Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

NOylon és társai - új hullám a bevásárlásban

2018. október 12. - Click for Work

Mindig felüti a fejét valami új hippy őrület. Jó dolgukban azt sem tudják az emberek, mivel üssék el az időt. Ilyenkor jönnek a zero waste és hasonló agyament trendek. Vagy mégsem?!

Minden újdonságot félve, bizalmatlanul fogadunk mi, magyarok. Jobb esetben csak ufónak nézzük azokat, akik nem tartva a változástól belevágnak az életük, vagy egy szegmensük megreformálásába. Ha ezzel pedig még valaki(k)nek, vagy valaminek jót is tesznek, na azzal tudunk a legkevésbé azonosulni.
Szerencsére azért sokan vannak, - egyre többen lesznek - akiket a tudatosság, haladás vezérel. Igen nagy fába vágja a fejszéjét minden család, vállalkozás, aki erre az útra lép, hiszen mintát, követhető példát sokszor csak külföldről tudnak szerezni. Bátrak, és valljuk be - picit nem normálisak, akik kitartanak a környezettudatos, fenntartható háztartás mellett, az új keletű zero waste - avagy hulladékmentesség - jegyében. Vagy mégsem?!

De mi is ez az új hullám?
Akinek akár csak egy pillanatra is megfordult már a fejében, honnan a francból van ez a sok hulladék a háztartásban, irodában, utcákon vagy akár sajnos a természetben, annak bizony máris köze van a zero waste mozgalomhoz.
Talán többet mondd, ha úgy nevezzük, hogy "nejlonzacskó gyűlölet". Számos országban, így hazánkban is már egy ideje a többször használatos nejlon szatyrokért fizetni kell a boltokban. Ha nem vagy elég felkészült egy bevásárláshoz, bizony előfordulhat, hogy akár több száz forintot is otthagysz egy alkalommal azért, hogy legyen miben hazacipelned a vásárolt dolgokat. Majd otthon nagy valószínűséggel a kukában landol, hiszen úgyis elfelejted legközelebb magaddal vinni. Vagy nem?


Ja, nem. Ehhez már szépen alkalmazkodtunk és előkerültek, egyre nagyobb teret hódítanak a textil/vászon táskák, összecsukható kosarak és társai.
Ez volt nagyjából az első lépése a zero waste mozgalomnak.


Most pedig arról szólnak a híradások, hogy számos ország elkezdett leszámolni a nejlon zacskókkal is. Ehhez a kezdeményezéshez egy törvényjavaslat alapján hazánk is csatlakozhat akár már 2020-tól.
"Ezek használatát számos országban szigorúan kezelik, van, ahol tiltják, van, ahol adóztatják. A legszigorúbb szabályozás Kenyában van, ahol négy év börtönt kaphat az, aki nylonszatyorral megy vásárolni."
Elég rémisztő, ugye?

Így sincs idő semmire, állandóan rohanunk...
... ezer a feladat és a tennivaló, kevés a 24 óra a munkahelyi és házkörüli dolgokra. Most meg még egy bevásárlást sem lehet majd elintézni villámgyorsan, letépni azt az átlátszó zacskót és telepakolni pékáruval vagy zöldséggel. Igen, tudjuk létezik már a papírzacskó, amiből kigurul minden, alig lehet szétszedni, egyszerre 2-3 akad a kezedbe... És te még tényleg azon agyalj, hogyan vidd haza az eddig egyszerűen zacskóba dobált dolgokat?!


Jó hír, hogy már kis hazánkban is vannak, akik jó előre gondolkodnak és már ki is találták a megoldást. A textil táskák után itt vannak a textil zsákok! Kicsit körbejártuk a témát és kiderült, hogy már most könnyen elérhetőek és nagyon egyszerű a használatuk.
Ráadásul attól sem kell tartani, hogy valahol ne fogadják el. Legyen az piac, sarki zöldséges vagy akár szupermarket, mindenhol zokszó nélkül vásárolhatsz vele.
Igaz arra fel kell készülni, hogy sokszor még nem értik mi is ez, miért ezt használod, valószínűleg a kasszás is furcsán néz rád. De amíg a kötelező címke rajta van - ha olyan helyen vásárolsz -, lemérhető a termék és kifizeted, addig senkit nem zavar, hogy miben szállítod a vásárolt dolgokat.


Mindemellett hangsúlyozhatod velük egyéniségedet, tudatosságra nevelheted gyermekeidet - ami az élet minden területén nagyon fontos tulajdonság. Nem utolsó sorban pedig a környezet megóvásáért is megteszed a magad kis lépését, hogy unokáink is legalább olyan csodálatos őszi sétákat tehessenek, mint mi most.

Na de lássuk, hogyan is kell elképzelni ezeket az új hullámú bevásárlást segítő eszközöket.

1.
Lay Boglárka, a BogBag környezettudatos termékek fővárosi megálmodója és készítője szatyrai, zsákjai kiváló alternatívái az egyszer használatos nejlon zacsiknak, műanyag zacsiknak.
Szeretné, ha az emberek felismernék, hogy a környezettudatosság nem luxus, nem egy hóbort, hanem egy életforma.
Készít egyedi névre szóló szatyrokat (bogbag), melyek összehajthatóak, moshatóak, kis helyet foglalnak a táskában, könnyűek, de mégis elbírnak akár 5 kg krumplit is:)
A hálós, a vega és bakery baggykbe haza tudod szállítani a piacon, boltban vásárolt élelmiszert, ha koszos lesz a baggy, csak dobd bele a mosógépbe és mosd ki.

2. 
Jupcycle – Julia’s upcycle roomja
Budapesten a környezettudatosság új szintjére igyekszik emelni a bevásárlózsákok világát. Ahogy a mottója is tartja: "Ami számodra felesleg, nekem alapanyag, másnak pedig újra érték. " Így kínálatában megtalálható a vászon zsák mellett a függönyből és a pólóból készült zsák is. Így akár egy emléknek kedves, azonban már nem kihasznált pólót új, hasznos funkcióval láthatsz el.
A hálós anyagokból készült zsákokat zöldség, gyümölcs bevásárlásához ajánlja, mivel könnyen moshatók, szájuk jól záródik és súlyuk nem tud olyan jelentős lenni, hogy azt a mérlegeléskor a pénztárcád bánja.

 julia_s.png

3.
A minták szerelmesei Gombooc jászberényi alkotásaiban élhetik ki vágyaikat, aki tüll és mintás pamutvászonból varr zsákokat a zöldségek, gyümölcsök vásárlásához. Pékáruhoz pedig két méretben 100% pamut vastag molinóból készült zsákot szerezhetsz be.
Bátran vásárolhatsz velük a piacon, és bármilyen nagyobb áruházban is!

4.
A kifinomultabb minták hívei biztos találnak a hajdúböszörményi Rozka Alkotóműhelye kínálatában számukra megfelelő zsákot, ami akár len alapú kress vászonból is készülhet. A könnyebb tisztíthatóság érdekében még arra is gondolt Rozka, hogy a külső pamutréteget belülről egy vékony vízlepergető, mégis lélegző anyaggal bélelje, így elég csak nedves szivaccsal kitörölni, majd száradni hagyni.
Sőt, ha kipróbálnád magad és saját szütyőt szeretnél gyártani Rozka önkéntes zacskóvarrás workshopján erre is van lehetőséged.

5.
Lindi NOylon zsákjainak már a megnevezése is magával ragadó! 4 féle méretben kapható, lyukacs, szublimációs eljárással mintássá varázsolt anyagnak köszönhetően könnyű és jól szellőzik. Egyszerűen mosható, gyorsan szárad, kis helyen elfér.
Természetesen a pékáruk számára elérhető egy PUL anyagból készült zsák is, hogy a kasszaszalaggal még véletlenül se érintkezzenek a finom falatok és a kiszáradástól is óvhasd őket sőt, még a kéretlen nedvességtől -pl mirelit áru vagy kilyukadó tejes doboz - is távol tartja a kenyeret ez a vízhatlan mégis lélegző csoda.
Evelin a zsákjai mellé egy hasznos tippel is kedveskedik a vásárlóinak. Mivel a család és a varrás mellett gyakran előfordul, hogy a legalapvetőbb háztartási munkákra, így pl. a bevásárlásra is alig tud időt szakítani. Ilyenkor bátran veszi elő az okos készülékét és kér alkalmi diák segítséget a C4W-től. Hiszen mióta kevesebb mint 5 perc alatt talált ezen a platformon egy megbízható bébiszittert, aki alkalmanként kisegíti, a legnagyobb bizalommal fordul a Clickforwork és diákjai felé és ajánlja minden elfoglalt embernek.

 

+1
Végül pedig jöjjön egy kicsit más, egy kicsit a múltat idéző cekker jellegű szépség, ami fantasztikusan megállja a helyét a mai világban is.
Ha Nyíregyházán, a Szivárvány Mami Horgolt Dekorjai között, ha kutat kicsit az ember, rálelhet erre a spárgafonalból egyedi minta alapján horgolt cekkerre. Igaz alapvetően ez inkább a bevásárló táskát helyettesítené, de azt gondolom nagyobb mennyiségű burgonya vagy alma vásárlásánál jó szolgálatot tehet.

horgoltcekker.jpg

Kínálat tehát már most bőven akad. Annyi féle anyag, minta, szín, méret, stílus. Ahogy látható az ország bármely pontján megtalálható az a lelkes alkotó, akitől beszerezheted. Ha pedig idő szűkében vagy és inkább használod az online rendelést erre is mindenkinél megvan a lehetőséged.


Bármely nagyobb áruházban is bátran használhatóak.
Messze van még 2020. Kezdd el a hulladékmentesebb életmódot még ma!

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr714297083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása