan szeretnénk.

retro-gifts-1847088_1280.jpg

kép forrása: www.pixabay.com

Szívesen időzünk el édesanyánknál, nagyszüleinknél, dédszüleinknél, meglátogatjuk idősebb rokonainkat. Tesszük ezt akkor is, ha messzebb laknak, így csak ritkán jutunk el hozzájuk. Karácsonykor nincs mese, menni kell. Nemcsak azért, mert 'elvárják'. A mi lelkünknek is jól esik a gyerekkori környezetben lenni - hiszen tudjuk, idős szeretteinknél megáll az idő, előtörnek gyermekkori emlékeink, előkerülnek a régi fotók, sztorik. 


Természetesen ilyenkor elmaradhatatlanok a friss fotók az unokákról, dédunokákról. Mi mással is lephetnénk meg a nagyit, akinek "nincs szüksége semmire", "igazán nem kellett volna", "Édes kisfiam, ne költsél rám". Maradnak hát a különböző aranyos megoldások, tárgyak, amiken édesen mosolyog vagy épp csibészkedik a kis unoka. Ezt mindig örömmel fogadják szépkorú rokonaink. Majd büszkén mutatják a szomszéd Zsóka néninek, milyen nagy már a szeretett csemete.

retro-1483781_1280.jpg

kép forrása: www.pixabay.com


De valljuk be, mi azért vágyunk arra, hogy a családi fotókon túl is kedveskedjünk valamivel. Ekképpen készülnek a gyógyító krémekkel, teákkal, édességekkel, gyümölcsökkel teli csomagok - 'mert az úgyis mindig jól jön' alapon.

Mit szólnál hozzá, ha idén valami olyannal lepnéd meg az idősebb korosztályt, ami a lehető legjobban illik a karácsonyhoz és biztos lehetsz benne,  nagy örömet szerzel vele?


Előző blogbejegyzéseinkben élmény-ajándékokat mutattunk be nektek. Na de milyen élménnyel lehet megajándékozni valakit, aki már nehezen mozdul ki, nem vágyik nagy dolgokra, csak szeretetre, békességre és a családtagjai figyelmére?


Ajándékozz nekik törődést! 

Tudom... tudom... ezt a legnehezebb! Hiszen te annyira mennél, annyira segítenél, de távol lakik - a beosztásod nehezen teszi lehetővé - és még sorolhatnánk az akadályozó tényezőket.

Viszont van egy szolgáltatás, egy online piactér, ahol szabadidővel rendelkező, lelkes, megbízható diákokat kérhetsz segítségül!
 A Click for work diákok sok más alkalmi jellegű feladat mellett, nagy szívvel tesznek eleget az időseket segítő kiírásoknak.

team-spirit-2447163_1280.jpg

kép forrása: www.pixabay.com

Mutatunk pár tippet, mit fogad szívesen, aki már megette a kenyere javát:

  • gyógyszer felíratás, kiváltás
  • bevásárlás
  • hólapátolás, csúszásmentesítés
  • tűzifa előkészítés, behordás
  • tv, telefon beállítása - mert valahogy mindig félremegy, elromlik ez a nyavalyás kütyü
  • egy kis beszélgetés, felolvasás


Csakhogy törődni nem csak év végén, az ünnepekkor kell szeretteinkkel, ezért bátran ajánljuk az év minden szakára a lelkes fiatalokat, legyen szó például

  • kertrendezésről,
  • kerítésfestésről,
  • nagy takarításról (azok a fránya függönyök fiatal térdeket, derekat igényelnek)


Platformunkon a nap bármely szakában pár kattintással kiírhatod a feladatot. Rövid időn belül garantáltan lesz legalább egy diák, akinek testhezálló a kihívás.
Alapvetően és jellemzően Budapest, valamint az agglomeráció területére tudsz segítséget hívni. De  a kérésekre való tekintettel megnyitottuk az ország egész területére. Az ilyen munkakiírások esetén felhívjuk a figyelmet, hogy a diákok elérhetősége kisebb. 

Bármilyen alkalomra, vagy csak ha eszedbe jut idős szeretted, lepd meg a második legszebb ajándékkal. Törődj vele! 


Törődés. A második legszebb ajándék, amit adhatsz. Az első te magad vagy!

Az egyedi ajándékok párban járnak

Békésen, komótosan indult a mai reggelem, hiszen hétvége van. Jól esik kicsit lelassítani, az agytekervényeimet is tartalékon hagyni az egész heti pörgés után. Végre nyugalomban kortyolgatom a kávémat és van időm picit szörfölni a neten. És ennyi... vége az idillnek... Jaj ne!

Bronz vasárnap van! Egy japán vonat sebességével közeledik Szent este. Már látom, ahogy izgatottan áll mindenki a szépen feldíszített fa körül, kíváncsi tekintetünk egyik szerettünkről a másikra siklik. De én még nem is vettem ajándékokat! 

fathers-day-2798916_1280.jpg

Minden évben megfogadom, hogy időben elkezdem nagy gonddal kitalálni és beszerezni a tökéletes meglepetéseket, és persze minden évben az utolsó hetekre marad. Menetrend szerint érkezik a nagy hajrá, a tumultus, a türelmetlen emberek, az utolsó percekben megvásárolt személytelen, jellegtelen, "nincsjobbötletem" ajándékok.


Idén akkor is más lesz! Idén igazán különleges ajándékokkal lepem meg a szeretteimet. Ráadásul arra is figyelek, hogy a pároknak, házastársaknak közösen használható ajándékkal kedveskedjek.Idén élményt ajándékozok a pároknak!

Idén élményt ajándékozok a pároknak! Na de nem az elcsépelt színház- és mozijegy vagy wellness hétvége kerül terítékre. Ennél azért kreatívabb vagyok. Olyan élmények között kutakodtam, amire kortól és nemtől függetlenül sokan áhítanak, de  a legtöbben sajnálnak rá áldozni. Mi több online beszerezhetőek, így a zsúfolt üzleteket, ingerült embertömeget is megúszom.


Lássunk néhány ötletet a témában:

1. 

A rokonság fiatalabb tagjai nagy rajongói a mozifilmeknek, sorozatoknak. Így arra gondoltam ebben az irányban indulok el. Így bukkantam az It’s YOUR World rendezvényére, ami egy különleges hangstúdióban zajlik és a szinkronizálás világában telikHíres színeszeknek, színésznőknek kölcsönözhetik szeretteid hangjukat, amit az esemény után persze e-mailben meg is kapnak. Kalauz Kiss Virág Magdolna, aki saját, profi szinkronstúdiójában fogadja őket. 

Kiss Virág Magdolna színésznő, szinkronszínész. 8 éves korában állt először színpadon, és 10 évesen kapta az első szinkronszerepét. Mikor elvégezte a középiskolát, több mint 150-szer játszott, táncolt és énekelt a mára már legendássá vált Grease c. musicalben. A mikrofon előtti-immár felnőtt- tanulóéveit a Pannónia Filmstúdióban töltötte. 1992-től egyre több szinkron munkát kapott. Natalia Oreiro szinkronizálásával vált híressé. 18 évvel ezelőtt ”találkozott” először Natalia Oreiroval a Vad Angyalban, azóta sokszor volt szerencséje megszólaltatni őt. A Story TV csatornahangja volt évekig és számtalan híres film (pl. Jennifer Parker a Vissza a jövőbe minden részéből, vagy Drew Barrymore magyar hangja a Sikoly-ból) és sorozat (24, Baywatch, Lost - Eltűntek, Árva Angyal, hogy csak a legjobban ismerteket említsem) színésznőinek szinkronhangja. Jópár éve a saját szinkron stúdiójában pedig ő maga is rendez, vagyis szinkronrendezőként is komoly tapasztalatai vannak. Azt hiszem, nála autentikusabb személyt nem találhattak volna a szinkron világába való kalauzolásra.

szinkron_kep.jpg


2.

Hallottad már a környezetedben lévő párok finom évődését, amikor egy összejövetelre érkeznek arról, hogy kinek mit kellett volna inkább felvennie? Előfordult, hogy azért késtek, mert nem tudták eldönteni, mi a tökéletes öltözet, ami közös harmóniát is sugall?


A fenti problémára is megoldást nyújt Ferencz Judit, stílusszakértő, a STYLEXPERT alapítója, és a „Stílusteremtés nőknek 10 lépésben” című könyv írója. 
A páros stílustanácsadás során,  nagyon sok házaspárnak, jegyespárnak, pároknak segített már, mivel a párok szerettek volna közösen fejlődni. 


A férfiaknak is nagyon kellemes élmény, egyrészt mivel ott van a párjuk is, másrészt mivel a vásárlás - amit a legtöbb férfi ki nem állhat - ezerszer könnyebb és gyorsabb lesz ezentúl.Ráadásul teljesen személyre szóló összefoglalót ír Judit a tanácsadás után, amit bármikor elő tudnak venni. Egy-egy vásárlás előtt újraolvasva jó kis emlékeztetőül szolgál a célirányos, tudatos vásárláshoz. 
A program során kérhető akár pezsgő bekészítés is - egy kis romantikát csempészve a közös új ismeretszerzésbe.
Aktív közös program, ami színesíti a hétköznapokat.

21151185_1725537327741544_7912071302451210401_n.jpgkép forrása: https://www.facebook.com/stylexpert.hu/


3.

Mióta közösségek vannak, mindig is volt arra igény, hogy jól tudjunk egymással kommunikálni. És a párbeszédhez már egy pár ember szükséges. A Boldog párkapcsolat titka csapat Ladányi Beáta vezetésével - aki a 40plusz.hu oldal párkapcsolati szakértője is - ebben tud segíteni: hogy megtalálják a megfelelő utakat egymáshoz. A sikeres kommunikációban, a szavakon innen és túl. Mert nemcsak meg kell találni a szavakat, de a testbeszédnek is tükröznie kell mindazt, amit egymás felé képviselünk. Ehhez pedig biztos háttér szükséges: önazonosság, magabiztosság. 

Lehet, hogy párkapcsolatban él szeretted, mégis hallottad már a szájából ezen kifejezések valamelyikét: 

⦁ Minden rendben van, és mégis valami hiányzik
⦁ Úgy érzem, hogy a partnerem már nem is figyel rám
⦁ Elbeszélünk egymás mellett vagy már nem is beszélgetünk
⦁ Már nem olyan, mint régen, magányosnak érzem magam, nem azt kapom a kapcsolatban, amit szeretnék
⦁ Elveszett a harmónia, eltávolodtunk egymástól, állandó konfliktus van
⦁ Nem tudom, hogy mi történt, egyre többet veszekszünk
⦁ Elbizonytalanodtam, hogy megmenthető-e még a kapcsolat
⦁ Elvesztek az intim pillanatok, beszélgetések, belekényelmesedtünk a kapcsolatba
⦁ A hétköznapok feladataiban elveszve már nem is jut időnk egymásra


A legtöbb kapcsolatban előfordul, hogy a legnagyobb szeretett mellett is elbeszélnek egymás mellett a felek, nem tudják jól kifejezni érzelmeiket, vagy akár a hétköznapi kommunikáció siklik félre, beszippantotta őket a mindennapok mókuskereke. Ilyenkor jól jöhet egy külső, szakértő személy, aki megmutatja a helyes irányt. 

Figyelmes ajándék, mely erősíti az összetartást, a boldog párok életét új szintre emeli, hiszen mindig minden kapcsolatot lehet még tovább erősíteni. 

48187963_318518335656298_6142874986534141952_n.jpg
+1

Persze vannak, akiknek a fentiek túl elvont ajándékok, esetleg személyiségükből adódóan véletlenül rossz néven vennék, netalán célzásnak tekintenék az ilyen jellegű ajándékot.
Ettől még nekik sem szükséges a szokásos előre gyártott személytelen ajándékokkal kedveskedni, vagy az ezredik porfogó tárgyat beszerezni.


Azt gondolom, mindenki örül, ha plusz két szorgos, dolgos kezet kap ajándékba, amely segítségére lehet például a ház körüli munkákban.Éppen ilyenekre specializálódott a Click for work csapata! Legyen szó bármilyen szakértelmet nem igénylő pár órás házimunka jellegű, kisegítő feladatok elvégzéséről, melyben elkelne még két megbízható kéz, szabadidővel rendelkező diákjainkra számíthatsz. Gondolj rájuk már a szilveszteri előkészületeknél, vagy a nagy buli utáni romeltakarításnál. 


Írj ki megbízást szeretted nevében Te, vagy lepd meg őt egy ajándékutalvánnyal, melyet egy tetszőleges feladatkiíráshoz használhat fel az általad meghatározott összegben. Nyomtatható ajándékutalványért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Ajándékozz páratlan élményt szerettednek!

A héten ízelítőt kaphattunk a télből - az ország számos részén esett több-kevesebb hó. Ha a dolgos, rohanós hétköznapokban más nem is, ez mindenképpen jó emlékeztető volt arra, hogy vészesen közeleg a Karácsony.


Ma van Advent első vasárnapja.

Ezen a meghitt, különleges napon ajándékötletekkel kedveskedünk nektek. A szokványostól eltérő ötletekkel, hiszen ez sem egy átlagos nap.

Az évek alatt folyamatosan a tárgyi ajándékok vették át az uralmat a karácsonyfa körül. Az ajándékozóknak pedig egyre nehezebb dolguk van, hogy megtalálják a megfelelő meglepetést szeretteiknek. Így évről-évre gyarapszik azok száma, akik saját készítésű vagy kézműves alkotásokkal kedveskednek. Ezek nagyon jó ajándékok, hiszen szívből készülnek, benne van az alkotó egyénisége, na és persze a készítéssel/válogatással töltött idő alatt biztos, hogy az ajándékozottra gondolunk.

Na és ha már fenti ötleteket is ellőttük, vagy valami igazán különlegessel szeretnénk örömet szerezni családtagjainknak, barátainknak? 

christmas-3783012_1280.jpgkép forrása: pixabay.com

 

A tárgyak helyet adjunk élményt ajándékba!

Biztos vagyok benne, hogy sokunk fejében megfordult már a gondolat, hogy milyen jó lenne a sok "porfogó" vagy épp fogyasztási cikk helyett valami élménydús, különleges ajándékkal előrukkolni. Főleg azok számára, akiknek amúgy is nehéz megfelelő dolgot találni. Biztos vagyok benne, hogy szinte mindannyian megakadtunk a színházjegy - vacsorameghívás -  wellnesshétvége Bermuda-háromszögében.


Ebből a csapdából szeretnénk most kihúzni téged, kedves olvasó! Minden adventi vasárnap egy ajándékozotti kört felölelve bemutatunk néhány igazán különleges élmény-ajándékot.Ne aggódj, karácsony előtt egy héttel sem leszel elkésve, hogy lecsapj ezekre a lehetőségekre. Így a későn ébredők, sokáig vacilálók is kétség kívül a legjobb ajándékot helyezhetik a fa alá.


Élmény-ajándék vásárláskor könnyen eshetünk abba a hibába, hogy egyedülálló rokonainkra nem merünk gondolni, hiszen ezeket a meglepetéseket általában minimum párosan érdemes megélni. Most olyan élmény ötleteket mutatunk neked, amit facér szeretteid akár önállóan is igénybe tudnak venni, miközben nagyszerű emlékekkel lesznek gazdagabbak.


1.

Tedd a szívedre a kezed, szerinted ki ne vágyna rá, hogy egy szakember segítsen megtalálni a tökéletesen passzoló stílust, hozzá illő színvilágot, a külső harmóniát önmagunkkal. Manapság már nemcsak a hölgyek - fiatalok és idősek - hanem egyre több férfi - titkos - kívánsága ez. Styled by Meshy szolgáltatásai segítségével pedig garantáltan páratlan élménnyel gazdagíthatod szerettedet. 


Puhala Emese (Meshy), szín- és stílustanácsadó, személyi stylist és personal shopper. Wow! Felsorolni sem egyszerű! :) Külföldi tanulmányainak hála, kicsit másképp dolgozik, mint a legtöbb itthoni stílustanácsadó. Óriási áldásnak tartja a technika fejlődését, és ennek következtében a modern módszerek, eszközök és nem utolsó sorban az internet megjelenését. Ezeket kihasználva, az országban egyedülálló módon nála van lehetőség minden szolgáltatást online is igénybe venni. Emellett szívesen fogad angol anyanyelvű ügyfeleket is.


Engem személy szerint bármely szolgáltatásával meglephetnétek, nagyon örülnék neki. Rettentő nehéz egyet választani, ami a fa alá kerüljön.Kezdésnek talán egy kicsit átfogóbb dolgot választanék Meshytől, a Gardróbrendezést. Elsősorban azért, mert legtöbbünknek erre van a legnagyobb szüksége - hiába roskadásig vannak a szekrények, még sincs egy göncünk sem, amit felvehetnénk :) Másrészt azért, mert ez a szolgáltatás magában foglal némi színtanácsadást és testalkakat-elemzést is.
Jól hangzik, ugye?

Ha pedig szeretnéd az ajándékozottra bízni a választást, miben legyen Meshy segítségére, lepd meg egy ajándékutalvánnyal - akár angol nyelvűvel. Garantált lesz az öröm! 

44870764_1190215387797754_463611483033436160_n.jpg

kép forrása: https://www.facebook.com/styledbymeshy/

 
2.

Ha nem gondolkodsz ennyire exkluzív ajándékban, vagy esetleg inkább szeretted lelkének, gondolatainak ápolásához keresnél megfelelő ajándékot, lepd meg a coaching lehetőségével. Azt hiszem ez is egy olyan terület, amiért sokan sóvárognak, de nehezen tudják elképzelni mi és hogyan zajlik, vajon igazán eredményes lesz-e, ezért maguktól nem vágnak bele.


Izsák Anna  nemzetközi minősítéssel rendelkező business és life coach, aki abban hisz, hogy a saját problémájára mindenki maga tudja megtalálni a saját legjobb megoldását, hiszen akkor lesz az igazán sajátja, így coachként azt tartja legfőbb feladatának, hogy a cél eléréshez szükséges erőforrásokra rávezesse ügyfeleit. 
Szívesen dolgozik együtt útjukat kereső egyetemistákkal, karrierváltókkal és szép számmal fordultak már meg nála multis és civil szervezeti vezetők is, akik azon dolgoztak, hogy fejlesszék képességeiket eszköztárukat, hogy jobb vezetővé váljanak. 


Manapság az élet minden területén, minden korosztály számára nagyon fontos a hatékony önmenedzselés, önbizalom fejlesztése - amiben lássuk be, keveseknek van eredendően, belülről fakadó sikere, főleg ha egyedülálló személyre gondolunk. Ennek megtalálásában, kifejlesztésében, új szintre emelésében hatalmas segítséget nyújtanak az Annával történő "beszélgetések".

Mindemellett a másik nagy téma, ami kimondatlanul is foglalkoztatja az ember, főleg a Szeretet ünnepe felé közeledve a munka- magánélet egyensúly kialakítása. Anna erre is problémakörre is megoldások nagyszerű tárházával rendelkezik. 

A coaching üléseket úgy kell elképzelni mint baráti beszélgetések, ahol Anna kérdéseivel, visszajelzéseivel, megfigyeléseivel, valamint különböző coaching eszközök (személyiség tesztek, modellek, vizuális technikák stb.) segíti a másikat céljai elérésében, valamint abban, hogy önismeretük, tudatosságuk fejlődjön. Anna ügyfelei a gyors  bizalomépítési képességét szokták kiemelni, ami segít, hogy a közös munka gyorsan elmélyüljön, így gyorsabb és hatékonyabb legyen. Egy folyamat jellemzően 4-6 alkalomból áll témától függően. 

A tökéletes meglepetésért azért előtte mindenképpen vedd fel a kapcsolatot Annával (annaizsak.coach@gmail.com) egy előzetes konzultáció érdekében. Milyen könnyű is szolgáltatásai segítségével még a keményebb dió rokonoknak is valami személyre szólót, hasznosat ajándékozni!

 

 

3.

Természetesen van, akinek a fentiek túl elvontak, vagy nem elég bátor, hogy ennyire megosztó ajándékot csempésszen a fa alá. Az egész éves hajtás, stressz oldására, egy kis békére, énidőre vágyó szeretted számára tökéletes meglepetés egy igazán különleges shiatsu masszázs, mely nem pusztán egy test-kezelés, egy-egy kezelés jelentősen befolyásolja lelki életünket.
Ennek a masszázsnak nagy szakértője Orsolyák Györgyi, aki 11 évnyi tapasztalattal Szentendrén várja szeretettel a megajándékozottakat Karácsony után
A Shiatsu kezelés lágy, cseppet sem tolakodó és figyelmes, mely során a Shiatsu masszőr az akupresszúrás pontokat érinti különböző módokon. Így az érintés mesterien gyógyítóvá válik. A kezelés az autonóm idegrendszerre hat, paraszimpatikus állapotot hozva létre, mely előfeltétele a gyógyulás létrejöttének. Ebben az ellazult állapotban olyan mély energetikai változások is létrejönnek a kezelés során, melyek felismerésekhez, onnan pedig változásokhoz juttatnak el bennünket, így lesznek hatással az életünk vezetésében.


Kiknek ajánljuk:
Bármilyen mozgás szervi fájdalom, megbetegedés esetén:
⦁ nyak, váll, és hátfájdalom, gerincsérv;
⦁ deréktáji fájdalom, isiász, lumbágó jelentkezésekor;
⦁ medence fájdalma, alhasi problémák, menstruációs panaszok;
⦁ végtagfájdalmak,
⦁ krónikus fáradtság, kimerültség.

A fent felsoroltak mellett Györgyi elsődleges célja mindenekelőtt az egészség megőrzése, ezért nagy hangsúlyt fektet a preventív kezelésre is. Így válik nagyszerű ajándékká fiataloknak és időseknek, nőknek és férfiaknak egyaránt!

45628911_2174633832784365_6012712141453262848_n.jpgkép forrása:https://www.facebook.com/shiatsupont.hu/ 


+1

Előfordulhat az is, hogy valami sokkal egyszerűbb, hétköznapibb dologban gondolkodsz, ami azért mégsem tárgy, használati cikk, és persze a szokványostól eltérő, így igazán emlékezetes lehet.
Ebben az esetben a Click For Work diákjaira lesz szükséged. Hiszen tudod - csak pár kattintás és segítségül hívhatsz egy számodra szimpatikus fiatalt magadnak vagy szerettednek.Legyen szó bármilyen szakértelmet nem igénylő pár órás házimunka jellegű, kisegítő feladatok elvégzéséről, melyben elkelne még két megbízható kéz, szabadidővel rendelkező diákjainkra számíthatsz. Gondolj rájuk már a szilveszteri előkészületeknél, vagy a nagy buli utáni romeltakarításnál. 
Írj ki megbízást szeretted nevében Te, vagy lepd meg őt egy ajándékutalvánnyal, melyet egy tetszőleges feladatkiíráshoz használhat fel az általad meghatározott összegben. Nyomtatható ajándékutalványért vedd fel velünk a kapcsolatot!

26730609_1583883438366583_730563234594473489_n.jpg

Legtrendibb Karácsonyi elemek az otthonodba, elérhető áron!

Hamarosan kezdik vetíteni a karácsonyi filmeket a tévében és a mozikban - de az is lehet, hogy már most is műsoron vannak, csak engem kerültek még valahogy el. A karácsonyi reklámok viszont már műsoron vannak, az tuti. Azok bezzeg senkit sem kerülnek el. Gyönyörűen feldíszitett kertvárosi kertes házak, csillogóan kitakarított, kidekorált lakás, legalább öt fogással megterített asztalok, tip-top anyuka, boldog család, szánkózás a hóban. Mindenki ismeri a szcenáriót. 

709aab90ebd2a882fc96988dc619579a.jpg

Tovább

Green and Gold - ez lehet az átmenet az otthonodban

Évszakok trendjei

Ha pár hete kellett volna lakberendezési ötletekről blogcikket írnom, biztosan a dzsungel mánia lett volna a téma. Trópusi levelek, virágok, kaktuszok, flamingók, párducok, ananászok a tapétától kezdve a szalvétáig mindenen. A lakberendezési üzletek kampányokat is húztak rá, akkora nagy trend lett, az Instagram és a Pinterest még máig tele van velük. 

19bce8b51ce00340fa511934cfde9a43.jpgdaae48fea71fb5339f2cafbdc9d6c1c3.jpg

Tovább

Feledékeny vagy? 5 tipp, hogy tartsunk rendet tennivalóink között

Gyakran panaszkodunk, hogy mennyire feledékenyek vagyunk, olykor még a fiatalok is, pedig náluk fel sem merülhet bármiféle emlékezetbeli probléma. Legtöbbször egyszerüen csak azért nem jegyzünk meg dolgokat, mert többet akarunk az agyunktól, mint amire az adott pillanatban képes. Okozhatja ezt túlterheltség, fáradtság, stressz, vagy csak mert nem figyelünk oda. Ebben nincs semmi különös. Így vagyunk más képességeinkkel is, illetve tevékenységeinkkel, a munkát, a főzést, vagy éppen a futást illetően is. Mindig jobb teljesítményre vágyunk. 

Tovább

NOylon és társai - új hullám a bevásárlásban

Mindig felüti a fejét valami új hippy őrület. Jó dolgukban azt sem tudják az emberek, mivel üssék el az időt. Ilyenkor jönnek a zero waste és hasonló agyament trendek. Vagy mégsem?!

Minden újdonságot félve, bizalmatlanul fogadunk mi, magyarok. Jobb esetben csak ufónak nézzük azokat, akik nem tartva a változástól belevágnak az életük, vagy egy szegmensük megreformálásába. Ha ezzel pedig még valaki(k)nek, vagy valaminek jót is tesznek, na azzal tudunk a legkevésbé azonosulni.
Szerencsére azért sokan vannak, - egyre többen lesznek - akiket a tudatosság, haladás vezérel. Igen nagy fába vágja a fejszéjét minden család, vállalkozás, aki erre az útra lép, hiszen mintát, követhető példát sokszor csak külföldről tudnak szerezni. Bátrak, és valljuk be - picit nem normálisak, akik kitartanak a környezettudatos, fenntartható háztartás mellett, az új keletű zero waste - avagy hulladékmentesség - jegyében. Vagy mégsem?!

De mi is ez az új hullám?
Akinek akár csak egy pillanatra is megfordult már a fejében, honnan a francból van ez a sok hulladék a háztartásban, irodában, utcákon vagy akár sajnos a természetben, annak bizony máris köze van a zero waste mozgalomhoz.
Talán többet mondd, ha úgy nevezzük, hogy "nejlonzacskó gyűlölet". Számos országban, így hazánkban is már egy ideje a többször használatos nejlon szatyrokért fizetni kell a boltokban. Ha nem vagy elég felkészült egy bevásárláshoz, bizony előfordulhat, hogy akár több száz forintot is otthagysz egy alkalommal azért, hogy legyen miben hazacipelned a vásárolt dolgokat. Majd otthon nagy valószínűséggel a kukában landol, hiszen úgyis elfelejted legközelebb magaddal vinni. Vagy nem?


Ja, nem. Ehhez már szépen alkalmazkodtunk és előkerültek, egyre nagyobb teret hódítanak a textil/vászon táskák, összecsukható kosarak és társai.
Ez volt nagyjából az első lépése a zero waste mozgalomnak.


Most pedig arról szólnak a híradások, hogy számos ország elkezdett leszámolni a nejlon zacskókkal is. Ehhez a kezdeményezéshez egy törvényjavaslat alapján hazánk is csatlakozhat akár már 2020-tól.
"Ezek használatát számos országban szigorúan kezelik, van, ahol tiltják, van, ahol adóztatják. A legszigorúbb szabályozás Kenyában van, ahol négy év börtönt kaphat az, aki nylonszatyorral megy vásárolni."
Elég rémisztő, ugye?

Így sincs idő semmire, állandóan rohanunk...
... ezer a feladat és a tennivaló, kevés a 24 óra a munkahelyi és házkörüli dolgokra. Most meg még egy bevásárlást sem lehet majd elintézni villámgyorsan, letépni azt az átlátszó zacskót és telepakolni pékáruval vagy zöldséggel. Igen, tudjuk létezik már a papírzacskó, amiből kigurul minden, alig lehet szétszedni, egyszerre 2-3 akad a kezedbe... És te még tényleg azon agyalj, hogyan vidd haza az eddig egyszerűen zacskóba dobált dolgokat?!


Jó hír, hogy már kis hazánkban is vannak, akik jó előre gondolkodnak és már ki is találták a megoldást. A textil táskák után itt vannak a textil zsákok! Kicsit körbejártuk a témát és kiderült, hogy már most könnyen elérhetőek és nagyon egyszerű a használatuk.
Ráadásul attól sem kell tartani, hogy valahol ne fogadják el. Legyen az piac, sarki zöldséges vagy akár szupermarket, mindenhol zokszó nélkül vásárolhatsz vele.
Igaz arra fel kell készülni, hogy sokszor még nem értik mi is ez, miért ezt használod, valószínűleg a kasszás is furcsán néz rád. De amíg a kötelező címke rajta van - ha olyan helyen vásárolsz -, lemérhető a termék és kifizeted, addig senkit nem zavar, hogy miben szállítod a vásárolt dolgokat.


Mindemellett hangsúlyozhatod velük egyéniségedet, tudatosságra nevelheted gyermekeidet - ami az élet minden területén nagyon fontos tulajdonság. Nem utolsó sorban pedig a környezet megóvásáért is megteszed a magad kis lépését, hogy unokáink is legalább olyan csodálatos őszi sétákat tehessenek, mint mi most.

Na de lássuk, hogyan is kell elképzelni ezeket az új hullámú bevásárlást segítő eszközöket.

1.
Lay Boglárka, a BogBag környezettudatos termékek fővárosi megálmodója és készítője szatyrai, zsákjai kiváló alternatívái az egyszer használatos nejlon zacsiknak, műanyag zacsiknak.
Szeretné, ha az emberek felismernék, hogy a környezettudatosság nem luxus, nem egy hóbort, hanem egy életforma.
Készít egyedi névre szóló szatyrokat (bogbag), melyek összehajthatóak, moshatóak, kis helyet foglalnak a táskában, könnyűek, de mégis elbírnak akár 5 kg krumplit is:)
A hálós, a vega és bakery baggykbe haza tudod szállítani a piacon, boltban vásárolt élelmiszert, ha koszos lesz a baggy, csak dobd bele a mosógépbe és mosd ki.

Tovább

Segítség! Iskolába jár a gyerek!

Annyira szép érzés, amikor elkezdik. Amikor ott állnak az ismeretlen küszöbén, kissé félszegen, kissé bátortalanul, de egy dologban egyeznek, tudják, hogy megcsinálják, mert képesek rá. És elkezdődik az iskola. Ugye mindannyian ismerjük az érzést? Amikor könnyek között nézzük, ahogy elnyeli őket az ígéretet rejtő hatalmas iskolatáska, az első pici betű, amit szépen akarnak, és gyöngy betűkkel, de csak pici próbálkozás a vége. De nekünk a legszebb, és már tudjuk, tűzoltó lesz, vagy katona, vagy vadakat terelő juhász, csak legyen boldog, mert ez számít igazán. 

Tovább

Megosztom

Szüleim, ahogy bizonyára téged is, arra tanítottak, hogy osszam meg, amim van. Elfogadtam, igyekeztem, nem mondhatom, hogy szívből jött, hogy könnyű volt, nem is igazán értettem miért fontos ez. Mégis mit osszak meg? Mindent? Felnőttünk, gyerekeink lettek, családot alapítottunk. Mindent és mindenünket boldogan megosztunk szeretteinkkel, bárcsak még annál is többet adhatnánk nekik! De nem lehet, mert nincs erőm vagy időm több. Hányszor sóhajtottam fel, ha lenne egy weboldal, ahol időt, csak egy keveset letölthetnénk, de jó lenne! 

Tovább

Sportolni is engedd

Elteltek az első hetek az iskolában, túl vagyunk az első reggelek okozta megrázkódtatásokon, és már talán életünk első szülői értekezletén is. Két hét, amit oly sok izgalom előzött meg, az iskola kiválasztásától kezdve mindazon át, hogy mi és mennyi az a felszerelés, amit feltétlen szükséges és még örömet is okoz a gyerkőcnek.  

De mi legyen a délutánokkal? Sport vagy zene? Vagy mindkettő? Hadd meséljek itt e helyen személyes élményekről. Amikor a fiam iskolás nagyfiú lett, épp a délutánok miatt töprengtem a legtöbbet. Annak idején én világéletemben „napközis” voltam, amit semmiképpen nem kívántam a gyerekemnek. Biztos voltam abban, hogy ezt az utat messziről elkerüljük. Mivel abban is biztos voltam, hogy sportolni fontos, errefelé tereltem nemcsak a fiamat, hanem a lányomat is. Miért voltam ebben oly magabiztos?  Több okból is, párat engedjetek meg, hogy bemutassak.

Jótékony élettani hatás

Tovább