Diákmunka mint még soha

Példát adj a gyermeknek

2018. április 14. - Click for Work

Ez a cikk csak akkor szól neked, ha stresszes gyereket nevelsz. Ha a tiéd azon elenyésző kis csapat táborát alkotja, akik reggel örömmel mennek iskolába, nincs stressz, és nincs gyomorgörcs, akkor ne vesztegesd az időd, görgess tovább.

Te, aki viszont itt maradtál a hatalmas százalék elkeseredett táborát gyarapítod. Te vagy az átlag szülő, az átlagon felül gyermekkel. Meg én. Tudod, tiéd az a gyerek, aki stresszes, és folyton sír. Aki hiába tanul otthon, és hibátlanul felmondja a leckét, a suliban mégsem teljesít. Tiéd lesz az a gyerek, aki folyton kapja a beírást, és ha suliba kell mennie nem panaszkodik, de gyomorgörcse lesz, és folyton hányni kezd. Ugye a tiéd is?

is-your-teenager-depressed.jpg

És miközben éjszakákon át azon töprengünk mit rontottunk el, olvassuk a szakértőket, mely szerint elég, ha boldog a gyerek, nem számíta  jegy, hiszen a boldogságra szültük őket. Majd megnyugszunk, és éjjel felriadunk, mert bakker, boldogság és lepkekergetés, de a pontszámok, az a rohadt pontszám kell majd a suliba.

És eszedbe jut a múltkor hajnalban látott jelenet, amikor a fiatal 17 éves a Tesco előtt áll, munkás ruha rajta, és beszalad a boltba sört venni és kiflit, hiszen kezdődik a meló, és a napot bírni kell. És rájössz, nem volt szükség a pontokra, lett belőle melós, 17 évesen hajnalban kel, pedig még iskolában lenne a helye.

És rádöbbensz, valahol mégis kell a pont, meg a jobb jegy, és alig várod a reggelt, hogy felkeljen a szemed fénye, és elmesélhesd a 17 éves fiú történetét, hogy motiválj, hogy lelket önts, és nem érted, miért lesz hirtelen zöld a kicsi arca, és ismét öklendezik, szeme könnyben, és te nem érted, megint mit rontottál el.

Semmit. Te őt akarod, ő pedig kivételesen nem téged. Példaképet akar. Igazi, kézzel fogható példaképet. Nem a YouTube csatorna sztárját akarja, mert ő sosem válaszol. Nem is téged akar, mert te leszel az intő és óvó, néha megrovó. Egy példaképet akar. Valakit, aki laza, aki közel áll hozzá, aki megérti min megy most keresztül. Önmagát akarja látni. A rettegett felnőtt világban akarja látni magát. Tudni akarja mivé vált a szorongó kiskamasz, aki ugyanúgy hallja, mint ahogy Te hallatod, hogy ha így folytatod, nem lesz belőled senki. A senkit akarja. A tegnap senkijét, akiből mára valaki lett.

Add meg neki. Ha fél a matektól, szerezz hozzá egyetemistát. Ha az angol nem megy neki, szerezz hozzá egyetemistát. Ha a rajztól, írástól, földrajztól vannak görcsei, szerezz hozzá egyetemistát.

20f811b74f8db56fcf2846e45462651e.jpg

A jövőképét add meg neki. A példát. Az egyetemistát. Aki meg fogja érteni min megy most keresztül, és mindamellett érti az egyenletet, ami neki nem megy. Aki jól beszél angolul, vagy épp a formatervező szakot végzi és úgy rajzol, mint a környezetedben senki más. Adj neki példát. Ne a szemüveges szomszéd Gizi nénit. Mert nem érti meg. Más volt a világ. Példát adj neki. Mait. Kézzel foghatót.

Mert szüksége van rá, és rád. Rád, aki észreveszed, hogy bajban van, hogy szorong, és megérted, lesznek dolgok, amikről veled nem beszél majd. És igen, évek múlva Te leszel a példaképe, mert megérti majd mindazt, amit Te már tudsz. De ma másra van szüksége. Egyetlen emberre, aki vele van, aki talán pár évvel ezelőtt még szintén szorongó volt. De ma ott tart, ahová a tiéd vágyik. Az egyetemre, a boldog életre, a lazaságra, vagányságra, alázatra. Az életre. (Theodorovits Andrea)

Szerelemből idegen

Ki ne ismerné. vagy ki az, aki nem fél attól, hogy a ma még lángoló szerelem lapossá lesz, majd egész egyszerűen egy reggel arra kelsz, nem is ismered azt, aki melletted fekszik? Mert minden szürke lett. Mert hagytuk azzá válni. Mert lett lakás, és közben hajtunk a zöld kerítésre, a kicsi kerttel, és ott a gyerek, aki az élet, a minden. És ott a rózsaszín Coelho idézet, mely szerint az élet szép csak észre kell venni. Na igen. És jön a frusztráltság, mert csak képeken látsz boldog naplementében fürdő párokat. Neked ez kimaradt. No persze nem a naplemente, mert az volt a múlt hónapban is, amikor a kicsi lehorzsolta a lábát a Duna parton, és egész úton hazáig ordított. Ott volt a naplemente, közben alig vártad, hogy hazaérj. De valahogy észre sem vetted. És ott vannak a meghitt esték is, amikor elmosogatod a vacsora szennyesét, és közben kikészíted, ami holnapra kell. És ott a másik, akivel szinte másról sem beszéltek, csak, hogy miért nem eszik rendesen a kicsi, és megint beázott a tető, vagy, hogy a munkahelyen a Bözsi megint mekkora idióta. Majd fáradtan bekapcsoljátok a tévét, és hangtalan alszotok. Mindeközben kialszik a láng. A láng, ami a lelkek őszinte beszélgetésével megmenthető lett volna. Mert vannak félelmek, ki nem mondott vágyak, álmok, és a csend, ami akkor, abban a pillanatban mindent elmond.

bad-relationship.jpg

De te mosogatsz, mert reggel nem maradhat koszos tányér, és a férfi is fáradt, és különben is, ott a gyerek, ez már nektek nem jár. És közben eltelnek a percek, az órák, az évek, és valami elveszett. Eltűnik a meghittség, a pillanat, az érzés, amit magaddal vihetnél, ha nehéz az élet.

És egy reggel felébredsz, és azt érzed, kihúzták a lábad alól a világot. Az, ami nem is oly rég még ezer színben pompázott, most szürke. Mert nincs idő, nincs lehetőség, nincs esély. Pedig csak néha kellene egyetlen este, vagy egy délután kettesben.

relationships.jpg

Amikor ti sétáltok a Duna parton, a naplementében, hogy láthasd azt a férfit, akit rég úgy szeretettél, és te is nő lehess. Nő, aki igenis tud még hangosan röhögni, szandál nélkül lábat lógatni, és nem, nem akarsz most horzsolt térdet ápolni. Mert most nő vagy, a lelkedben anya, aki megmenti azt, ami menthető. A férfit, aki azzá tett, ami lehetsz, amiért egész életedben talán hálásnak kell lenned. Anyává tett. De most nő lehetsz. Önfeledt, szerelmes, giccses és boldog. Pillanatot adhatsz, és kaphatsz, amit elrejtesz a szívem zugába, ha szürke lesz az élet.  És nem kell, hogy fájjon a szíved, mert a lelked másik fele, a gyerek is boldog. Otthon van, és vigyáznak rá. Hangosan kacag, elbújik a szekrény mögé, és szívecskét rajzol neked. Mert biztonságban van, boldog, és vigyáznak rá. Te pedig pár órán át élhetsz. Ismét lélegzel, és mentesz. Egyszerre több életet. A családodat mented. ( Theodorovits Andrea)

https://clickforwork.hu

Mert semmire sincs idő

Valamiért kinyílik a bicska a zsebemben, amikor azt hallom, mindenre van idő, csak akarni kell. Ó igen, és a minden csak szervezés kérdése mondat ismerős? Bevallom, ilyenkor gőzölögni kezd az agyam, és képes lennék lávát hányni. Na igen. És általában ezt ott, és attól hallom, akinek nincs gyereke, letudja a nyolc óra munkát, majd meghal az unalomtól. Mert annak, aki családban él, nagyon is jól tudja, milyen az, amikor nincs idő.

stressed-700x467.jpg

Nem hogy magunkra nincs idő, de az otthon felejtett kulcscsomóért sincs idő hazaszaladni. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen vacak levél miatt órákig állunk a sorba, és már a felmenőjét is emlegettem az üveg mögött ülő postai alkalmazottnak, mígnem elszégyenlem magam, mert eszembe jut, neki talán kevesebb ideje van. És amikor letargikus hangulatban vagyok, rádöbbenek, ez talán nem helyes. Nem kellene mindig és állandóan rohanni. Nem kellene mindent összecsapni, és lassan nyílik a barackfa virága, és én észre sem vettem. Mert rohanok. Rohanok a gyerekért, a munkába, szülőire, postára, bevásárolni, és közben emészt a bűntudat, mert annyi mindenre nincs időm. Legfőképp magamra nincs. Pedig elhatároztam, hogy kevesebbet stresszelek, többet pihenek, mozgok, és én is kicsattanok majd a boldog egészségtudattól.

to-do-list.jpg

Mert ez az egy életem van, és ezt kellene, hogy éljem. Mit élem? Megéljem! Igen. Mosolyogva akarom megélni, mert észre sem vettem, de lassan valahogy felnőnek a srácok, és én egy két lábon járó görcs vagyok. Mert nem akarok hibázni, valahogy azonban mégis sikerül. Otthon marad a tesicucc, vagy a baromira fontos anyag, amit átnézésre hoztam el a munkahelyemről, amiből persze nem lett semmi. Mit semmi? Ott maradt, ahová letettem. De visszamenni balgaság, hiszen elkések, és nincs senki, aki elhozná. Pedig kellene, mert vagy a gyerek uzsonnája marad az asztalon, és sokára lesz még délután négy, vagy én hagyok valamit otthon, és ha túlóra van, nem érek a postára, és nem gondolhatom azt, amit, a postás kisasszonyról, majd meg sem bánhatom. Mert nincs idő. Kellene, vagy legalább valaki, aki időt ad, aki leveszi a terhet a vállamról, csak néha, és csak picit. Pont akkor, és pont ott, amikor nagyon kell.  (Theodorovits Andrea)

Hol a segítség?

A kiszolgáltatottság érzéséhez elég egyetlen egy pillanat. Elég egy vadidegen város, ahol senkit nem ismersz, egy este, két gyerek, és egyetlen apró baleset, aminek kéztörés a vége

A kicsié. Persze azonnal hívod a mentőt, mert nem tudod hol fogd, hogyan teszel jót, vagy éppen rosszat, egyetlen dolgot tudsz, de azt nagyon, azonnal segítségre van szükséged. Majd végignézel a két gyereken, az egyik 11 éves, éppen falfehér, sokkot kapott a húga látványától, és ott a kicsi, alig hét évesen, zokog, ordít, és arra kér, segítsek.

A segélyhívó diszpécsere kedves, közli mindjárt elindulnak, de belém hasít a felismerés. Két gyerek van. Kettő. Az egyik a kezét törte, a másik itt van egyedül. És este van, este 10. Magától értetődik a kérdés, ezt bizony most együtt kell végigcsinálni, így közlöm a kedves diszpécser hanggal, jönne a másik gyerek is. Nem maradhat egyedül, semmiképp nem. A válasz felér egy arcon csapással, egyetlen gyerek jöhet, a sérült, a másikat bízzam valakire.

Nézek rájuk, és érzem, meg kell oldanom. Fel kell emelnem a kicsit, valahogy meg kell oldanom, mert a kocsiba jöhet velem a nagy is. Mert este 10 van, és falfehér, és az arcán ömlenek a könnyek. Belém kapaszkodik, nem mer szólni, de látom rajta ez most a világvége, ott benn a kicsi lelkébe.

img_9940.JPG
Mert nincs kire hagyjam, nincs kinek szóljak, mert itt vagyok a nagy városban, senkit nem ismerve, és kellene valaki. Most, ebben a pillanatban valaki, aki megbízható, akinek van egyetlen száma, amit ha beütök a telefonba kicsörög, aki jönne, és itt lenne. Segítene, vagy csak nyugtatna, aki vigyázna a nagyobbra, amíg én a kicsivel vagyok.

De nem volt. És neked sincs. Neked, aki egyedül vagy, eggyel, vagy többel, és csak imádkozni tudsz, hogy ma se téged érjen a baleset, és őket meg végképp nem, mert nincs telefonszámod, mert nem írtad ki a munkát, mert még nem kértél segítséget, és történjen bármi ott vagy egyedül, és meg kell oldanod. Meg kell, mert másként nem lehet. Pedig jönne a kedves lány, aki korrepetált, vagy a fiatal srác, akinek megvan a száma, mert a múltkor a füvet kaszálta, vagy a nagyihoz vitte az ebédet és beszélgetett is vele. Jönne valaki, az az egy, akinek megvan a  száma, akt hívni tudsz, hogy érezd, nem vagy egyedül. (Theodorovits Andrea)

Halálos takarítószerek, avagy a tisztaság ára

A halálos kimenetelű balesetek kilenc százaléka történik a háztartási anyagokkal való érintkezés, és az ebből fakadó mérgezések következtében. Hiába sok esetben a dobozokon feltüntetett jelzés, tegyük a szívünkre a kezünket, sok esetben rutinból vásárolunk, és így is használjuk őket. Különösen érvényes ez azokra a pillanatokra, amikor időzavarban vagyunk - általában mindig - és bele se gondolunk abba, milyen veszélyforrásnak tesszük ki magunkat és szeretteinket.

Az esetek legnagyobb részében az elszenvedők a gyermekek. Hiába az elővigyázatosság, az állandó kommunikáció arról, mit szabad és mit nem, a gyermek kíváncsi, és ez sajnos nagyon sok esetben végződik tragédiával. A háztartási mérgezések közel 40%-át 14 éven aluli gyermekek szenvedik el. Ezen mérgezések általában hipóval, hideg zsíroldóval, mosószerekkel és kapszulákkal történnek.

hjelpertil-1-1.jpg

Az Országos Közegészségügyi központ arra hívja fel a figyelmet, hogy a tavaszi nagytakarítás idején mindenki sokkal nagyobb körültekintéssel végezze el az otthoni házimunkát, majd a használt vegyszereket ne csupán egy szekrénybe pakoljuk be, de zárjuk is el a gyermekektől.

Számtalan gyermekpszichológus véleménye megegyezik abban, hogy a tiltás csak növeli a gyermeki kíváncsiságot, így nem elég elmondani, mit és miért ne tegyen a gyermek, hiszen a fejlődése, a személyisége azon múlik, mennyit tapasztal. Így aztán a tapasztalás náluk még nem mérlegelt tevékenység, nem kapcsolódik a veszélyérzettel, ezért van az, hogy amire azt mondjuk, tilos, mégis megteszik. Éppen ezért különösen fontos, hogy mi, felnőttek tegyük lehetetlenné gyermekeink számára az utat ahhoz, hogy kárt tegyenek magukban.

Sokan nem is sejtik, de de például a mindennapokban használt penészirtó, hideg zsíroldó, vízkőoldó vagy hipó önmagában is mérgező hatású, ha pedig ezeket a szereket valaki a nagyobb hatás érdekében összekeveri a háztartási ecettel, klórgáz keletkezik, ami hatványozottan vezet mérgezéshez és halálhoz.

A South China Morning Post http://www.scmp.com/news/world/article/2110586/use-bleach-cleansers-just-once-week-linked-higher-risk-deadly-lung cikkében kifejti, hogy azok az emberek, akik hetente legalább egy alkalommal fertőtlenítő, vagy fehérítő szerekkel érintkeznek, könnyebben válnak egyes tüdőbetegségek elszenvedőjévé. A fertőtlenítőszerek használata a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának nagyobb kockázatát eredményezi. A kutatás szerint a betegség előfordulását az Egyesült Államokban több mint 55 000 ápolónőn vizsgálta.

A Harvard Egyetem és a Francia Nemzeti Egészségügyi és Orvosi Kutatóintézet (Inserm) 30 éves tanulmánya szerint azok, akik hetente egyszer használták a termékeket, olyan magasak voltak, mint a 32% -kal nagyobb eséllyel a betegség kialakulására.

Tévedés azt gondolnunk, hogy a bio tisztítószerek teljesen ártalmatlanok lennének. Minden esetben, akár egy áruházban vásárolunk, akár az interneten rendelünk tisztítószereket, függetlenül a besorolástól, minden esetben figyelnünk kell arra, mi a használati utasítás, és mi a veszélyességi faktor, hiszen az élet a tét.

Hiába van egy dobozra, vagy egy hirdetésen feltüntetve, hogy a termék biológiai úton lebomlik, attól még tartalmazhat veszélyes, irritáló összetevőket.

Nem csak hazánkban, de szerte a világban az egyik legveszélyesebb tevékenység az ablakok tisztítása, különösen a panelok emeleti lakásaiban. Elég egyetlen csengő, vagy egy telefonhívás, és azonnal abbahagyjuk az ablakok tisztítását, és a nyitva hagyott ablak számtalan esetben a gyermekek kíváncsiságát kelti fel.  De önmagunk védelme is különösen fontos, hiszen számtalan halálos kimenetelű baleset történik ablaktisztítás közben, amikor az egyensúlyt elveszítve zuhannak ki a nyitott ablakon.

 

A tavaszi nagytakarítás minden pillanatát átvesszük, legyen az a portörlés, bútorok elmozdítása, ablaktisztítás, vagy a kert rendbetétele. Keressetek minket bizalommal, hiszen a Click for Work azért jött létre, hogy segítséget nyújtson ott, és abban, amire szükség van. (Theodorovits Andrea)

Tavaszi és húsvéti készülődés

Bár már egyre később sötétedik, idén sem marad sok időnk, mert ahogy beköszönt a jó idő, új lendületet kell vegyünk, hogy nekilássunk a tavaszi munkálatoknak, takarításnak, rendrakásnak. Honnan merítsünk erőt, hogy csináljuk? Egyáltalán miért épp most? A vendégek miatt, akiket Húsvétra várunk? Nekik takarítunk, miattuk csináljuk? Honnan erednek a húsvéti hagyományok, mi az összefüggés? 

Időben nagyon messze kell visszamennünk. Ősidők óta a világ minden táján megünnepelték a tavaszt, a természet újjászületését. A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, ugyanakkor a  a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének az ünnepe is. Nem kell tehát másra gondolnunk: a tavaszi nagytakarítás egyrészt az ősi szokásokból itt maradt hagyomány, másrészt a keresztény világban a legnagyobb készülődés ünnepe.

33-easter-table-decorations-centerpieces-for-easter-7.jpg

De ne szégyelljük bevallani, mindez belső igényből fakad, mert nekünk magunknak van szükségünk arra, hogy a tél nyomait eltüntessük, hogy kitessékeljük a tél folyamán bent rekedt levegőt, újfajta energiákkal töltsük meg a házat. Sokunk által ismert Feng Shui elméletet szerint az éltető energiák szabad áramlása alapvető hatással van arra, hogy jól érezzük magunkat. Ha jól érezzük magunkat, mind tudjuk: nem betegszünk meg, és könnyebben is határozzuk el magunkat bármi újra. Rakj rendet, szabadulj meg a kacatoktól, mert egy egyszerű rendrakással is sokat tehetsz az akadályok megszüntetése, a bent rekedt energiák eltávolításáért. Ha végeztél, jöhet a nagytakarítás!

Azonban nincs értelme a nagytakarításnak, ha hulla fáradt és morcos vagy az ünnep alatt is. Inkább oszd fel a munkát több részre, nézz körül mik azok a feladatok, amiben segítségre van szükséged. Kérj segítséget, mert így kipihenten fogadhatod a vendégeidet a tiszta és ragyogó lakásodban a húsvéti ünnepek alatt!

Egyetem, kontra éhezés

Egyetem, kontra éhezés

Ha azt gondolnánk, hogy az egyetemisták élete fenékig tejlöf, hatalmasat tévedünk. A számuk egyre csökken, nem azért, mert nem tudnák elérni az ehhez szükséges pontszámot, sőt, némelyikük hatalmas reménységgel indulna el ezen az úton, de a pénz, a megélhetés lehetősége bizony számtalan egyetemistát elriaszt ettől az úttól.

A KSH adatai szerint az előző tanévi 295 ezerről 287 ezerre csökkent a hallgatók létszáma a 2016/17-es tanévre. Ez nem véletlen. A nappali tagozatos hallgatók addig, amíg az iskolát el nem végzik, bizony számtalan esetben éhezni kényszerülnek. Addig, amíg a 4,5-ös átlagnál havonta 13.000 forintnyi ösztöndíjban részesülnek, és nincs más lehetőség, addig ez a szám egyre inkább csökkenni fog. Ebből nem tudják fizetni a kollégiumot, a jegyzeteket, a havi élelemről már ne is beszéljünk.

graduates_2912962k.jpg

Ismét a tehetősebb szülők gyermekei lenne a jövő?

Hiszen elmondhatjuk, hogy nappali tagozaton tanulni éveken keresztül kész öngyilkosság abban az esetben, ha nincs a fiatalok mellett a családi háttér, aki biztosítja a gyermekek számára az ellátást. Mert bár a diákhitel összege 2018 február 1-től már havi 70.000 forint is lehet, ha ezt az összeget, és a 4,5-ös tanulmányi átlag összegét is meggyúrjuk, akkor is csupán 83.000 forint az az összeg, amit az egyetemisták számára jut. Ebből kell jegyzeteket vásárolni, kollégiumot fizetni, vagy ha itt már nincs hely, albérleti díjat és rezsit pengetni, minden hónapban, és ismét arra jutunk, nem maradt pénz kenyérre.

Mert ma, 2018-ban az egyetemisták hatalmas százaléka éhezik

Aki nem, azok kiegészítő munkákat vállalnak, vagy diákmeló keretén belül, vagy feketén, ki hol talál. A bérezés természetesen alacsony, a fekete munkák esetében pedig számtalan esetben semmi. Mert fiatalok még és átverhetőek. Mert még hisznek abban, hogy a jó a jutalmát, a rossz pedig a büntetését kapja meg minden esetben.

Mi, a Click For Work, ebben nyújtunk segítséget számukra. Olyan munkát végezhetnek nálunk, ami a leginkább testhez áll. Lesz, aki gyermekekkel foglalkozik, és lesz, aki az idősek körüli áldásos tennivalókat végzi. Ma már elmondhatjuk, számtalan egyetemista szavazott nekünk bizalmat, és számtalan megbízó is csatlakozik hozzánk. Mert a cél közös. Megkönnyíteni az elfoglalt megbízóink életét, akár a kert, vagy a lakás körüli munkálatokat vesszük át, akár csak egy bevásárlást intézünk el a számukra, de ott vagyunk. Ott vagyunk az egyetemistákkal, amikor az idős rokont sétálni kell vinni, vagy a kis csemetére kell vigyázni, amíg anya a dolgát intézi. És amellett, hogy megbízóink elégedettségében fürdőzünk, minden nap elmondhatjuk, hogy munkát, megélhetést, és lehetőséget adunk azoknak, akik a jövőt jelentik.

23415482_1525512550870339_6381526711688215594_o.jpg

Segítség! Iskolába jár a gyerek!

Annyira szép érzés, amikor elkezdik. Amikor ott állnak az ismeretlen küszöbén, kissé félszegen, kissé bátortalanul, de egy dologban egyeznek, tudják, hogy megcsinálják, mert képesek rá. És elkezdődik az iskola. Ugye mindannyian ismerjük az érzést? Amikor könnyek között nézzük, ahogy elnyeli őket az ígéretet rejtő hatalmas iskolatáska, az első pici betű, amit szépen akarnak, és gyöngy betűkkel, de csak pici próbálkozás a vége. De nekünk a legszebb, és már tudjuk, tűzoltó lesz, vagy katona, vagy vadakat terelő juhász, csak legyen boldog, mert ez számít igazán.

schoolkids-walk_3189442b.jpg

De hol a boldogság, amikor a nap felét az iskolában tölti? Amikor egyre bonyolultabb a számtan, és már mi sem mindig értjük. És hol az idő, merre az alkalom, hogy segíteni tudjuk őket? Mert akkor boldog, és kiegyensúlyozott, ha érti, miről beszélnek az iskolában. Ha megérti az összefüggéseket, és van alap, amire építhet. Ehhez pedig tetszik vagy sem, a szorgalom mellett bizony sokszor kell valaki, aki elmagyarázza, aki megérteti. És lehet a miénk a legnagyobb zseni a földön, néha nála is vannak elakadások. És mi olyan szívesen leülnénk mellé, én tanulnánk velük az angolt, de hogyan, amikor németesek voltunk? És annyira szívesen elmagyaráznánk a matekot, fizikát, vagy kémiát, de lássuk be, annak idején mi is ugyanolyan arcot vágtunk, mint most a legnagyobb kincsünk.

És lehet, ott a kicsi, aki vég nélkül hisztizik, hiszen a féltékenység nagy úr, és hangzavarban tanulni minden, csak nem eredményes. És lássuk be, vannak pillanatok, amikor egy katalmas katyvasz az egész.

boy-reading-bible-small.jpg

És csak azt látjuk, hogy néz ránk a Reménységünk reményvesztetten, és nálunk pedig oly sokszor elszakad a cérna. És ilyenkor jön a frusztrált szülő, aki frusztrált gyermeket teremt, és nincs vége a körforgásnak. Pedig tetszik vagy sem, csupán szervezés kérdése az egész. Mert ha nekünk nincs időnk, ám legyen, vagy nincs tudásunk, van ilyen, akkor nem árt segítséget kérni. Mert van segítség. Valami, aki leül, aki elmagyaráz, aki megérteti, akinek ez a feladata, és szívvvel, lélekkel teszi. Mert nem az övé a mosatlan, és a féltékeny kisebb, és nem nyomja  a vállát a te terhed. Mert neki más terhei vannak, melyet a küszöböd előtt lerakott, és most csak az számít neki, hogy kihozza az adott pillanatból a legtöbbet.

És visszaadja a gyermek elvesztett hitét, sokszor önmagában is, és megtanítja neki, hogyan lássa az osztót és az osztandót, vagy hogyan értse meg a szorzótáblát, ha már megtanulni nem lehet. Mert segítséget kérni nem gyengeség, sőt ellenkezőleg. Csak az erős ember ismeri fel azt, hol kell beismerni, most szükség van ránk. 

Rólunk írták

Mai nap jelent meg a cikk a Szeretlek Magyarország oldalán, amit teljes terjedelmében bemutatunk itt is: 

Kupleráj van a lakásban, betemet a papírmunka, a kertet sincs időd rendbe tenni? Egy magyar startup segít

A Click for Work mindent megold: kérhetsz tőlük vasalást, ablakpucolást, bevásárlást, lomtalanítást, rendrakást, és még hosszan lehetne sorolni.
Dobó Maitz Petra cikke 
2018. február 13.

Néha úgy érzem, betemetnek a feladatok és mégis, még csak a jéghegy csúcsából sem bányásztam ki magam. Aztán előkapom a határidőnaplómat, ami tele van, még bele próbálom szuszakolni egy-egy adott napba, hogy ne felejtsem el a postát, a gyerek szülői értekezletét, anyám gyógyszereit kiváltani, a könyvelőhöz menni, aztán jön az "úristen, mi legyen az ebéd?", meg a "ki főzi meg egyáltalán?", egészen az "áh, rendeljünk egy pizzát!" megoldásig.

És ha már a határidőnapló is fullos és hiába veszek elő egy piros filcet, hogy valamit még beleírjak, amit tuti nem felejtek el, jön a kis cetlizés.

Imáimba foglalom a post it feltalálóját, tudod, az öntapadós papírfecniét, amiket aztán elő lehet kapni és körbemintázni a pénztárcámat, meg a laptopom billentyűzete alatti részt, mert minden nap akad még olyan teendő, ami pluszba jön.

Aztán jön a felismerés, hogy elfogyott itthon a cukor, nem írtam meg egy fontos e-mailt, be kellene vásárolni anyámnak és fel is kellene nála takarítani és két dolgot tehetek:

Előveszem a vastagabban fogó tollamat és belekörmölöm az újabb kihagyhatatlanul fontos teendőmet a tenyerembe, vagy legyintek egy nagyott és

"ott egye meg a fene" felkiáltással bebújok a takaró alá diszkréten reszketni egy kicsit.

clickforwork

A Click for Work gyakorlatilag annyit tud, mint Hermione időnyerője. Megtoldja a napodat azzal az idővel, amit avval töltenél, amire nincs időd, odanyújt feléd egy harmadik kezet.

Fiatalok, egyetemisták várják, hogy szólj nekik és kérd meg őket, hogy segítsenek.

A segítségnyújtás tárháza óriási és vegyes: kérhetsz tőlük vasalást, ablakpucolást, bevásárlást, lomtalanítást, rendrakást, lakásfelügyeletet, viráglocsolást, kis kedvencek etetését, takarítást, lépcsőház felmosást. Ha van kerted, kérhetsz tőlük fűnyírást, gyümölcsszedést, locsolást, kerítésfestést, gereblyézést, sövénynyírást, ásást.

De a teljesen személyes feladatokat is rájuk bízhatod: kérhetsz embert, aki átveszi helyetted a csomagot, elkíséri a nagyit a kormányhivatalba, kiadja a lakásodat, összeszereli a bútorodat.

Szuper ötlet, magyar cég, lelkes fiatalok és a megoldás arra, hogy ne kelljen naponta azt mondatot mondogatni: bár állna egy nap minimum 36 órából!

Gyermeklélek, kontra szomorúság

Gyermeklélek, kontra szomorúság

Mit tegyünk, amikor ezer felé kellene szakadni, de nem megy. Egész egyszerűen nem. Amikor eljön a hétvége, rádszakad az egész heti házimunka, ő pedig, az, aki a tiéd, csak arra vár, hogy végre leülj mellé a szőnyegre, és csak az övé légy. És Te ezt tudod. Tudod akkor is, amikor a fürdőt sikálod, érzed a hátadban a vágyakozó pillantást akkor is, amikor az ebédet készíted elő. És kimondod azt, amitől mind a kettőtök szíve megszakad: Nincs időm.

health-tips-for-busy-women.jpg

Egyetlen mondat, amitől egyikőtök sem érzi jobban magát. És azon kezdesz el gondolkodni, mások hogyan csinálják. Hogyan lehet egy állandóan tiszta lakásban a gyerekkel foglalkozni, honnan van a rend, hol a titok? Hogyan lehet a csecsemőt és az alig négy évest összeegyeztetni? Az egyik még ordít, eszik, és alszik, a másik pedig menne, veszettül menne, felfedezni a világot. A sajátját. És látod, tudod, és érzed, valamiről valakinek le kell mondani. Vagy a kicsinek az alvásról, vagy a nagynak a világról, a játszóházról, játszótérről. Mert kettészakadni nem lehet.

busy-mom.jpeg

És közben nézed a játszótérről ismert anyukát, a vékonyat és szépet, akinek nem kettő van, hanem három. És mégis...konditerembe jár, és olyan feszes, mintha sosem szült volna egyet sem, és a férjével hirdetik, kell a kettesben eltöltött idő. És te nézed, és majd megszakad a szíved, mert neked is van, sajátod. De nincs idő. Nincs lehetőség. Nincs esély. És végigméred magad, a kinyúlt pólót, és cicanacit, és ismét érzed, valami nagyon nincs rendben a világgal.

Mert nem erre szerződtél, amikor aláírtad az anyaság titkos paktumát. Azt hitted kiegyensúlyozott és szép hátországa leszel majd a szövetségnek, amit családnak hívnak. Hogy igenis menni fog koordinálni, és összeegyeztetni és eljutni és megoldani...mindent. Ehelyett éjjel és nappal a lelkiismeret furdalás gyötör. Mert kell az idő a gyermekkel, a házastárssal, akivel jóban és rosszban, - Istenem, hol a jó? hová a francba tűnt? -  és kell az idő magadra is! Mert ember vagy, nő, anya és asszony, aki annak idején arra tette fel az esküt, hogy megoldja.

o-mom-daughter-facebook.jpg

És rájössz, más lett a világ. Egészen más. Nem küldheted le a kicsit egyedül játszani, mert gonoszabb a világ. Nem jut idő, elegendő, hiába minden könyörgés, rimánkodás, és hiszti. És a legók ott hevernek majd a földön, kezedben a másik kicsi tápszeres doboza, és a mosógép is tele, legalább két napja, és arra vár, hogy észrevedd. És te tudod, látod, érted és érzed, hogy ez így tovább nem mehet. Mert más lett a világ. Mert régen bizony nem gályáztak napi tizenkettőt az asszonyok, nem kellett különórákra vinni azt, aki mindennél fontosabb, nem voltak kivilágított játszóházak, amiért a gyermek szíve megszakad. De most van. Most kell, és a fene vigye el, valahogy meg kell tudni oldani. Mert nem hagyhatjuk magára azokat, akik a legfontosabbak. Hiszen, amikor megszülettek, nem mondtuk el nekik, hogy a lemondásokkal teli csodás világba érkeztek. Egész egyszerűen ígéretet tettünk nekik, hogy boldoggá tesszük őket. Történjen bárhogy, ez lesz a cél. Az egyetlen, és legszentebb cél. Hogy ők, akik fontosak, boldogok legyenek. (Theodorovits Andrea)