Egy kattintásra a segítség!

Click for Work Home

Click for Work Home

Albérlet életre, halálra

2018. október 11. - Click for Work

A legnehezebb feladat eldönteni, hogyan adjuk ki az albérletet. Fogadjunk fel egy ingatlanközvetítőt, és ezzel egyidejűleg mondjunk le a kaucióról az ingatlanos javára, vagy vegyük a saját kezünkbe a dolgokat. Mind a kettő rejt előnyöket és hátrányokat.  

Nem kell messzire menni, hogy lássuk, az ingatlanos kényelmet jelent. Kényelmet, mert nem kell telefonhívásokat fogadnunk, szaladgálni hihetetlen időszakokban megmutatni a lakást, szerződést készíttetni. Ennek azonban ára van. A kaución felül az, hogy nem látjuk, nem ismerjük az albérlőt, akivel utána havonta nekünk kell a kapcsolatot tartani, vagy jutalék ellenében ismét megbízunk az ügyintézéssel egy erre szakosodott céget, és lesz, ami lesz, megbízzuk a lakásunk, házunk bérbeadásával, és az ezzel járó összes tennivalóval. Ennek előnye, hogy a megbízott cég garanciát vállal a lakás állapotának megóvására, melyet minden esetben ellenőriz, és ha baj történik, javítja. Szépnek hangzik, de mint tudjuk, nincs ingyen ebéd. Itt sem. Fizetni kell. Sokat.

Az egyszerű ember azonban maga intézi az ezzel járó összes tennivalót. Hirdetést ír, fotót készít, és naponta több tíz telefonhívásra válaszol, türelmesen. Majd időpontokat ad a lakás megtekintésére, elmegy, ami már magában rejti a lutri esélyét, hiszen az érdeklődő vagy ott lesz, vagy nem. Ha igen, jöhet a fumigálás, az alkudozás, a szimpatikus, rokonszenves érzések tömkelege, majd végre jöhet a szerződés, jöhet a kaució, és jöhet a jól ismert érzés, letudtuk. Ennek számtalan előnye van. Hiszen megismerjük azt az embert, akinek bérbe adjuk az ingatlant, hova tovább rá bízzuk a vagyont. Nem nehéz olyan történeteket hallani, ahol a lakást a bérlők lelakják, ne adj Isten, több hónappal elmaradnak a rezsivel, és a kár, amit okoznak, tetemes, sok esetben csak az ingatlan eladásával fedezhetőek.

De akkor hogyan tovább? Hiszen az ingatlanközvetítő sokba kerül, egyedül intézni pedig mind amellett, hogy macerás, még veszélyes is, hiszen ebbe a hosszútávú projektbe könnyen elhasalhatunk.

Talán kellene egy hely, egy cég, aki ötvözi az ingatlanközvatítőt a saját jelenlétünkkel. Talán kellene valaki, aki emberközpontú, aki nem teszi le a lantot, hanem folyamatosan szemmel tart, aki adminisztrál, aki figyeli és óvja azt, ami a a miénk. A lakást, amit bérbe adtunk. Igen, talán ez lenne a megoldás. Ötvözni. Mi ezt tesszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://clickforwork.blog.hu/api/trackback/id/tr6114295811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása