Diákmunka mint még soha

Gyermekfelügyelet

2018. június 09. - Click for Work

A világ minden részén a nyári iskolai szünet a leghosszabb. De hogy hány hétig is tart, az már országonként eltérő. Európában a legrövidebb vakáció 5 hetes, a leghosszabbak 13 hétig is tartanak. A legrövidebb nyara a Németországban, Hollandiában, Dániában, Angliában vagy Walesben tanuló diákoknak van, nekik alig valamivel több, mint 6 hét a vakáció. Kétszer ennyi ideig (12-13 hétig) tart a szünidő a balti államokban, Olaszországban, Máltán, Görögországban. Magyarországon 11 hét a vakáció, akárcsak Romániában és Finnországban.

nyar-620x330.jpg

Magyarországon kb. 1,2 millió iskolás korú gyerek felügyeletét kell megszerveznie a családoknak. A 11 hetes vakáció nem számít extrém hosszúnak, mégis jogosan merülhet fel a kérdés, vajon nem volna-e jobb, ha rövidebb lenne, és több ideig tartanának az évközi szünetek. A diákok biztosan nem rövidítenének rajtuk, de mi szólhat a hosszabb vakáció ellen?

Elsőként említhető a szülők rendelkezésre álló fizetett szabadsága, ami jóval kevesebb az iskolai szünetnél, a táborok, nyaralások költségesek. Vagy a sajátos nevelési igényű és a hátrányos helyzetű gyerekek számára pedig kifejezetten hátrány, ha két hónapon át akadozik a fejlesztésük.

A nyári szünet ideje alatt a nagyobbakat már akár otthon is lehet hagyni napközben, de még ezzel együtt is a nyári szünet tervezése, legalábbis fejben, kora tavasszal már biztosan elkezdődik. Ha nem akarjuk, hogy a gyerek a tévé vagy a számítógép előtt töltse az idejét, előre ki kell találni a menetrendet, vagy egy programot. Nyilván mindenki családon belül igyekszik megoldani a nyaraltatást, de nem mindenhol van nagymama vagy nagypapa, akire rá lehet bízni az unokákat akár hetekre. Ilyenkor jön az ismerősök, vagy az ismerősök ismerősei források. De mi van, ha ezek is kifújtak?

Aki megengedheti magának, csak időt kell szánnia arra, hogy a legmegfelelőbb tábort megtalálja a gyerekének. Van is erre specializálódott honlap, ahol az árakat is össze lehet vetni, és többek között a főző-, nomád, kézműves, sport-, zene-, és kalandtáborok közül válogathatunk kedvünkre. Ám sajnos ezek egyikét sem lehet heti húszezer forintnál kevesebből megúszni, de a határ a csillagos ég, 90 ezerért kínálnak például vitorlástábort a Balatonnál…

zanka_ro_4446_md.jpg

Nade…

Vajon jó az a gyereknek, ha reggel 7-től este 6-ig és még a szünetekben is az óvodában van? És az iskolás? Folyton táborokban legyen? Mikor vannak akkor egyáltalán otthon? Mikor játszhatnak egymással a testvérek? Mikor vacsorázik együtt a család? Egyáltalán mikor van együtt a család? Milyen így az életük?

Valami, valahogy nagyon hiányzik szinte minden családból, “valaki”, aki nem kapkodva, idegeskedve, hanem kényelmesen, odaadással, odafigyelve gondozza a gyerekeket, valaki aki, úgy általában besegít a családoknak. Azért, hogy normálisan menjen minden, úgy mint régen. Mert sajnos manapság, a vélt vagy elvárt társadalmi jólétben, az újonnan alapított intézményi keretek között mindez elveszett. Mindenki rohan, és egyébként is oldja meg mindenki úgy, ahogy tudja. De mi van akkor, ha az ismerős ismerőse forrás is elérhetetlen?  

Ilyenkor jön jól egy rugalmas pót nagyi, vagy egy kisgyereket közelről is látott már egyetemista…aki otthon a megszokott, a saját birodalomban vigyázz a „nyaraló” gyerekekre. Így minden „normális” maradhat, annak ellenére, hogy a szülők dolgoznak, a gyerek otthon van biztonságban és ráadásul felügyelet, kiemelt figyelem mellett. Ennél mindenki számára nincs is jobb, kényelmesebb, illetve így több olyan dolog is természetesen és minden erőlködés nélkül megvalósulhat, ami nélkülözhetetlen a gyereknevelésben. Mert mi is az a gyereknevelés?  

Napirend. Az egészséges napirend kialakítása újszülött kortól nagyon fontos, ez adja a gyereknek a biztonságot, későbbi tájékozódási pontokat a világban. Nagyon fontos, hogy ne boruljon fel nyáron se. Mert igenis nem jó, ha nyáron is kora reggel kell kelni, hogy a város másik végén megtartott táborba odaérjen a gyerek.

A Gyerekre szánt idő. Ha egy gyerekkel otthon foglalkoznak, az óvodában, iskolában is érdeklődő lesz. Sok olyan tábor van, ami rendkívül érdekesnek tűnő programot kínál, ám keveset ér, ha a gyerek nem kapja meg a minimális figyelmet sem.

Mozgás. Egy pót nagyi, vagy az egyetemista a legalkalmasabb arra, hogy kiránduljon, piknikezzen, vagy akár focizzon órák hosszat a rá bízott gyerekekkel. Nincs is ennél jobb, kell ennél nagyobb nyári élmény? Együtt és közösen, még ha rossz is az idő.

apafia_quotesgram_com_2016.jpg

Valódi kapcsolat Mert ha rossz az idő a mai gyerekeket már kevéssé lehet a szabadban tartani. Ráadásul az anyagi jólét fokozódása és az ezzel együtt járó technikai fejlődés átírta a mindennapokat, a gyerekek óhatatlanul az online világ résesei,  ők már egy másik generáció. Meg kell találni a megfelelő egyensúlyt, legyen egy  szabály a "gépezésre" és azt tartassuk is be a gyerekkel.  Nem kizárt, hogy az 5 éves megtanítja az egyetemistát a számítógép rejtelmeire, de ugyanilyen jó móka lesz a "Ki nevet a végén" társas is egészen bizonyosan. 

Plusz 1 kéz és napi pár óra jól jöhet nyáron különösen, így mentik meg a pót nagyik és az óvoda pedagógus egyetemisták a családokat. Mert ők azok, akik kitalálnak kreatív feladatokat a gyerekeinknek, akár közös rajzolást – pl. valaki elkezd valamit rajzolni, a másik meg folytatja és végül egészen absztrakt, vicces dolgok születnek belőle- illetve nekik van arra idejük, hogy társasjátékozzanak, ügyesség és képesség fejlesztő játékokkal játsszanak a gyerekeinkkel.   

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr10014035834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.