Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Feledékeny vagy? 5 tipp, hogy tartsunk rendet tennivalóink között

2018. október 25. - Click for Work

Gyakran panaszkodunk, hogy mennyire feledékenyek vagyunk, olykor még a fiatalok is, pedig náluk fel sem merülhet bármiféle emlékezetbeli probléma. Legtöbbször egyszerüen csak azért nem jegyzünk meg dolgokat, mert többet akarunk az agyunktól, mint amire az adott pillanatban képes. Okozhatja ezt túlterheltség, fáradtság, stressz, vagy csak mert nem figyelünk oda. Ebben nincs semmi különös. Így vagyunk más képességeinkkel is, illetve tevékenységeinkkel, a munkát, a főzést, vagy éppen a futást illetően is. Mindig jobb teljesítményre vágyunk. 

help.png

A listakészítés ezzel egyutt is megosztó dolog, hiszen van aki arra esküszik, hogy minden fejben van, ha bármit leírna, az csak fokozná a káoszt. Emese barátnőm, ezzel szemben, egy lépést sem tenne a naptára nélkül, amint csak felmerül a lehetősége is annak, hogy akár egy ötperces időpontot is leegyeztetessünk, azonnal előkerül az olvasó szemüveg és a naptár. Az maga a megtéveszthetetlen igazság, gyüngybetők sora árulkodik arról, kivel mit beszélt meg már korábban. Ha üres, akkor van a boldogság: tudunk újra együtt lenni, ide-oda menni!

De vegyük a tennivalóink sorát, a tényeket, miért érdemes listát készíteni? A Wikipédia szerint (igen, a teendők listája-nak van már oldala!) a „teendők listája, vagy az angolból kölcsönözve to-do lista, todo lista, 2Do lista az időgazdálkodás és időtervezés egyik eszköze”. Na ugye? Személyes véleményem, hogy talán elsősorban azért érdemes elkészíteni ezt a listát, mert segít fokuszálni. Amíg elkészítem a listát, ez időben eltarthat akár öt percet is, addig fokuszálok. Utána elkezdem végrehajtani, újra fokuszálok. Így biztosan nem fogok belekezdeni két-három másik dologba, csak mert az is eszembe jutott. Emellett segíti az átláthatóságot is. Ha van listám látom, miket kell még megcsinálnom. Ha nincs, folyton kerget az érzés, mennyire temérdek sok feladatom van. Harmadsorban: tökéletes tükör, feketén-fehéren ott van a papíron, mit csináltam meg, mit nem. Végül, de nem utolósorban, segít a tervezésben. Ha látom, mit akarok megcsinálni és mennyi a rendelkezésre álló időm, tudom melyik feladatra mennyi időt szánhatok. Ahhoz, hogy hatékony legyek, elégedetten, jó érzéssel álljak fel nap végén, sokszor nagy segítség a nap elején végigvenni, mit is akarok feltétlen megcsinálni.

todolist_2.png

Milyen eszközök vannak a lista elkészítésére? Sokszor nem kell nagy dolgokra gondolni, sőt a jól bevált módszereket nem feltétlen kell elhagyni. A legkézenfekvőbb megoldás még mindig a papír és toll. Olcsó és kis helyet foglaló megoldás, és amit más eszköz nem tud: felrakható a hűtöszekrényre, így állandóan a szemünk előtt van. Azonban néhány dolgot nem tud: például nem figyelmeztet minket, ha éppen dolgunk lenne. Ezen kívül a cetlik elhagyására valamivel nagyobb esélyünk van, nem is említve azokat a nem túl szerencsés eseteket, amikor véletlen kidobjuk párunk feljegyzéseit takarítás közben. Épp ezért nézzük a modernebb megoldásokat!

fiatalok.png

Todoist

A Todoist egy remek online feladatütemező. Önmagában nem egy csoda, viszont vannak érdekes megoldásai. Ilyen például, hogy egy egyszerű könyvjelző létrehozása után összedolgozik a Gmail levelezőrendszerrel. Mivel online működik, gyakorlatilag bármilyen rendszeren, bárhonnan elérhetjük, ahol van internet és böngésző. A riasztásokat is e-mailben küldi utánunk.

Remember the milk

Remek választás valószínűleg a Remember the milk fantázianevű oldal, amely gyakorlatilag mindenre képes, amire szükségünk lehet ebben a témakörben. Itt is igaz, hogy online volta miatt szinte minden rendszeren elérhető, de nem csak saját felületén bütykölhetjük (bár nagyon kényelmes és gyors az is). Integrálható a Gmailbe, az iGoogle-be, a Twitterbe stb. A Google Gear telepítése után pedig akár offline is használhatjuk, ha éppen nem csatlakozik a gépünk az internetre. Természetesen mobil eszközökről is elérhető, az iPhone és az iPod Touch számára külön optimalizálva is.

Dextronet

A Dextronet szoftvere nem fog minket elkápráztatni funkciók tömegével. Éppen ellenkezőleg: egyszerűségével és könnyű kezelhetőségével hódít. A telepítése után a tálca ikonra kattintva máris megjelenik az átlátható, nagyméretű és letisztult tennivaló lista. Egy kattintással írogathatunk bele bármit. A legjobb az egészben, hogy a tennivalókat a Windows asztalra helyezhetjük, egyfajta interaktív tapétaként, így mindig szem előtt lesznek, nem kell külön szoftver betöltenünk, és menükben kotorásznunk. Minden teendőhöz beállíthatunk prioritást és emlékeztetőt, sőt bármilyen sorrendben (dátum, fontosság, stb.) rendezhetjük őket.

Napi teendők listája – átlátható rendszerben 

Nagyon szerethető kialakításban a szoftver különböző színkódokkal jelöli a programokat, így a felhasználó csak belenéz a naptárába, és máris látja, mi és milyen feladatok várnak rá aznap. A fejlesztő ezt gondolta egy kicsit tovább, hiszen a munkáink nagy része 5 perc alatt elvégezhető…így aztán, amikor valaki összeírja, még az is kiderül mik azok a feladatok, amiket nem érdemes halogatni...

Applikációk - Checklist 

AppStore-ban válogathatunk rengeteg ilyen jellegű alkalmazás között. Az ingyenes Checklist már egy jól használható megoldás. Villámgyorsan használható és jól átlátható. Amivel végeztünk, azt kipipálhatjuk, így nyomon követhető, hogyan halad pl. a vásárlás.

(Forrás: Hvg.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr4314306579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása