Egy kattintásra a segítség!

Click for Work

Diákmunka - mennyibe kerül?

2019. február 18. - Click for Work

A diákmunkára jelentkezők mindössze 30 százaléka hajlandó 700 forintos órabér alatt munkát vállalni, ugyanakkor 800 forintos órabérért már a diákok 80 százaléka elmenne dolgozni – mutatta ki az IFUA Horváth & Partners vezetési tanácsadó cég felmérése. A diákoknak mindössze egytizede állította, hogy 900 forintosnál magasabb órabérért talált munkát.

 m_gyak_poz_nagy.jpg

 A diákmunkaerő elvárásait és motivációit firtató kérdőívet közel 700 diák töltötte ki, túlnyomó többségük életkora 16 és 24 év közé esett. „700 forint alatti órabérért már nagyon nehéz alkalmas jelölteket találni” – mondta Horváth Botond, az IFUA Horváth & Partners vezető tanácsadója. Megjegyezte: „A budapestiek igénye valamivel nagyobb a vidékiekénél.” A felmérés ugyanakkor kimutatta, hogy annak, aki jó munkaerőt szeretne találni a diákok között, nem csak a fizetésben kell versenyeznie.

Tovább

10 természetes tipp, hogy elkerüljön az influenza

Tombol az influenza szezon. Egyre több kórházban, egyre több osztályon rendelnek el látogatási tilalmat. Csalóka az időjárás is, ami nagyon kedvez a vírusok terjedésének.

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy eddig még nem ért utól a járvány, minden bizonnyal szeretnél mindent megtenni, hogy ebből a körből kimaradj.

rawpixel-1057255-unsplash.jpg

Azt gondolja az ember, hogy ha álmából felkeltik is, tudja, hogyan lehet megelőzni az influenzát, mire kell fokozottan figyelni. Ez javarészt így is van. Akadnak azért olyan praktikák, amik elkerülik a figyelmünket, pedig jelentős mértékben hozzájárulnak az egészségünk megtartásához egy ilyen fertőző időszakban.

Összegyűjtöttünk néhány ritkábban emlegetett, de annál fontosabb trükköt a prevenció jegyében.

Tovább

5+1 fánk fajta - közeleg a Farsang!

Máris február van?! De hisz' pár napja nálunk még állt a karácsonyfa...! Alig kezdtük el az évet, és el is érkezett a farsangi kavalkádok, bálok időszaka.

Kicsik és nagyok egyforma örömmel bújnak színesebbnél színesebb álarcok, jelmezek mögé. Aki pedig már "kinőtt" a maskarás korszakából, a roskadásig pakolt zsíros, finom falatok miatt ugyanúgy várja a február elejei időszakot.

Ugyan vízkereszttől húshagyókeddig tart a farsang, a jellegzetes mulatságokat, karneválokat az utolsó hetekben rendezik meg.
Mint annyi más ünnephez,  a farsanghoz is nemzetenként, vidékenként más hagyományok, más ételek kapcsolódnak. Egy közös pont mégis akad. Természetesen a FÁNK!

15882717_c572d13231b23cc7aea1771577b90fa4_wm.jpg

Tovább

Túl a családi fotókon - szívhez szóló ajándék időseknek

8 nap és megérkezik közénk a szeretet ünnepe. Ezekben az meghitt napokban igyekszünk azokra a rokonaikra is -több- időt szánni, akikre  az egész éves hajtásban nem sikerül úgy figyelnünk, ahogyan szeretnénk.

retro-gifts-1847088_1280.jpg

kép forrása: www.pixabay.com

Szívesen időzünk el édesanyánknál, nagyszüleinknél, dédszüleinknél, meglátogatjuk idősebb rokonainkat. Tesszük ezt akkor is, ha messzebb laknak, így csak ritkán jutunk el hozzájuk. Karácsonykor nincs mese, menni kell. Nemcsak azért, mert 'elvárják'. A mi lelkünknek is jól esik a gyerekkori környezetben lenni - hiszen tudjuk, idős szeretteinknél megáll az idő, előtörnek gyermekkori emlékeink, előkerülnek a régi fotók, sztorik. 

Tovább

Az egyedi ajándékok párban járnak

Békésen, komótosan indult a mai reggelem, hiszen hétvége van. Jól esik kicsit lelassítani, az agytekervényeimet is tartalékon hagyni az egész heti pörgés után. Végre nyugalomban kortyolgatom a kávémat és van időm picit szörfölni a neten. És ennyi... vége az idillnek... Jaj ne!

Bronz vasárnap van! Egy japán vonat sebességével közeledik Szent este. Már látom, ahogy izgatottan áll mindenki a szépen feldíszített fa körül, kíváncsi tekintetünk egyik szerettünkről a másikra siklik. De én még nem is vettem ajándékokat! 

fathers-day-2798916_1280.jpg

Minden évben megfogadom, hogy időben elkezdem nagy gonddal kitalálni és beszerezni a tökéletes meglepetéseket, és persze minden évben az utolsó hetekre marad. Menetrend szerint érkezik a nagy hajrá, a tumultus, a türelmetlen emberek, az utolsó percekben megvásárolt személytelen, jellegtelen, "nincsjobbötletem" ajándékok.

Tovább

Ajándékozz páratlan élményt szerettednek!

A héten ízelítőt kaphattunk a télből - az ország számos részén esett több-kevesebb hó. Ha a dolgos, rohanós hétköznapokban más nem is, ez mindenképpen jó emlékeztető volt arra, hogy vészesen közeleg a Karácsony.


Ma van Advent első vasárnapja.

Ezen a meghitt, különleges napon ajándékötletekkel kedveskedünk nektek. A szokványostól eltérő ötletekkel, hiszen ez sem egy átlagos nap.

Az évek alatt folyamatosan a tárgyi ajándékok vették át az uralmat a karácsonyfa körül. Az ajándékozóknak pedig egyre nehezebb dolguk van, hogy megtalálják a megfelelő meglepetést szeretteiknek. Így évről-évre gyarapszik azok száma, akik saját készítésű vagy kézműves alkotásokkal kedveskednek. Ezek nagyon jó ajándékok, hiszen szívből készülnek, benne van az alkotó egyénisége, na és persze a készítéssel/válogatással töltött idő alatt biztos, hogy az ajándékozottra gondolunk.

Na és ha már fenti ötleteket is ellőttük, vagy valami igazán különlegessel szeretnénk örömet szerezni családtagjainknak, barátainknak? 

christmas-3783012_1280.jpgkép forrása: pixabay.com

 

Tovább

Legtrendibb Karácsonyi elemek az otthonodba, elérhető áron!

Hamarosan kezdik vetíteni a karácsonyi filmeket a tévében és a mozikban - de az is lehet, hogy már most is műsoron vannak, csak engem kerültek még valahogy el. A karácsonyi reklámok viszont már műsoron vannak, az tuti. Azok bezzeg senkit sem kerülnek el. Gyönyörűen feldíszitett kertvárosi kertes házak, csillogóan kitakarított, kidekorált lakás, legalább öt fogással megterített asztalok, tip-top anyuka, boldog család, szánkózás a hóban. Mindenki ismeri a szcenáriót. 

709aab90ebd2a882fc96988dc619579a.jpg

Tovább

Green and Gold - ez lehet az átmenet az otthonodban

Évszakok trendjei

Ha pár hete kellett volna lakberendezési ötletekről blogcikket írnom, biztosan a dzsungel mánia lett volna a téma. Trópusi levelek, virágok, kaktuszok, flamingók, párducok, ananászok a tapétától kezdve a szalvétáig mindenen. A lakberendezési üzletek kampányokat is húztak rá, akkora nagy trend lett, az Instagram és a Pinterest még máig tele van velük. 

19bce8b51ce00340fa511934cfde9a43.jpgdaae48fea71fb5339f2cafbdc9d6c1c3.jpg

Tovább

Feledékeny vagy? 5 tipp, hogy tartsunk rendet tennivalóink között

Gyakran panaszkodunk, hogy mennyire feledékenyek vagyunk, olykor még a fiatalok is, pedig náluk fel sem merülhet bármiféle emlékezetbeli probléma. Legtöbbször egyszerüen csak azért nem jegyzünk meg dolgokat, mert többet akarunk az agyunktól, mint amire az adott pillanatban képes. Okozhatja ezt túlterheltség, fáradtság, stressz, vagy csak mert nem figyelünk oda. Ebben nincs semmi különös. Így vagyunk más képességeinkkel is, illetve tevékenységeinkkel, a munkát, a főzést, vagy éppen a futást illetően is. Mindig jobb teljesítményre vágyunk. 

help.png

A listakészítés ezzel egyutt is megosztó dolog, hiszen van aki arra esküszik, hogy minden fejben van, ha bármit leírna, az csak fokozná a káoszt. Emese barátnőm, ezzel szemben, egy lépést sem tenne a naptára nélkül, amint csak felmerül a lehetősége is annak, hogy akár egy ötperces időpontot is leegyeztetessünk, azonnal előkerül az olvasó szemüveg és a naptár. Az maga a megtéveszthetetlen igazság, gyüngybetők sora árulkodik arról, kivel mit beszélt meg már korábban. Ha üres, akkor van a boldogság: tudunk újra együtt lenni, ide-oda menni!

Tovább

NOylon és társai - új hullám a bevásárlásban

Mindig felüti a fejét valami új hippy őrület. Jó dolgukban azt sem tudják az emberek, mivel üssék el az időt. Ilyenkor jönnek a zero waste és hasonló agyament trendek. Vagy mégsem?!

Minden újdonságot félve, bizalmatlanul fogadunk mi, magyarok. Jobb esetben csak ufónak nézzük azokat, akik nem tartva a változástól belevágnak az életük, vagy egy szegmensük megreformálásába. Ha ezzel pedig még valaki(k)nek, vagy valaminek jót is tesznek, na azzal tudunk a legkevésbé azonosulni.
Szerencsére azért sokan vannak, - egyre többen lesznek - akiket a tudatosság, haladás vezérel. Igen nagy fába vágja a fejszéjét minden család, vállalkozás, aki erre az útra lép, hiszen mintát, követhető példát sokszor csak külföldről tudnak szerezni. Bátrak, és valljuk be - picit nem normálisak, akik kitartanak a környezettudatos, fenntartható háztartás mellett, az új keletű zero waste - avagy hulladékmentesség - jegyében. Vagy mégsem?!

De mi is ez az új hullám?
Akinek akár csak egy pillanatra is megfordult már a fejében, honnan a francból van ez a sok hulladék a háztartásban, irodában, utcákon vagy akár sajnos a természetben, annak bizony máris köze van a zero waste mozgalomhoz.
Talán többet mondd, ha úgy nevezzük, hogy "nejlonzacskó gyűlölet". Számos országban, így hazánkban is már egy ideje a többször használatos nejlon szatyrokért fizetni kell a boltokban. Ha nem vagy elég felkészült egy bevásárláshoz, bizony előfordulhat, hogy akár több száz forintot is otthagysz egy alkalommal azért, hogy legyen miben hazacipelned a vásárolt dolgokat. Majd otthon nagy valószínűséggel a kukában landol, hiszen úgyis elfelejted legközelebb magaddal vinni. Vagy nem?


Ja, nem. Ehhez már szépen alkalmazkodtunk és előkerültek, egyre nagyobb teret hódítanak a textil/vászon táskák, összecsukható kosarak és társai.
Ez volt nagyjából az első lépése a zero waste mozgalomnak.


Most pedig arról szólnak a híradások, hogy számos ország elkezdett leszámolni a nejlon zacskókkal is. Ehhez a kezdeményezéshez egy törvényjavaslat alapján hazánk is csatlakozhat akár már 2020-tól.
"Ezek használatát számos országban szigorúan kezelik, van, ahol tiltják, van, ahol adóztatják. A legszigorúbb szabályozás Kenyában van, ahol négy év börtönt kaphat az, aki nylonszatyorral megy vásárolni."
Elég rémisztő, ugye?

Így sincs idő semmire, állandóan rohanunk...
... ezer a feladat és a tennivaló, kevés a 24 óra a munkahelyi és házkörüli dolgokra. Most meg még egy bevásárlást sem lehet majd elintézni villámgyorsan, letépni azt az átlátszó zacskót és telepakolni pékáruval vagy zöldséggel. Igen, tudjuk létezik már a papírzacskó, amiből kigurul minden, alig lehet szétszedni, egyszerre 2-3 akad a kezedbe... És te még tényleg azon agyalj, hogyan vidd haza az eddig egyszerűen zacskóba dobált dolgokat?!


Jó hír, hogy már kis hazánkban is vannak, akik jó előre gondolkodnak és már ki is találták a megoldást. A textil táskák után itt vannak a textil zsákok! Kicsit körbejártuk a témát és kiderült, hogy már most könnyen elérhetőek és nagyon egyszerű a használatuk.
Ráadásul attól sem kell tartani, hogy valahol ne fogadják el. Legyen az piac, sarki zöldséges vagy akár szupermarket, mindenhol zokszó nélkül vásárolhatsz vele.
Igaz arra fel kell készülni, hogy sokszor még nem értik mi is ez, miért ezt használod, valószínűleg a kasszás is furcsán néz rád. De amíg a kötelező címke rajta van - ha olyan helyen vásárolsz -, lemérhető a termék és kifizeted, addig senkit nem zavar, hogy miben szállítod a vásárolt dolgokat.


Mindemellett hangsúlyozhatod velük egyéniségedet, tudatosságra nevelheted gyermekeidet - ami az élet minden területén nagyon fontos tulajdonság. Nem utolsó sorban pedig a környezet megóvásáért is megteszed a magad kis lépését, hogy unokáink is legalább olyan csodálatos őszi sétákat tehessenek, mint mi most.

Na de lássuk, hogyan is kell elképzelni ezeket az új hullámú bevásárlást segítő eszközöket.

1.
Lay Boglárka, a BogBag környezettudatos termékek fővárosi megálmodója és készítője szatyrai, zsákjai kiváló alternatívái az egyszer használatos nejlon zacsiknak, műanyag zacsiknak.
Szeretné, ha az emberek felismernék, hogy a környezettudatosság nem luxus, nem egy hóbort, hanem egy életforma.
Készít egyedi névre szóló szatyrokat (bogbag), melyek összehajthatóak, moshatóak, kis helyet foglalnak a táskában, könnyűek, de mégis elbírnak akár 5 kg krumplit is:)
A hálós, a vega és bakery baggykbe haza tudod szállítani a piacon, boltban vásárolt élelmiszert, ha koszos lesz a baggy, csak dobd bele a mosógépbe és mosd ki.

Tovább