Diákmunka mint még soha

Halálos takarítószerek, avagy a tisztaság ára

2018. március 10. - Click for Work

A halálos kimenetelű balesetek kilenc százaléka történik a háztartási anyagokkal való érintkezés, és az ebből fakadó mérgezések következtében. Hiába sok esetben a dobozokon feltüntetett jelzés, tegyük a szívünkre a kezünket, sok esetben rutinból vásárolunk, és így is használjuk őket. Különösen érvényes ez azokra a pillanatokra, amikor időzavarban vagyunk - általában mindig - és bele se gondolunk abba, milyen veszélyforrásnak tesszük ki magunkat és szeretteinket.

Az esetek legnagyobb részében az elszenvedők a gyermekek. Hiába az elővigyázatosság, az állandó kommunikáció arról, mit szabad és mit nem, a gyermek kíváncsi, és ez sajnos nagyon sok esetben végződik tragédiával. A háztartási mérgezések közel 40%-át 14 éven aluli gyermekek szenvedik el. Ezen mérgezések általában hipóval, hideg zsíroldóval, mosószerekkel és kapszulákkal történnek.

hjelpertil-1-1.jpg

Az Országos Közegészségügyi központ arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavaszi nagytakarítás idején mindenki sokkal nagyobb körültekintéssel végezze el az otthoni házimunkát, majd a használt vegyszereket ne csupán egy szekrénybe pakoljuk be, de zárjuk is el a gyermekektől.

Számtalan gyermekpszichológus véleménye megegyezik abban, hogy a tiltás csak növeli a gyermeki kíváncsiságot, így nem elég elmondani, mit és miért ne tegyen a gyermek, hiszen a fejlődése, a személyisége azon múlik, mennyit tapasztal. Így aztán a tapasztalás náluk még nem mérlegelt tevékenység, nem kapcsolódik a veszélyérzettel, ezért van az, hogy amire azt mondjuk, tilos, mégis megteszik. Éppen ezért különösen fontos, hogy mi, felnőttek tegyük lehetetlenné gyermekeink számára az utat ahhoz, hogy kárt tegyenek magukban.

Sokan nem is sejtik, de de például a mindennapokban használt penészirtó, hideg zsíroldó, vízkőoldó vagy hipó önmagában is mérgező hatású, ha pedig ezeket a szereket valaki a nagyobb hatás érdekében összekeveri a háztartási ecettel, klórgáz keletkezik, ami hatványozottan vezet mérgezéshez és halálhoz.

A South China Morning Post http://www.scmp.com/news/world/article/2110586/use-bleach-cleansers-just-once-week-linked-higher-risk-deadly-lung cikkében kifejti, hogy azok az emberek, akik hetente legalább egy alkalommal fertőtlenítő, vagy fehérítő szerekkel érintkeznek, könnyebben válnak egyes tüdőbetegségek elszenvedőjévé. A fertőtlenítőszerek használata a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának nagyobb kockázatát eredményezi. A kutatás szerint a betegség előfordulását az Egyesült Államokban több mint 55 000 ápolónőn vizsgálta.

A Harvard Egyetem és a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (Inserm) 30 éves tanulmánya szerint azok, akik hetente egyszer használták a termékeket, olyan magasak voltak, mint a 32% -kal nagyobb eséllyel a betegség kialakulására.

Tévedés azt gondolnunk, hogy a bio tisztítószerek teljesen ártalmatlanok lennének. Minden esetben, akár egy áruházban vásárolunk, akár az interneten rendelünk tisztítószereket, függetlenül a besorolástól, minden esetben figyelnünk kell arra, mi a használati utasítás, és mi a veszélyességi faktor, hiszen az élet a tét.

Hiába van egy dobozra, vagy egy hirdetésen feltüntetve, hogy a termék biológiai úton lebomlik, attól még tartalmazhat veszélyes, irritáló összetevőket.

Nem csak hazánkban, de szerte a világban az egyik legveszélyesebb tevékenység az ablakok tisztítása, különösen a panelok emeleti lakásaiban. Elég egyetlen csengő, vagy egy telefonhívás, és azonnal abbahagyjuk az ablakok tisztítását, és a nyitva hagyott ablak számtalan esetben a gyermekek kíváncsiságát kelti fel.  De önmagunk védelme is különösen fontos, hiszen számtalan halálos kimenetelű baleset történik ablaktisztítás közben, amikor az egyensúlyt elveszítve zuhannak ki a nyitott ablakon.

 

A tavaszi nagytakarítás minden pillanatát átvesszük, legyen az a portörlés, bútorok elmozdítása, ablaktisztítás, vagy a kert rendbetétele. Keressetek minket bizalommal, hiszen a Click for Work azért jött létre, hogy segítséget nyújtson ott, és abban, amire szükség van. (Theodorovits Andrea)

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr5413728892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.